В екопарку Харкова випустили на волю близько тисячі врятованих кажанів

10.04.2019
Зоозахисники днями випустили в небо майже тисячу рукокрилих вечірниць, які були врятовані небайдужими людьми по всій Україні й пройшли повну реабілітацію у соціально-гуманітарному мультикомплексі «Фельдман екопарку».
 
Гостями та учасниками акції, що проходила під Харковом вже вшосте, стали вчені-хіроптерологи з Австралії, Бразилії, Німеччини, Польщі та Швейцарії. Вони приїздили вивчати досвід харків’ян у рамках семінару Kharkiv Bat Meeting. 
 
Український проект порятунку червонокнижних кажанів не має аналогів у Східній Європі і постійно розвивається. Цього року, наприклад, відвідувачам презентували новий вольєр Bat Collider.
 
За словами керівника Центру реабілітації рукокрилих Антона Влащенка, йдеться про унікальний об’єкт, який розташований у лісовій зоні, віддаленій від туристичних маршрутів. Він має кільцевидну форму, що дозволяє кажанам літати з природною для них швидкістю, не наштовхуючись на перешкоди.
 
«Таке конструкторське рішення не має аналогів у Європі, де вольєри винятково прямокутної форми, — каже зоолог. — Це дозволить нам провести кілька важливих досліджень, пов’язаних, у тому числі, і з полюванням на комах та еколокацією. Крім цього, у відвідувачів мультикомплексу з’явиться можливість спостерігати за поведінкою цих дивовижних тваринок у природних умовах. Наразі ми вже розробляємо план літніх вечірніх турів iз лекціями та демонстраціями для всіх допитливих».  
 
У центрі також планують створити лабораторію і притулок для тих рукокрилих, які через травми та з інших причин не зможуть повернутися до живої природи. Для решти в екопарку розмістять спеціальні будиночки. Перші зразки цементних печер були продемонстровані під час минулого свята. 
 
 
За час існування центру реабілітації екологи випустили на волю 12 тисяч врятованих вечірниць, які занесені до Червоної книги України. Тогорічна акція стала рекордною. До природного середовища повернулося 2 тисячі 500 здорових руко­крилих тваринок.