Півфінальний поєдинок «Хіміка» та «Дніпра» закінчився гучним скандалом

10.04.2019
Півфінальний поєдинок «Хіміка» та «Дніпра» закінчився гучним скандалом

На старті півфінальної серії ЧУ «Хімік» виграв обидва домашні поєдинки у «Дніпра». (Фото з сайта fbu.ua.)

Після прогнозованої й закономірної за своїми підсумками короткої чвертьфінальної серії в чоловічій суперлізі розпочалися значно захопливіші та значно насиченіші інтригою півфінали, в яких задіяні чотири кращі команди регулярного сезону.
 
 
Переможцю «регулярки» — «Запоріжжю» — на рівних протистоїть посіяний у «плей-оф» під четвертим номером «Київ-Баскет».
 
 
Статус дебютанта турніру не завадив столичній команді, котру очолює головний тренер національної чоловічої збірної України Євген Мурзін, виграти на старті півфінального протистояння у рейтинг-фаворита «плей-оф» один iз двох гостьових поєдинків. 
 
 
Не менша напруга спостерігається й у дуелі другої та третьої команд регулярного чемпіонату — «Хіміка» та «Дніпра» відповідно, хоча в серії одна з команд уже веде з рахунком 2:0. Загалом, протистояння южненського та дніпровського клубів набуло такого масштабу, що вийшло за межі ігрового майданчика.
 
Засмучений поразкою своєї команди в першому півфінальному поєдинку в Южному, президент «Дніпра» Валерій Кондратьєв заявив, що «це судді виграли гру для «Хіміка». Власне, своє невдоволення роботою арбітрів у таборі «Дніпра» почали виказувати вже по ходу поєдинку.
 
Як результат, головний наставник дніпрян Денис Журавльов отримав нехарактерне для баскетболу вилучення.
 
Після матчу словесна дуель перейшла на інший рівень — у соціальній мережі «Фейсбук» своїми випадами обмінялися президент «Дніпра» та голова технічної комісії ФБУ Борис Рижик.
 
«Лакейське ставлення перед легіонерами. Те, що не помічають на українських гравцях, iз легкістю свиститься на іноземцях. Арбітри тягнуть наш баскетбол назад у минуле. Але нехай вони та їхні керівники, котрі, не соромлячись, дають їм установки, запам’ятають — так буде не завжди», — заявив Валерій Кондратьєв.
 
У такій гостро-критичній риториці Борис Рижик побачив неприхований тиск на суддівський корпус і наголосив, що своїми заявами президент «Дніпра» порушує принципи чесної гри та спортивного суперництва. При цьому керівник технічної комісії ФБУ визнав, що жоден поєдинок в українському баскетболі не обходиться без суддівських помилок. Водночас, за словами Бориса Рижика, не варто списувати поразку своєї команди лише на некваліфіковане суддівство.
 
«Якщо ФБУ не зможе захистити арбітрів від подібних необґрунтованих випадів та неприхованого тиску, то існує ймовірність відмови великої кількості арбітрів від обслуговування матчів БК «Дніпро», що, в підсумку, може призвести до зриву запланованих матчів iз його участю», — наголосив у підсумку Борис Рижик.
 
Зрештою, попросивши не вдаватися до шантажу, у дніпровському клубі з максимально можливою відповідальністю поставилися до другого півфінального поєдинку в Южному, переможця якого командам довелося визначати в додатковий час. «На овертайм сил не залишилося», — так пояснив невдачу в другому матчі наставник «Дніпра».
 
Наступні два поєдинки цієї гарячої дуелі пройдуть у Дніпрі. Водночас протистояння «Запоріжжя» та «Київ-Баскета» продовжиться у столиці. 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Суперліга. Чоловіки. Півфінали (серія до 3 перемог).
«Запоріжжя» — «Київ-Баскет» — 86:94, 95:83 (рахунок у серії — 1:1).
«Хімік» — «Дніпро» — 95:85, 92:86 ОТ (2:0).