На Черкащині у заповіднику вандали розстріляли пам’ятник гетьману Сагайдачному

09.04.2019
На Черкащині правоохоронці шукають вандалів, які на території Державного історико-культурного заповідника «Трахтемирів» пошкодили пам’ятник гетьману реєстрового козацтва Петру Конашевичу-Сагайдачному.
 
Як повідомили «УМ» у Золотоніській місцевій прокуратурі, Канівське відділення Золотоніського відділу ГУНП у Черкаській області провело огляд місця події, за результатами якого зафіксовані пошкодження верх­ньої частини пам’ятного знака.
 
«За вказаним фактом зареєстроване провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 296 КК України (хуліганство). Канівське відділення Золотоніської місцевої прокуратури здійснює процесуальне керівництво досудового розслідування, яке має на меті встановити всі обставини вчинення цього злочину», — наголошують у Золотоніській прокуратурі.
 
Нагадаємо, що напередодні у Державному заповіднику туристи випадково побачили пошкоджений кулями герб кошового отамана Запорізької Січі Петра Конашевича-Сагайдачного. Окрім цього, вандали пробували розбити стелу ще й киркою. 
 
За словами Тараса Теліженка, директора Державного історико-культурного заповідника «Трахтемирів», розстріляли пам’ятник гетьману, який було встановлено на честь 400-річчя перемоги над московитами, ті, хто ненавидить усе українське. 
 
«І це не росіяни десантувалися у «Трахтемирові», біснувалися, швидше за все, «українці» за паспортом, але безродні за своєю натурою малороси, які уявлення не мають про історію. Але, самі того не підозрюючи, вони перетворили цей пам’ятник на бо­йовий. А війна з одвічними ворогами України, як відомо, триває і досі...» — коментує директор заповідника акт вандалізму черкаському виданню «Козацький край».
 
«Для пам’ятника такого типу ушкодження — це як шрами для воїна.  Дуріють — значить, пам’ятник їм справді небайдужий, бо правдивий і зачіпає за живе...» — наголошує і скульптор пам’ятника Роман Турецький.