Сонячну електростанцію у Чорнобилі будуватимуть за іспанські гроші

02.04.2019
Сонячну електростанцію у Чорнобилі будуватимуть за іспанські гроші

(Фото з сайта rubryka.com.)

Чорнобильська зона, до якої більшість українців звикли доєднувати означення «мертва», попри все, може навіть приносити користь. Ідеться, зокрема, про будівництво в зоні відчуження наземної сонячної електростанції, зведення якої в рамках Кіотського протоколу профінансує уряд Іспанії. 
Проект було затверджено ще наприкінці минулого року.
 
 
У 2016 році українське Міністерство екології та природних ресурсів відновило співробітництво з іспанським урядом після десяти років паузи (відколи Міністерство сільського господарства, харчування та навколишнього середовища Іспанії викупило в України так звані одиниці установленої кількості викидів парникових газів на 30 млн. євро).
 
 
Тоді ж Мінекології та Державне агентство управління зоною відчуження запропонувало підприємствам конкурс: подавати проекти об’єктів відновлюваної енергетики, які можна буде розмістити на території Чорнобиля.
 
І охочих виявилося чимало: загалом надійшло 60 заявок з України, США, Німеччини, Данії, Китаю, Франції, Білорусі тощо, але найкращим проектом об’єкта відновлювальної енергетики було визнано іспанський. 
 
Цьогоріч, наприкінці березня, територію майбутньої забудови оглянула українсько-іспанська делегація до складу якої ввійшли Над­звичайний і Повноважний посол Королівства Іспанії в Україні пані Сильвія Хосефіна Кортес Мартін, представники Мінприроди та інших профільних міністерств, а також керівництво Державного агентства управління зоною відчуження.
 
«Це продовження реалізації проектів цільових екологічних (зелених) інвестицій, які Україна отримала від Іспанії, переуступивши свої квоти на викиди парникових газів. Єдина умова використання цих коштів — вкладання їх у проекти, які б забезпечували скорочення викидів парникових газів та мали б соціальний ефект і сприяли розвитку відновлюваної енергетики. Фотоелектростанції належать саме до таких. Це в дусі політики Мінприроди щодо перетворення зони відчуження на територію змін та інновацій», — розповіла директор департаменту з питань зміни клімату та збереження озонового шару Міністерства екології та природних ресурсів Світлана Гринчук, яка також була у складі україно-іспанської делегації.
 
Вона зазначила, що фінансування та сам проект сонячної станції у зоні відчуження було схвалено на засіданні спільного наглядового українсько-іспанського комітету, який контролює ефективність та доцільність використання «кіотських коштів», наданих урядом Іспанії.
 
Додамо, що наприкінці 2018 року в Прип’яті на території Чорнобильської АЕС уже було відкрито сонячну електростанцію. Вона розташована на промисловому майданчику Чорнобильської АЕС, над четвертим атомним енергоблоком, що вибухнув 26 квітня 1986 року. Річна продуктивність електростанції становить 1024 мВт/год на рік.
 
Нагадаємо, що раніше в рамках Кіотського протоколу Україна отримали автомобілі з гібридним двигуном Toyota Prius для патрульної поліції та Mitsubisi Outlander PHEV для потреб груп швидкого реагування, підрозділів превенції та вибухотехніків від японського уряду.