Україна ініціює міжнародну групу з аудиту завданих війною збитків

19.03.2019
Україна ініціює створення міжнародної робочої групи з аудиту завданих збитків і втрат через військовий конфлікт.
 
З відповідною пропозицією до своїх колег з INTOSAI, що нараховує 200 країн-членів, виходить Рахункова палата України. 
 
Як повідомив голова Рахункової палати Валерій Пацкан в одному з інтерв’ю, питання аудиту завданих війною збитків буде розглянуто у вересні 2019 року на найближчому Конгресі INTOSAI.
 
За його словами, незважаючи на те, що цей конгрес відбудеться в Москві, а українська делегація бойкотуватиме цей захід, є група підтримки, готова озвучити українську ініціативу.
 
Пан Пацкан розповів, що мета відповідної міжнародної групи — розробка методології для оцінювання завданих збитків і механізмів ефективного контролю за використанням коштів на подолання цих збитків. Ідеться не тільки про Україну, а про розробку універсальної методології, яку могла б використовувати будь-яка держава, яка потерпіла внаслідок війни.
 
«У нас уже відбулася зустріч із міністром закордонних справ і послами низки країн. Ми донесли до них цю ідею і попросили розповісти про нашу ініціативу вищим органам аудиту в їхніх державах. Крім того, окремо проводимо зустрічі з дружніми до нас відомствами в Польщі, Литві, Чехії, які також можуть нам допомогти з цією ініціативою. Той факт, що ми не прив’язуємо винятково до України, а хочемо створити універсальну методологію для всіх, повинен нам допомогти», — зазначив голова Рахункової палати, передає «Дзеркало тижня».
 
Валерій Пацкан зауважує, що існує чимало країн, які також зацікавлені у створенні такої робочої групи в INTOSAI. Йдеться про Кіпр, Азербайджан, Афганістан, Грузію, Ірак, Кувейт, Македонію, Молдову, Сирію, Хорватію, Ізраїль та багато інших.
 
На його думку, якщо показати на прикладі одного конфлікту, скільки було заподіяно збитків державі, скільки коштів необхідно для подолання цих наслідків, ставлення світу до держави-агресора буде змінюватися.
 
«Навіть більше, в міжнародних інстанціях, у судах ми зможемо використовувати ці дані, розраховані із застосуванням методики, затвердженої міжнародною організацією, кращими фахівцями. Нам буде легше відстоювати свої позиції, наші дані будуть безперечними, обґрунтованими», — переконаний пан Пацкан.
 
Що стосується гальмування процесу країнами, винними в нанесенні військових збитків, то для протидії їм Україна прагне не тільки створити цю спеціальну робочу групу, а й очолити її. 

ДО РЕЧІ

За п’ять років після окупації Криму економіка Росії втратила понад 150 мільярдів доларів, здебільшого — внаслідок санкцій, запроваджених Заходом, повідомляє видання Bloomberg Economics.
 
За даними дослідження, опублікованого аналітиком Скоттом Джонсоном, економіка найбільшого в світі експортера енергії «просіла» майже на 10%, або на 150 мільярдів доларів у порівнянні з показниками кінця 2013 року.
 
Це пов’язано з падінням цін на нафту (близько 4% у загальних втратах), але основна причина — санкції з боку США та ЄС, які запроваджувалися щорічно після анексії, а також за ймовірне втручання у вибори в США та інші дії.
 
Окрім низьких цін на нафту, що відбивається на РФ і низьких доходах її мешканців, спостерігається падіння обсягу іноземних інвестицій: після деякого підйому в 2017 році прямі іноземні інвестиції скоротилися і навіть мали негативні показники у другому кварталі 2018 року.