В Україні хочуть дозволити отримувати водійські права без навчання в автошколі

13.03.2019
Про це написав на своїй сторінці у «Фейсбуцi» заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе:
 
«Сьогодні отримання водійських прав — одна з найпопулярніших послуг. Щоб її отримати, потрібно підготувати великий пакет документів, пройти кілька етапів процедур і найважливіше — курси, в середньому 140 годин навчання. 
 
Це зайве бюрократичне навантаження на громадян і досвід багатьох країн світу, зокрема Німеччини, Великобританії, Норвегії, Чехії та Польщі, свідчить про те, що ці процеси можна оптимізувати і зробити швидшими і простішими для громадян». 
 
За підсумками засідання робочої групи з вироблення єдиних підходів до розвитку адміністративних послуг у регіонах під головуванням віце-прем’єра та міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадія Зубка було доручено МВС України вивчити світовий досвід для можливості спростити отримання водійських прав. 
 
«Було прийнято протокольне доручення Міністерству внутрішніх справ спільно з Мінекономрозвитку та іншими зацікавленими органами підготувати можливі зміни щодо впровадження інституту екзаменаторів для прийому іспитів на отримання водійських прав і можливості самостійного вибору програми підготовки до них . Це стосується отримання водійських прав категорій А, А1, А2, АМ, В, В1 та ВЕ», — додав Лев Парцха­­ла­­д­зе.
 
Заплановано зменшити кількість процедур і документів, а також витрати кандидатів за рахунок вибору прийнятного способу підготовки до іспитів — самостійного навчання або в спеціалізованих школах; передбачити можливість зручного отримання послуги в найближчому центрі надання адмінпослуг (ЦНАП).
 
Громадянам буде надана можливість: 
 
— самостійного обрання програми підготовки: за допомогою курсів або самостійно, та створити інститут екзаменаторів;
— спрощеного отримання медичної довідки — менше лікарів та можливість подати меддовідку в онлайн-режимі.
 
За словами Парцхаладзе, відповідно до доручення планується ґрунтовно проаналізувати існуючу ситуацію й досвід інших країн, розробити низку змін для оптимізації послуги, зменшити навантаження на громадян шляхом видалення бюрократичної і корупційної складової. 
Заступник міністра регіонального розвитку зазначив, що, за підрахунками експертів, після цього час для отримання послуги може скоротитися в цілому на 95%.
 
Начальник Головного сервісного центру МВС України Владислав Криклій, у свою чергу, зазначив, що ця пропозиція реформ адмінпослуг однозначно буде доопрацьовуватися. Наразі теоретичні та практичні іспити приймають працівники сервісних центрів. Розглядають можливість передачі цих повноважень незалежній інституції.
 
«Після того як ми запровадимо відеофіксацію практичних іспитів, змінимо дерегуляцію у частині самопідготовки до теоретичних іспитів — лише після цього зможемо застосовувати такі європейські практики на наших теренах. У будь-якому разі це стосується непрофесійних категорій. Очевидно, що професійні категорії — водіїв автобусів, вантажівок — не можна не навчати, тому що це дуже висока відповідальність, і в усіх без винятку країнах світу вони проходять спеціальну підготовку, яка важча і триваліша», — наголосив Владислав Криклій.