За три тижні до президентських виборів Верховна Рада «загальмувала»

13.03.2019
За три тижні до президентських виборів Верховна Рада «загальмувала»

Під стінами Верховної Ради мітингувальники вимагали прийняти закон про мову.

«Напрацювались» 

Оголосили перерву, попрацювавши лише годину. Таки даються взнаки передвиборчі президентські перегони і поміж депутатами. У вівторок народні обранці, відкривши ранкове засідання парламенту, розбіглися на перер­ву і зiбралися лише після обіду. 
 
Проте розпочалося ранкове засідання зi скандалу. Голова фракції «Блок Петра Порошенка» Артур Герасимов продемонстрував запис телефонної розмови між кандидатом у президенти Юлією Тимошенко та олігархом Ігорем Коломойським.
 
Виступаючи з трибуни, пан Герасимов  заявив, що лідерка «Батьківщини» має публічно розповісти про фінансове співробітництво з олігархом: «Сьогодні вся країна обговорює розмову між Юлією Володимирівною Тимошенко та Ігорем Валерійовичем Коломойським. І я хотів би, щоб ви почули це ще зараз», — заявив Герасимов і увімкнув на телефоні запис розмови.
 
На ньому жінка, з голосом, схожим на голос Тимошенко, вітає з днем народження Ігоря Коломойського та дякує йому за те, що «вміє бути справжнім другом та справжнім партнером».
 
Проте дослухати розмову до кінця депутатам не вдалося, адже до трибуни підбiг нардеп від «Батьківщини» Олександр Абдуллін і в грубій формі відповів пану Герасимову.
 
Однак Герасимова не спинили й вигуки з парламентської ложі з вимогою вимкнути телефон, він і надалі вигукував: «Цей запис демонструє те, що ми і так добре знаємо. У Ігоря Коломойського є два кандидати на виборах — це Зеленський та Тимошенко», — заявив Артур Герасимов. 
 
Не змовчала й лідерка «Батьківщини». У відповідь вона розповіла про чергову частину розслідування журналістів про розкрадання в оборонній сфері й участь у цьому правоохоронних органів.
 
Ба, більше: за словами пані Тимошенко, у Верховній Раді вже ухвалили рішення про створення тимчасової слідчої комісії щодо розслідування масштабної корупції в «оборонці», органiзованої, як заявила Юля, оточенням Президента Петра Порошенка та за участі правоохоронних органів. 

«А давайте про мову?»

Після перерви до трибуни вийшов голова Комітету з питань культури та духовності Микола Княжицький, який є автором закону про мову. Саме цей законопроект протягом останніх тижнів парламентарії ніяк не можуть почати розглядати.
 
Проте, за словами автора, він є невідкладним і прийняти його необхідно у найближчий час.
 
Документом пропонується створити Національну комісію зі стандартів державної мови та запровадити посаду Уповноваженого із захисту державної мови. Також він визначатиме спілкування на державних посадах винятково українською, проте, що важливо, не забороняє використовувати будь-яку мову в побутовому житті. Окрім цього, в законі важливим пунктом є частина щодо друкованої преси.
 
Таким чином парламентарії пропонують збільшити кількість україномовних видань. Оскільки, за словами пана Княжицького, на сьогодні в Україні лише 27% преси видається українською мовою, все інше публікують російською:
 
«Ми досягли квот на телебаченні та радіомовленні, ми зробили так, що тепер в українських книгарнях понад 70% продукту є україномовним. І це значна перемога. Бо до 2014 року в будь-якому книжковому магазині була маленька поличка з українською книгою, зараз же вона розвивається. І настав час змін і для української преси. Не повинно так бути, що ми на п’ятому році війни маємо 70% російськомовної преси, тому я прошу депутатів звернути увагу і на цей пункт», — прокоментував пан Княжицький. 
 
У першому читанні Рада ухвалила «мовний» законопроект 4 жовтня 2018 року. Підготовка законопроекту до другого читання тривала близько чотирьох місяців. За цей час Комітет ВР iз питань культури та духовності опрацював понад дві тисячі поправок до цього документа, які надійшли від народних депутатів.
 
«Останні соціологічні опитування свiдчать, що більшість громадян підтримує українську мову як єдину дер­жавну. Це загальний суспільний настрій, і парламент відповідає йому. І ми зможемо під час обговорення законопроекту розвіяти всі міфи і всю брехню, яку намагається посіяти московська пропаганда проти закону про українську мову», — зазначив Андрій Парубій.
 
У проекті йдеться про те, що на державному рівні передбачено організацію курсів української мови для дорослих. Також держава має забезпечити можливість вільно опанувати державну мову громадянам України, які не мали такої змоги.
 
Також законопроект передбачає, що супровід культурно-мистецьких, розважальних і видовищних заходів в Україні має здійснюватися державною мовою. У разі, якщо конферанс здійснює особа, яка не володіє нею, організатор повинен забезпечити синхронний або послідовний переклад такого виступу державною мовою.
 
Також учора в парламенті колишні «регіонали» створили ще одне міжфракційне об’єднання під назвою «За Одесу». Його співкерівниками обрано народних депутатів Сергія Кiвалова та Дмитра Голубова. Цікаво, що пан Ківалов є членом фракції «Опозиційний блок», а пан Голубов входить до фракції «Блок Петра Порошенка».