Боротьба за скіфське золото: в Амстердамі вирішують долю музейних експонатів із Криму

12.03.2019
Боротьба за скіфське золото: в Амстердамі вирішують долю музейних експонатів із Криму

Золота пектораль (IV століття до н. е.) із кургану Товста Могила. (Фото з Вікіпедії.)

В Апеляційному суді Амстердама 11 березня розпочалися слухання справи щодо повернення в Україну експонатів виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі», більш відомої як «Скіфське золото».
 
 
Представником уряду України є міністр культури Євген Нищук. 
 
 
«Буду говорити про те, наскільки важливо повернути до Національного музею історії України ці унікальні артефакти, а також відповідати на ті питання, які турбують як представників ЗМІ, так і суспільство, — зазначив урядовець перед слуханнями.
 
— Ми всі розуміємо, що ця справа є дуже складною, вона триває не перший рік. Міністерство культури залучене до цього процесу від самого початку, безпосередньо докладаючи зусиль до захисту тих предметів, які є об’єктом цього судового процесу і нашого культурного та історичного надбання. Ми очікуємо побачити представників так званих «українських кримських музеїв» на цьому засіданні, дуже цікаво, хто буде їх представляти? Адже з українського боку цього разу дуже велика делегація, в якій завжди бере участь Міністерство культури, що виконує свої зобов’язання перед українським народом, представники інших міністерств, наш посол, наша музейна спільнота».
 
Нагадаємо, «Крим — золотий острів у Чорному морі» — виставка історико-культурних цінностей, яка спочатку проходила у Рейнському крайовому музеї — з 3 липня 2013 по 20 січня 2014 років, а пізніше — в археологічному музеї Алларда Пірсона за сприяння Амстердамського університету — з 7 лютого по 31 серпня 2014 року. Стала об’єктом судових суперечок між Україною та музеєм Алларда Пірсона, кримських музеїв.
 
Спірні експонати — із шести закладів зберігання історичних цінностей: Музею історичних коштовностей України; Одеського археологічного музею; Національного заповідника «Херсонес Таврійський»; Керченського історико-культурного заповідника; Бахчисарайського історико-культурного заповідника і Центрального музею Тавриди.
 
Усього об’єктом судового процесу є 565 музейних предметів, загальна вартість яких оцінюється у 1 438 625 євро. Укладеними контрактами з кримськими музеями та музеєм Алларда Пірсона визнавалось, що експонати є власністю держави Україна, а міністерство закордонних справ Нідерландів у гарантійному листі від 25 квітня 2013 гарантувало недоторканність об’єктів виставки.
 
24 березня 2014 року віце-прем’єр міністр з соціальних питань Олександр Сич заявив про спробу вивезення виставки в російський музей «Ермітаж». У зв’язку з цим на засіданні уряду України прийнято рішення повторно перепідпорядкувати музейні одиниці зберігання Міністерству культури України.
 
Уже того ж року, 20 серпня, музей Алларда Пірсона повідомив про передачу експонатів будь-якій стороні судового процесу лише після вирішення суду. Ситуацію називають складною  й унікальною.
 
Згідно з ухвалою амстердамського суду від 14 грудня 2016 року, колекція скіфського золота має належати Україні, а не окупованому Росією Криму. Утім Росія, руками музеїв окупованого українського Криму, все ще намагається забрати скіфське золото собі.