Порошенка підтримують старші українці Заходу та Центру, а Зеленський популярний у молоді Сходу — соцопитування

01.03.2019
Порошенка підтримують старші українці Заходу та Центру, а Зеленський популярний у молоді Сходу — соцопитування

«Я у виборці піду — хай мене научать». (Фото з сайта gdb.rferl.org.)

Уже впевнено можна назвати передвиборчі перегони—2019 плідним сезоном для української соціології.
 
 
Якщо раніше нові рейтинги можна було бачити кілька разів на місяць, то чим ближче дата президентських виборів, тим більше нових опитувань ваблять українців.
 
 
І що цікаво — тенденція і вподобання громадян змінюються не тижнями, а днями.
 
 
За останньою соціологією Українського інституту соціальних досліджень імені Олександра Яременка та Центру «Соціальний моніторинг», у трійці лідерів — Володимир Зеленський, Юлія Тимошенко та Петро Порошенко.
 
І, очевидно, що до президентських перегонів ця тенденція мало зміниться, адже розрив між кандидатом на третьому та четвертому місцях становить майже 10%. Четверте та п’яте місця займають лідер опозиційної платформи «За життя» Юрій Бойко та лідер «Громадянської позиції» Анатолій Гриценко. 
 
У даному дослідженні цікаво проаналізувати не так позиції кандидатів, як «образ і подобу» їхнього виборця. Адже, наприклад, виборець Володимира Зеленського — це переважно молодь 18-29 років, саме вони — 41% усього електорату актора.
 
Мешкає виборець Зеленського переважно у південній частині України, проте так само значний відсоток готовий підтримати актора на сході та на Донбасі. Найменше за пана Зеленського готові голосувати виборці 60+, — лише 5% електорату зазначили, що Зеленський їхній кандидат. 
 
Юлія Тимошенко, яка вже втретє намагатиметься очолити Україну, має найбільшу підтримку у північній частині країни — це близько 17% її електорату. Її виборець —  переважно люди літнього віку за 60 років.
 
За соціологією — це близько 20% її електорату, а от найменше готова голосувати за леді Ю — молодь.
 
Лише 6% виборців від 18 до 29 років сказали, що підтримають її на виборах.  Чинний гарант Петро Порошенко має найбільшу підтримку електорату в Західній Україні. Конкуренцію у цьому регіоні йому не може скласти жоден із кандидатів.
 
Там його готові підтримати майже 23% виборців. А вікова категорія підтримки Порошенка — від 40 до 59 років. 
 
Якщо ж скласти загалом карту вподобань українського виборця. То Володимира Зеленського найбільше підтримують мешканці Донбасу, сходу, півдня та Києва, Юлію Володимирівну готові бачити президентом у північній та центральній частинах України, а Петра Порошенка — мешканці заходу і центру України. Загалом із загальної кількості опитаних — а їх було 2047 громадян — більше 80% заявили, що таки прийдуть на ви­бори.
 
Найактивнішими є виборці Центральної України. Тут 88% опитаних відповіли, що точно прийдуть голосувати, а от найменше чекають виборів мешканці північної частини України. У вікових межах найменш активними до виборчої кампанії є молоді люди, а от люди літнього віку — а це  83% опитаних — заявили, що точно прийдуть на виборчі дільниці. 
 
Проаналізувавши як територіальні, так і вікові вподобання виборців, можна впевнено сказати, що як  кандидатам у президенти, так і громадянам варто звертати увагу не на цифри і перші позиції, а на показники вікових та територіальних вподобань і зважити, хто ж насправді дійде до дільниці. Бо, маючи молодого виборця і підтримку в 40%, легко можна програти тому, хто має всього 20%, проте відданих шанувальників, які й у сніг, і у дощ, але таки дійдуть до дільниці.