У Києві студенти представили виставу про засновника світової системи дизайнерської освіти Йоханеса Іттена

12.02.2019
У Києві студенти представили виставу про засновника світової системи дизайнерської освіти Йоханеса Іттена

Музично-пластичний етюд, присвячений 130-річчю з дня народження теоретика кольору Йоханеса Іттена. (Фото Людмили ЧЕЧЕЛЬ.)

У Коледжі мистецтв та дизайну Київського національного університету технологій та дизайну відбувся прем’єрний показ вистави «Червона книга кольору».
 
 
Це 30-хвилинний музично-пластичний етюд з елементами відеоанімації, присвячений 130-річчю з дня народження видатного вчителя, теоретика кольору, засновника світової системи дизайнерської освіти Йоханеса Іттена.
 
Написала сценарій і поставила виставу молода і креативна викладачка живопису й низки дизайн-дисциплін Ірина Блінова.
 
— Цей задум прийшов сам собою, — розповідає Ірина Блінова. — власне, як і з’явився наш «Гурток короля Ліра». — Нам потрібно було якось називатися серед своїх. А хто найвідоміший театральний персонаж? Звісно, король Лір. 
 
Гурток виник із класичного адміністративного завдання: керівництво доручило підготувати нашому факультету художній виступ на ювілей коледжу.
 
Після того, як виконали завдання, з’ясувалося, що все настільки успішно, що студенти-учасники, яких перед тим мало не силоміць просили до участі, після заходу вибухали від захоплення, відчували неймовірне творче піднесення з креативними пропозиціями щось творити далі. 
 
Саме тоді Ірина Блінова, об’єднавшись із колегою, викладачем дизайну Ганною Животовською, замислили самостійний театральний міні-проект.
 
А привід був на поверхні — ювілей знаменитого художника й теоретика кольорознавства Йоханеса Іттена, представника німецької школи «Бау­хаус», відомої у всьому світі. Його досягненнями користуються всі сучасні 
дизайнери. 
 
Незважаючи на те, що цей проект умовно театральний, первинна мета була не зовсім театральною. По-перше, дійсно хотіли відзначити ювілей визначної людини.
 
По-друге, хотіли розвинути ентузіазм студентів, що так зненацька виник.
 
По-третє, робота над проектом дала можливість розповісти самим студентам про різні аспекти кольорознавства, яке викладають на звичайних парах, але не завжди з такою цікавістю, яка з’явилася в процесі підготовки вистави. 
 
«Тому ми вважаємо виставу тільки в другу чергу театральним проектом, а в першу чергу — це просвітницький та навчально-виховний проект. Та й під час репетицій студенти не тільки пізнали багато нового й цікавого, а й здружилися одне з одним, що не завжди буває навіть після чотирьох років спільного навчання у звичайному режимі, — говорить Ірина 
Блінова.
 
Натхненні й одухотворені студенти-актори розчинилися у своїх ролях-кольорах. Вони постали перед своїми ровесниками й викладачами талановитими і неповторними. Особливо майстерно вдалося перевтілитися другокурснику Максиму Єременку (Ньютон/Іттен) та першокурснику Вадиму Завгородньому (Кандінський).
 
Обидва дуже активні, креативні, члени студентської ради коледжу. Талановито зіграла роль Синього кольору третьокурсниця Катерина Бєляєва. Вона надзвичайно артистична й серйозно займається хореографією.
 
«Мені особливо приємно спостерігати, яка талановита у нас молодь, — наголосила Любов Хмелевська, директорка коле­джу. — Тільки в розвитку, у творчості ми досягнемо успіху».