У Києві відкрили перший барельєф Голови Директорії УНР

22.01.2019
У Києві відкрили перший барельєф Голови Директорії УНР

Наступного року в Києві має з'явитися ще й пам'ятник Симонові Петлюрі (Фото Аліни КАРБАН)

Цього року, 22 травня, виповниться 140 років від Дня наро­дження Голови Директорії УНР, Головного отамана УНР, державного, політичного та військового діяча, борця за незалежність України Симона Петлюри. Останнім часом інтерес до цієї історичної постаті в Україні зріс.
 
 
Як і спроби переосмислити його роль у становленні української держави, звільнити від ідеологічних нашарувань радянської пропаганди, яка намагалася зробити з Петлюри головного ворога.
 
 
Ще одним кроком до повернення пам’яті про Симона Петлюру стало  відкриття  21 січня у Києві анотаційної дошки з барельєфом Головного отамана військ і флоту УНР, на розі бульвару Шевченка та колишньої вулиці Комінтерна, яка сьогодні має ім’я Петлюри.
 
Місце для дошки було вибране не випадково — саме тут у січні 1918 року тривали бої підрозділів армії УНР з армією Муравйова, яка влаштувала криваву розправу над українцями. 
 
Автор барельєфа — скульптор Василь Маркуш. Пам’ятна дошка Симону Петлюрі була виготовлена зусиллями Київської міської державної адміністрації, урочисте вшанування Головного отамана відбулося з ініціативи та за підтримки Українського інституту національної пам’яті. Відкрив барельєф директор Київського військового ліцею імені Богуна, Герой України генерал Ігор Гордійчук.
Анотаційна дошка стала першим увічненням пам’яті творця української державності початку ХХ століття у столиці. Але — не останнім.
 
«У рамках відзначення столітнього ювілею революції в столиці України має постати пам’ятник Головному отаману та Голові Директорії УНР Симону Петлюрі. Адже його ім’я (поруч з іменами Мазепи та Бандери) стало одним із символів боротьби українців за свободу», — каже  голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.
 
Щоправда, коли це буде, передбачити важко — наразі навіть не оголошено конкурс на кращий проект пам’ятника. 
 
Відкриття барельєфа Симона Петлюри стало одним із заходів у рамках відзначення 100-річчя Акта Злуки, коли на Софійській площі представники УНР та ЗУНР оголосили про те, що вони — один народ і прагнуть будувати спільну державу.
 
У 1990 році уперше цю подію відзначили символічним Ланцюгом Злуки від Києва до Львова, у якому взяли участь біля трьох мільйонів українців.
 
З того часу щороку по всій Україні в різних містах 22 січня люди відтворюють такий ланцюг у місцях, що символізують єднання. У Києві таким місцем традиційно є міст Патона, де так само вранці люди об’єднали лівий і правий береги Дніпра.