На Полтавщині вандали знищили новий горіховий сад подружжя фермерів-ентузіастів

14.01.2019
Просто таки кричущий факт стався на території Коломацької об’єднаної територіальної громади: у селі Дудникове невідомі знищили майже весь горіховий сад, закладений восени 40-річним Юрієм Парахничем та його 35-річною дружиною Ганною. 
 
— На сімейній раді вирішили зайнятися горіховим садівництвом. Зареєстрували сімейне фермерське господарство, назвавши його на честь трирічної доньки «Марусиним садом», — розповідає фермер-початківець. — Сільська рада виділила ділянку землі площею 1,2 гектара (то була занедбана територія колишньої ферми) — на неї більше ніхто не претендував, бо там був суцільний смітник, росли бур’яни в ріст людини. Майже рік разом із дружиною готували ділянку під сад, і навіть мала донька нам допомагала. А восени закупили на власні заощадження (маємо іще один бізнес) і посадили 152 саджанці великих тонкошкурих горіхів. Місцевим жителям пообіцяли, що поділимося деревцями з усіма охочими.
 
Уперше зловмисники зламали сім стовпчиків огорожі. Юрій Парахнич написав тоді заяву до поліції, неодноразово телефонував дільничному інспектору й навіть пропонував надати транспортні послуги, але той так жодним чином і не відреагував на правопорушення.
 
У результаті зловмисники й зовсім знахабніли: через два місяці зламали вже близько 400 метрів огорожі й знищили 121 саджанець. На це їм знадобилося якихось півтори години. 
 
— Безкарність породжує вседозволеність. Невідомі лишили на снігу сліди від взуття, я їх ще й сфотографував. Поліцейські, яких викликав, цього разу таки прибули на місце події й зафіксували факт правопорушення, але відтоді якоїсь активності з боку поліції Полтавського району не спостерігаємо, — констатує Юрій Парахнич. — От якби ви зробили запит, аби правоохоронці хоч якось заворушилися, це була б найкраща допомога. Згідно з оцінкою поліції, нашій сім’ї завдано збитків у сумі 120 тисяч гривень. Але ми з дружиною підрахували, що загалом, аби зробити зі смітника сад, витратили понад 200 тисяч. 
 
За словами Юрія, серед садівників-горіхівників немає конкуренції, навпаки, вони об’єднують зусилля задля створення великих експортних партій горіхів, тож що поглумилися з його закладеного саду не конкуренти — це точно. Найімовірніше, припускає чоловік, піднялася рука в когось із місцевих, котрі, певно ж, бачили, що на ділянці працювала і 3-річна дитина.
 
— Поки рук не опускаємо, але дуже важливо, щоб бізнес мав захист із боку держави, правоохоронних органів, — висловлює побажання підприємець.
 
На сторінці Юрія Парахнича у «Фейсбуці» факт, про який ідеться, багатьох зачепив за живе. Ось як коментують його користувачі цієї соцмережі: «У нас самі заздрощі і злість. Не хочу вживати поганих слів, але українці самі заслуговують на життя, яке мають. На жаль...», «Оце і є наш менталітет: якщо в сусіда все добре, отже, потрібно зламати, знищити, украсти», «Найімовірніше, це знищення будь-якого чесного бізнесу, навіть малого», «Поки в нас траплятимуться ось такі речі, доти ні нові президенти, ні депутати ситуації в країні не змінять». Дехто повчає: «Власність зобов’язує: або охороняй, або страхуй!», хтось висловлює бажання допомогти: «Я так розумію, що це ви мені телефонували стосовно стовпчиків. Приїжджайте за безкоштовним зразком і випробуйте його на вандалостійкість», а дехто взагалі пропонує: «Давайте створимо фонд допомоги і зберемо кошти на відновлення саду, а то тільки обурюємося в коментарях».
 
Як повідомив речник поліції Полтавщини Юрій Сулаєв, за фактом пошкодження майна слідчим Полтавського районного відділення поліції відкрите кримінальне провадження за статтею 194 (ч. 1) Кримінального кодексу України і вживаються всі передбачені чинним законодавством заходи для встановлення обставин, мотивів скоєння правопорушення, а також осіб, які можуть бути причетними до цього майнового злочину.