У шопці-рекордсменці тернопільського храму Святого апостола Петра поклоняються Христу українські достойники

09.01.2019
У шопці-рекордсменці тернопільського храму Святого апостола Петра поклоняються Христу українські достойники

(Фото з сайта zik.ua)

Шопка тернопільського храму Святого апостола Петра знову, вже котрий рік поспіль, визнана найбільшою в Україні.
 
У 2017-му її було занесено до Книги рекордів України, але і після того ченці монастиря братів-францисканців східного обряду, до якого належить храм, продовжують вдосконалювати своє різдвяне диво, як тільки можуть. 
 
Цього разу створене ними символічне місце народження Христа сягає 50 метрів у ширину і 20 у висоту, але справа навіть не у величині.
 
Погляду віруючих і всіх цікавих відкривається величезна діорама із зображенням Вифлеєма, на передньому плані якої, окрім традиційної святої родини біля ясел з немовлям, кого і чого тільки немає! Тут і біблійні персонажі, і всесвітні знаменитості, і навіть живі тварини та птахи.
 
Власне, шопка вся виглядає «як жива», бо багато її елементів є рухомими. Приміром, навколо маленького Ісуса, вклоняючись йому, ходять святі Володимир та Ольга, митрополит Андрей Шептицький, кардинал Йосип Сліпий, святий Франциск. А неподалік і ангели дрова пиляють, і монах у дзвін б’є, і водяний млин працює, і кораблик пливе.
 
Усе потрібне для такої незвичайної шопки — від розробки дизайну і до найменшої деталі — ченці-францисканці виготовляють своїми руками, самі ж її і встановлюють, що триває не один день.
 
А бажаючих побачити витвір їхніх умілих рук щороку стає все більше.
 
Бо вже навіть  туристи, які приїжджають до Тернополя на Різдвяні свята, знають, що храм Святого апостола Петра з його визначною шопкою — це локація, обов’язкова для відвідин.