У Києві презентували документальний цикл «Герої українського Донбасу»

28.12.2018

У столичному кінотеатрі «Жовтень» презентували документальний цикл «Герої українського Донбасу».

Це фільми про новітню історію України, про українців, які виборювали свою державу на окупованих територіях.

«Короткометражки» створені у 2017-2018 роках творчим об’єднанням «ВиДиво» та АЦ «Фабрика думки «Донбас» за підтримки Фонду на підтримку демократії (NED), Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні, Міністерства інформаційної політики України.

Розпочали захiд словами гімну українських націоналістів: «Плачем не можна здобути свободи, ми маємо бути міцні, як граніт!»

У першому фільмі з цього циклу документальних досліджень, а загалом їх 22, було представлено п’ять індивідуальних історій про громадянський та військовий спротив жителів Донецької та Луганської областей російській окупації, про що вони самі й розповідають.
 
Усі вони засвідчують: Донбас — це Україна. У кадрах — свідчення про застосовані російські технології для загострення конфлікту в регіоні у 2014 році. Наочні факти злочинів iз боку російської сторони.
 
Це не внутрішнє протистояння, а з самого початку збройна агресія Російської Федерації проти України. Нагадують, через перший потужний спротив, який здійснили саме жителі Донецької та Луганської областей, починаючи ще з березня 2014 року, вдалося зупинити реалізацію повномасштабного кремлівського проекту «Новоросія» на території нашої держави. 
 
Один із героїв фільму — Володимир Жемчугов, Герой України, відомий підприємець, організатор партизанського загону на окупованій території Луганської області у 2014-2015 роках, полонений окупаційною владою Російської Федерації у 2015-2016 роках, радник міністра інформаційної політики України. Впродовж пiвтора року його загін здійснював активну партизанську діяльність.
 
«Я захищаю закон України, територіальну цілісність України. Так, нехай таким шляхом, неофіційно, як партизан, але я захищаю Конституцію України... Ми підірвали кілька поїздів. Фактично по Луганській області ми паралізували рух», — розповідає з екрана Володимир.
 
Під час виконання чергової операції Володимир Жемчугов підірвався на розтяжці в 2015 році, втратив обидві руки та зір.
 
Поранений, уночі він виповз на трасу, аби його розчавив транспорт, проте в дуже важкому стані він потрапив до бо­йовиків. Ті спершу сприйняли його за місцевого, котрий випадково постраждав.
 
Та після того, як спрацював фугас, поставлений Володимиром на таймер, — почався полон, де його було піддано тортурам. У полоні герой-партизан перебував упродовж року, але жодного свого побратима не викрив. У вересні 2016-го він вийшов на волю в рамках обміну. 
 
Інші герої стрічки — вчений Ігор Козловський, капелан Генадій Махненко, волонтер Лілія Болбат, доброволець-розвідник Руслан Пустовойт також розповідають свої історії боротьби з окупантами: хтось на волонтерській ниві, хтось як духовний наставник, а хтось зі зброєю в руках. 
 
У новому році презентують наступні фільми циклу.