«Мамi української корупцiї»: чому народнi депутати написали листа Юлiї Тимошенко

14.12.2018
«Мамi української корупцiї»: чому народнi депутати написали  листа Юлiї Тимошенко

Перші мільйони доларів Ю. Тимошенко заробила завдяки тодішньому Прем’єру України Павлу Лазаренку, згодом засудженому в США.

Група народних депутатів звернулася до Юлії Тимошенко з вимогою дати «публічні пояснення або влаштувати відкриту зустріч із нами у прямому ефірі для надання документально обґрунтованих коментарів про численні факти корупції та зловживань владою під час багаторічної діяльності у великому бізнесі, на урядових та політичних посадах».

 

Про це у Верховній Раді повідомив лідер фракції «БПП» Артур Герасимов. Лист підписали 46 народних депутатів із фракцій «Блок Петра Порошенка», Радикальної партії та представник «Народного фронту» Юрій Тимошенко.

 

Як наголосив Герасимов, якщо Тимошенко відмовиться, це означатиме, що лідер «Батьківщини» зневажає громадян, їхнє право на достовірну інформацію і демократію. На які питання хочуть почути відповіді нардепи, читайте у їхньому листі.

Пані Тимошенко ! 
 
Ми, група народних депутатів iз різних фракцій, звертаємося до Вас iз вимогою дати публічні пояснення або влаштувати відкриту зустріч із нами в прямому ефірі для надання документально обґрунтованих коментарів щодо численних фактів Вашої корупції та зловживань владою, які Ви допустили під час Вашої багаторічної діяльності у великому бізнесі, на урядових та політичних посадах. 
 
Народні депутати, журналісти та всі наші співвітчизники хочуть у прямому ефірі почути Ваші відверті, щирі, без жодного лукавства та неправди пояснення. Уникнення ж такої відповіді означатиме, що Ви нехтуєте демократичними практиками та не поважаєте право громадян на достовірну інформацію. 
 
Отже, закликаємо Вас особисто публічно та відверто підтвердити чи спростувати наступні факти та питання. 
 
— Газовий монстр ЄЕСУ, з якого Ви прийшли в політику, втридорога перепродував українським споживачам російський газ, наданий Вам «Газ­промом», що й лягло в основу Вашого незадекларованого багатства. Ще в середині дев’яностих Ви стали мільярдеркою. Очевидно, в цьому слід шукати і причину, що під час судових суперечок «Газпрому» з українським «Нафтогазом» Ви виступили за ліквідацію саме нашої компанії, що, очевидно, на руку російському газовому монополісту.
 
Більше того, Ви відмовилися від прохання «Нафтогазу» дати свідчення на користь України у Стокгольмському арбітражі. За даними американського Окружного суду Колумбії, Ви у 1995-97 роках вивели з рахунків своєї корпорації $160 млн. на офшорні рахунки Лазаренка та пов’язаних із ним компаній. Ви неодноразово відмовлялися давати свідчення американському правосуддю у справі Павла Лазаренка. Суспільство й досі не має остаточних відповідей на запитання, які вже понад двадцять років стоять на порядку денному i через якi Вас нещодавно назвали «мамою української корупції».
 
— За матеріалами розслідувань авторитетних українських медіа, свій перший офшор Ви створили ще 1992 року на Кіпрі. Називався він Somolli Enterprises. Саме ця компанія і стала першим і головним каналом, через який з України витікали Ваші корупційного похо­дження кошти.
 
— Ваше перше прем’єрство позначилося численними кризами — цукровою, бензиновою, м’ясною. Під час Вашого другого прем’єрства війни не було, але економіка впала більше, ніж під час російської агресії та економічної блокади України з боку РФ. Цього року Україна мусить брати транш МВФ на дуже складних умовах — лише для того, щоб розрахуватися за тими боргами, яких набрали Ви як двічі Прем’єр-міністр України! Плоди Вашого урядування очевидні всім, але Ви затято претендуєте на те, щоб поекспериментувати над країною втретє.
— У 2008 році під час голосування за постанову Верховної Ради про засудження російської агресії проти Грузії Ваша політична сила за Вашої прямої вказівки не голосувала за визнання Росії агресором! Більше того, тодішній лідер Вашої фракції Іван Кириленко публічно назвав агресором... Грузію. Ви особисто не зробили жодної заяви на захист Грузії та не проронили жодного слова на осуд Росії. Ваш уряд не виконав відповідне розпорядження Президента і свідомо дозволив кораблям російського Чорноморського флоту з грубим порушенням українських законів вирушити із Севастополя до берегів Грузії, щоб підтримати агресивні дії РФ проти незалежної закавказької держави.
 
— Напередодні саміту в Бухаресті у 2008 році Ви відмовилися взяти участь у засіданні Комісії «Україна—НАТО», зустрічатися із Генсеком HATО та посилали однозначні сигнали лідерам західних країн про те, ніби надання ПДЧ Україні не на часі. У своєму виступі на 45-й Мюнхенській конференції з питань безпеки, 7 лютого 2009 року, Ви негативно прокоментували можливість вступу України до НАТО: «...В мире есть страны, в том числе в том регионе, который я представляю, которые либо не могут, либо не хотят — и это тоже нормально — вступать в НАТО. Все мы эти страны знаем поимённно. Очевидный пример — Украина. Но есть вопросы и более высокого уровня. Это — как воспримет Россия и как это отразится на взаимодействии и партнёрстве Европы и России, если Украина и подобные страны будут двигаться в НАТО».
 
— Під час переговорів про широку коаліцію Ви разом з Януковичем розробляли нову українську Конституцію, згідно з якою Ви хотіли розділити з ним владу до 2030 року. Є ризики, що черговий проект нової Конституції, який Ви обіцяєте, так само пропонуватиме перехід до авторитарної політичної системи.
 
— Через підписання сумновідомого газового контракту в 2009 році держава вже втратила десятки мільярдів доларів. У ЗМІ неодноразово з’являлася інформація, що Ви отримували «відкат» від кожної тисячi кубометрів газу, поставлених згідно із цим контрактом. За деякими даними, Вашим консультантом при підготовці цієї кабальної антиукраїнської угоди був Віктор Медведчук. 
 
— Арабське видання Asharq АL-Awsat написало, що лівійський диктатор Муаммар Каддафі фінансував Вашу президентську кампанію 2010 року і переказав Вам 4 млн. євро. Близький помічник з оточення сина Каддафі Саїфа аль-Іслама розповів виданню, що особисто доправив Вам гроші до Києва.
 
— У грудні 2008 року Ваш уряд свідомо скоротив витрати на армію у бюджеті 2009 року. Як пояснив тодішній міністр оборони Юрій Єхануров, Ви керувалися міркуваннями не обороноздатності країни, а... особистої лояльності міністрів Вам як Прем’єр-міністру.
 
— 2008 року Ви проігнорували візит до України Вселенського Патріарха Варфоломія, не зустрілися з ним і не були присутньою на жодному публічному заході за його участі. Натомість 2009 року Ви були першою в черзі, щоб поцілувати руку ідеологу «русского мiра» Кірілу під час його візиту до Києва, хоча перед тим уже встигли з’їздити до нього в Москву. Ви вітали його візити до Києва і казали, що він носить об’єднуючий характер.
 
— У 2014 році під час засідання РНБО Ви наполягали не чинити опір російському агресору, вимагали, щоб «жоден танк не виїхав із казарми і жоден солдат не повинен підняти зброю», щоб не відбулося «ніякого воєнного стану та активізації наших військ». І, до речі, за Вашого прем’єрства тривав розпродаж зброї, дерибан землі та військового майна, тобто процес свідомої руйнації оборонного потенціалу країни.
 
— 18 січня 2018 року Ви не голосували за закон про деокупацію Донбасу і визнання Росії агресором та окупантом.
 
— Згідно з повідомленнями ЗМІ, Вашу партію зi своїх корупційних оборудок фінансував утікач О. Онищенко, звинувачений НАБУ в багатомільярдних корупційних злочинах.
 
— Ясності потребує й інформація про отримання доходу Вашою родиною у 2,4 млн. грн. від кіпрської компанії Diafox Consulting Limited, на яку в Україні оформлена мережа ломбардів «Дешева готівка». Ломбарди, як відомо, оббирають найбідніших.
 
— Щоб покращити свій результат на парламентських виборах 2014 року, Ви дали путівку у велику політику Надії Савченко і тепер несете всю відповідальність за її дії — як за підготовку терористичних актів та державну зраду, так і за так званий закон Савченко, за яким тисячі кримінальних злочинців достроково вийшли на волю.
 
— Ваша політична сила поповнила український політичний словник новим словом «тушки». Десятки й десятки народних депутатів, включених до списку БЮТ i «Батьківщини» на виборах 2006-го, 2007-го та 2012 років, перейшли на бік Януковича і допомагали йому будувати проросійську диктатуру. Бютівець Володимир Олійник (Ваш нардеп у 2006-07 роках) тепер у Москві є одним із засновників так званого Комітету порятунку України, разом з Азаровим, Марковим, Царьовим.
 
Павло Лебедєв (народний депутат України 5-го скликання з квітня 2006-го по листопад 2007 р. від Блоку Юлії Тимошенко), будучи міністром оборони України з 2012-го по 2014 роки, за наказом із Москви знищував українські Збройні сили напередодні російської агресії. Андрій Артеменко, колишній голова фракції БЮТ у Київраді, запропонував передати Крим в оренду Путіну і підозрюється у державній зраді. Андрій Портнов, перед тим, як стати близьким поплічником Януковича та від імені Медведчука управляти його телеканалом, протягом кількох років був Вашим близьким соратником та конфідентом у вирішенні Ваших питань в українських судах.
 
— За підтримку Ігорем Коломойським Вашої кандидатури на виборах 2010 року Ви передали в управління та володіння його структурам державну Укрнафту. Тепер Вас неодноразово ловили на таємних зустрічах з олігархом-утікачем, він публічно заявив про Вашу підтримку, його канал присвячує Вам безліч позитивних матеріалів і веде брудну дез­інформаційну кампанію проти Ваших опонентів. Існують обґрунтовані побоювання, що цього разу Ви пообіцяли йому «злити» справу про мільярди доларів вкладників «Привату», які пан Коломойський вивів за кордон і які клієнтам банку мусила компенсувати держава.
 
— Буквально днями з’яви­лося розслідування, згідно з яким, один із Ваших близьких соратників причетний до розкрадання в часи Януковича коштів iз контракту Укрспец­експорту з Іраком, від якого Багдад зi скандалом відмовився, бо іракцям поставили браковані БТРи.
Це далеко не повний перелік питань, який ілюструє Ваш надзвичайно довгий шлях в українській політиці. Суспільство, нарешті, повинно знати правду. 
Чекаємо відвертих дебатів iз Вами.
Народні депутати України.