На Харківщині паперова фабрика виготовляє з використаної тари унікальні матеріали

06.11.2018
Зміївська паперова фабрика освоїла технологію, завдяки якій порожні пластикові пляшки та упаковка для молочних продуктів Tetra Pak перетворюються на дуже цінну і порівняно дешеву сировину.
 
На підприємстві вирішують одразу дві проблеми — утилізовують сміття, що важко піддається переробці, а також заощаджують деревину та природний газ, які використовують у паперовій та хімічній промисловості. 
 
Технологія повної утилізації на перший погляд здається фантастичною. Скажімо, усього лише з п’яти картонних упаковок  Tetra Pak можна виготовити матеріал, якого вистачить на створення повноцінної дитячої книжки.
 
Харківське видавництво «Ранок» уже почало закуповувати у Зміївської фабрики еко-папір й надрукувало кілька демонстраційних видань. Цей же картон ідеально підходить для виробництва блокнотів, альбомів і пакувальних мішечків.
 
У пластика — своє призначення. Якщо до переробленого поліетилену додати фольгу, то вийде міцний матеріал для виробництва люків і комунальних труб.
 
А якщо змішати його зі спеціальними добавками — то це вже гранули, якими посилюють міцність асфальтних сумішей. У списку замовників фабрики є і підприємства легкої промисловості, бо з переробленої вторинної сировини тут створюють матеріали для пошиття одягу. Технологія приємно дивує своєю економністю: для однієї куртки достатньо утилізувати п’ять пластикових пляшок.  
 
Своєю найбільшою проблемою зміївчани називають брак «сміття», яким по вінця заповнені приміські звалища.
 
Але щоб сировина потрапила на фабрику, потрібно організувати роздільний збір макулатури і використаних пляшок. Поки що у Харкові біля будинків встановлюють лише контейнери для пластику, і то не в усіх мікрорайонах.