На Херсонщині прикордонники роздають листівки з правдивою інформацією про «Кримський титан»

25.09.2018
На Херсонщині прикордонники роздають листівки з правдивою інформацією про «Кримський титан»

На пунктах пропуску в Херсонській області прикордонники роздають листівки про ситуацію з «Кримським титаном». (Фото з сайта visti.ks.ua.)

Поширенням інформаційних матеріалів зайнялися співробітники Державної прикордонної служби України, а підготували свої рекомендації для населення фахівці Міністерства інформаційної політики, а також Міністерства охорони здоров’я України.
 
 
Моніторинг ситуації на аварійному заводі здійснюють щодня через кожні шість годин, тричі на день.
 
 
За цей час не зафіксовано нових викидів небезпечної «хімії» в повітря. Концентрація шкідливих речовин зменшилася природним шляхом, завдяки зниженню температури повітря, а також великими коливаннями між денною та нічною температурою.
 
 
З прилеглих до території окупованого Криму районів (Каланчак та Чаплинка) вивезено понад 500 дітей до пансіонатів міста Скадовськ.
 
— Інформуванням людей зайняті бійці Херсонського та Бердянського прикордонних загонів у межах відділів прикордонної служби «Хорли», «Преображенка» та «Чонгар», — розповів перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапаров. — Правдиві матеріали поширюють також дільничнi інспектори прикордонної служби шляхом вкладення листівок інспектором у паспортні документи подорожуючим, а також як роздатковий матеріал у таких громадських місцях, як магазини, сільські ради, транспорт i зупинки транспорту.
 
Відомо, що хмара з отруйними викидами «прогулялася» не лише на півночі окупованого Криму, а й пролилася у вигляді кислотних дощів на території Херсонської області. Через отройну речовину в місцевих фермерів вигоріло понад половину сільськогосподарської продукції: помідори, виноград, груші та яблука.
 
У самому обласному центрі не зафіксовано жодного випадку отруєння людей небезпечними речовинами iз заводу «Кримський титан», проте велика кількість дерев у міських парках i скверах стоять iз пожухлим листям.
 
— У Херсонській лабораторії аналізують, як небезпечні речовини із заводу «Титан» поширюються вглиб материкової України, — розповів начальник Херсонського обласного гідрометцентру Юрій Кирияк. — Уже відомо, що йдеться про похідні сірчаної кислоти, які потрапили в повітря та на одяг людей через рясні кислотні дощі. Зараз iдеться про довгостроковий прогноз, як усе це позначиться на здоров’ї людей через місяці та роки.
 
В Армянську з 14 вересня 2018 року введено режим надзвичайної ситуації, попередня версія екологічної катастрофи — випаровування вмісту кислотонакопичувача, що належить підприємству «Кримський титан».
 
Так звана очільниця регіонального управління «Росспоживнагляду» Наталя Пеньковська заявила, що на півночі окупованого півострова зареєстровано перевищення гранично допустимих норм концентрації хлористого водню та сірчистого ангідриду.
 
Співробітники Росприроднагляду хочуть стягнути із заводу «Кримський титан» майже 737 мільйонів рублів штрафу за негативний вплив на екологію в місті Армянськ. Саме там сталися наймасштабнішi викиди в атмосферу токсичних речовин. Учора режим надзвичайного стану в Армянську було скасовано.
 
За фактом отруєння людей невідомою хімічною речовиною порушено одразу дві кримінальні справи: одну з них розглядають слідчі ГПУ, а другу сфабрикували співробітники ФСБ Росії та Слідчого комітету Росії проти влади України. Однак, на думку правозахисників, міжнародної сили ця справа не матиме, адже півострів цілком i повністю перебуває під юрисдикцією РФ. Контроль за дотриманням норм екологічного права та захисту життя й здоров’я людей повинна здійснювати Росія.
 
— Якщо російська влада вважає, що вони не в змозі забезпечити належне функціонування заводу, вони повинні були його закрити, — пояснив російський юрист-міжнародник Володимир Жбанков. — Щодо компенсацій після екологічних катастроф, то в Росії їх виплачують не дуже регулярно, тому очікуємо на спротив людей, які захочуть оскаржити дії країни-агресора через суд. 
На даний час представники окупаційної влади заговорили про те, що завод «Кримський титан» може бути націоналізовано. Так званий глава республіки Сергій Аксьонов заявив, що власники з України не змогли забезпечити безпечний режим роботи підприємства, тому за справу доведеться взятися фахівцям із Криму. 

ДОВІДКА «УМ»

Як відомо, завод «Кримський титан» розпочав роботу на півострові ще у 1971 році, а на початку 2000-х перейшов під контроль компанії українського олігарха Groop DF Дмитра Фірташа.
 
Головним напрямом підприємства є виробництво діоксиду титану — речовини, яку застосовують у лакофарбовій, гумотехнічній промисловості, при виробництві пластмас та в багатьох інших галузях. 
 
Відразу ж після анексії Криму Росією Дмитро Фірташ змінив структуру управління заводом. У жовтні 2014 року Groop DF передала ПрАТ «Кримський титан» російському дочір­ньому підприємству ТОВ «Титанові інвестиції». А через рік ПрАТ «Кримський титан» перейменували на «Юкрейніан кемікал Продактс».
 
За даними Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, завод «Кримський титан» є реальною екологічною загрозою для всіх мешканців Херсонщини.