У Тернополі встановили пам'ятник Симону Петлюрі

29.08.2018
У Тернополі встановили пам'ятник Симону Петлюрі

Пам’ятник Симону Петлюрі в Тернополі.

Однією з подій у рамках програми відзначення в Тернополі 27-ї річниці Незалежності України стало урочисте відкриття пам’ятника українському державному та військовому діячу, Голові Директорії Української Народної Республіки (1917—1921) та отаману війська і флоту УНР Симону Петлюрі.
 
Пам’ятник створив тернопільський архітектор Данило Чепіль за ініціативою громадських активістів міста, а з коштами допомогли місцеві підприємці, зокрема представники ГО «Підприємці Галичини». Встановили його у сквері на бульварі імені Симона Петлюри.
 
Як відомо, Петлюра був одним із непересічних очільників української боротьби за незалежність, знищених російським більшовизмом, чия постать оповита численними містифікаціями радянської історіографії.
 
Найперший пам’ятник йому в Україні був споруджений минулого року у Вінниці, а до того існувало лише погруддя в Рівному, встановлене у 2001-му.
 
З Тернопільщиною Симона Петлюру пов’язує насамперед той факт, що в травні 1919 року Тернопіль недовго був фактичною столицею УНР, де перебував і її уряд на чолі з Петлюрою.
 
У вересні 1920-го штаб Петлюри розташовувався у приміщенні Тернопільського залізничного вокзалу. Взагалі ж на території області видатний діяч бував у різних справах не раз.