Луценко обурився закриттям справи Кернеса: «Суддя відповість за завідомо неправдиве рішення»

14.08.2018
Луценко обурився закриттям справи Кернеса: «Суддя відповість за завідомо неправдиве рішення»

Геннадій Кернес уник відповідальності через «прогули» прокурорів? (Фото з сайта telegraf.com.ua.)

Суддя Київського районного суду Полтави Андрій Антонов закрив справу проти мера Харкова Геннадія Кернеса, якого разом з охоронцями Віталієм Блінніковим та Євгеном Сміцьким підозрюють у викраденні та побитті двох активістів Євромайдану. 
 
 
Своє рішення суддя пояснив тим, що жоден із 19 прокурорів, призначених вести цю гучну справу, не з’являвся на слухання. У результаті сім останніх засідань пройшли безрезультатно.
 
 
«Сторона звинувачення намагалася перекласти тягар доведення скоєння обвинуваченими злочину на суд, — заявив Андрій Антонов. — А це категорично неприпустимо!» Він також повідомив, що Генпрокуратура не відреагувала на його прохання організувати роботу прокурорів, тому у цій справі було поставлено крапку. 
 
Гучний процес над Геннадієм Кернесом стартував ще 2 березня 2015 року. Спочатку засідання проходили у Харкові, але задля об’єктивності справу передали до Полтави.
 
Загалом було проведено 75 засідань, на яких допитували свідків, потерпілих і обвинувачених, а також досліджували всі наведені докази.
 
Зрештою суд планував 2 липня цього року розпочати дебати і нарешті винести вирок, але вiдтодi представники сторони обвинувачення почали ігнорувати процес.
 
Той факт, що кількість прокурорів зросла до 19, не приніс бажаного результату. Усі судові засідання закривалися одразу після початку. 
 
Рішення Андрія Антонова неабияк обурило керівників Генпрокуратури.
 
«Суддя, який в порушення усіх законодавчих норм виніс рішення про закриття справи Кернеса, буде відповідати за завідомо неправдиве рішення, — написав у соцмережах Юрій Луценко. — І дембельський акорд не допоможе. Справа Кернеса, без сумніву, має бути повернута на розгляд для ухвалення об’єктивного вироку». 
 
Заступник Генпрокурора Анжела Стрижевська повідомила на брифінгу, що відомство на основі рапорту прокурора, «який брав участь у цьому судовому процесі», вирішує питання про внесення до ЄРДР відомостей про «постанову суддею завідомо незаконного рішення».
 
Вона також додала, що сторона звинувачення подасть апеляційну скаргу і сподівається на позитивну відповідь, оскільки мотивація судді не витримує жодної критики. 
 
«Наскільки мені відомо, цей суддя не планує продовжувати суддівську кар’єру, — натякнула вона на можливий мотив вчинку Андрія Антонова, — і прийняте ним рішення наводить на певні думки з приводу того, як він планує продовжувати свою життєдіяльність після процесу». 
 
«Давайте відверто: після заяв Кернеса про підтримку Порошенка — новина в дусі часу, — пише на своєму сайті Центр протидії корупції. — А знаєте чому закрили? Бо прокурори тупо забили на суд. Кілька засідань поспіль представники ГПУ не могли приїхати на суд. Знаєте, скільки підлеглих Луценка займалися справою Кернеса? 19! Ви вірите, що систематична неявка 19 прокурорів є випадковістю?»