Луценко пообіцяв покарати правоохоронців за розорення устричної ферми на Миколаївщині

03.08.2018
Луценко пообіцяв покарати правоохоронців за розорення устричної ферми на Миколаївщині

У рибоохороні спокусилися делікатесом.

Під надуманим приводом представники рибоохорони в Миколаївській області вилучили 1 тис. 200 устриць, що належали кампанії «Устриці Скіфії» (головний офіс у Києві).
 
 
 
На бізнесменів завели кримінальну справу за статтею 88 Водного кодексу України («Порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу»).
 
Ревізію делікатесів інспектори обласного управління Державного агентства рибного господарства та працівники Управління захисту економіки на Миколаївщині пояснили відсутністю оригіналів дозвільних документів. 
 
Дії своїх підлеглих схвалив сам начальник управління Державного агентства рибного господарства у Миколаївській області Євген Мечников, який заявив, що причиною візиту правоохоронців до устричної ферми став анонімний дзвінок на «гарячу лінію» його відомства.
 
Співробітникам поліції, які спритно прибули на місце події, фермери змогли надати лише електронні копії документів, що засвідчили законне походження устриць (ветеринарне свідчення на всю партію товару та сертифікати). 
 
«Усі оригінали необхідних документів ми надали до фіскальних органів уже наступного дня, однак закривати справу проти нас та віддавати товар  ніхто й не подумав, — обурюється власник устричної ферми Андрій Пигулевский. — Підсумком неправомірного наїзду «силовиків» стало те, що всі 1200 устриць зіпсувалися через неналежні умови зберігання».
 
Співробітники управління державного агентства рибного господарства у Миколаївській області своїм вольовим рішенням залишили всю партію устриць у фіскальній службі, а також призначили дату судового розгляду. Підприємцям доведеться не тільки чекати, коли почнеться суд, а й доводити, що вони не мали наміру «грабувати» рідну країну відразу на тридцять шість тисяч гривень!
 
Інформація про те, як на Миколаївщині устриці потрапили під арешт, швидко стала ТОП-новиною у соціальних мережах та привернула до себе увагу представників влади. За постраждалих підприємців заступився народний депутат України Борис Козир, який заявив, що бере ситуацію під свій контроль.
 
«Істина полягає в тому, що власники ферми «Устриці Скіфії» тричі ставали активістами трьох інвестиційних форумів «Миколаївщина — надійний партнер», — розповів Борис Козир. — Їхня добра ініціатива допомагає створювати у Миколаївській області комфортні умови для потенційних інвесторів. Свавілля співробітників рибоохорони може перетворити південь України на зону високого ризику для підприємництва з країн Європи».
 
Із подачі народних депутатів українського парламенту в ситуацію швидко втрутився Генпрокурор України Юрій Луценко. Він закликав власників ферми звернутися до нього по допомогу.
 
«Якщо в цих підприємців є ліцензія та всі дозвільні документи, а також відсутня контрабанда, — я готовий надати їм допомогу та покарати винних, — заявив Юрій Луценко. — Власники устричної ферми повинні негайно написати заяву на моє ім’я.
 
Відомо, що компанія «Устриці Скіфії» заснована приватним підприємцем із Києва ще у 2014 році. На сайті підприємства зазначено, що головна мета об’єднання — «відродити культуру споживання устриць на території Чорноморського басейну». У селі Червоноукраїнка Березанського району Миколаївської області розташована одна з устричних ферм компанії. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

За останні два роки керівників Миколаївської рибоохорони неодноразово ловили на хабарах, махінаціях та збиранні данини з підприємців, зайнятих у рибному промислі.
 
За повідомленнями прес-центру СБУ, екс-начальник рибоохоронного патруля цього відомства Михайло Синиця був затриманий за «кришування» корупційних схем та отримання у своєму робочому кабінеті хабара в розмірі 20 тисяч гривень.
 
До цього за один лише минулий рік за створення штучних схем тиску на бізнесменів із метою отримання неправомірної вигоди співробітниками СБУ були відсторонені від посад начальник оперативного сектору Управління державного агентства рибного господарства в Миколаївській області Микола Марченко, начальник відділу прикордонної служби «Миколаїв» Віктор Сапрун, а також депутат Миколаївської обласної ради від «БПП» Олександр Каражей.