Полтавчанка Катерина Скрябіна ділиться секретами, як зробити здорову їжу незабутньо смачною

11.07.2018
Полтавчанка Катерина Скрябіна ділиться секретами, як зробити здорову їжу незабутньо смачною

Сильна половина полтавчанки Катерини визнає, що здорова їжа — найсмачніша!

Хтось із філософів сказав, що щастя — категорія, яка поряд із нами, його просто треба вміти розгледіти. Та й у кожного щастя — своє, особисте. Полтавчанка Катерина Скрябіна переконана, що приготувати гарний сніданок, обід чи вечерю в будній день — це також частинка щастя, яку ти відчуваєш у собі і яку даруєш рідній людині. Важко з цим не погодитися, тим паче якщо існує цьому безліч підтверджень. 

Ось так буває: готуєш ти за звичкою чи за обов’язком, намагаєшся зробити свою страву ситною, смачною, і часу ніби не шкодуєш, але в результаті можна бути задоволеним хіба що тим, що свій обов’язок чітко виконав. Катерина Скрябіна, лікар-стоматолог за фахом, — людина надзвичайно зайнята і задіяна в цікавих соціальних проектах, каже, що такий підхід можна кардинально змінити, просто підключивши до процесу готування душу, бо це — творчість, своєрідна релаксація, бажання потішити рідних, зрештою, з душею приготовлена страва — це значні інвестиції в здоров’я. 

«Свого часу я також переглянула свій раціон. Зрозуміла, що здорова їжа — запорука щасливого життя! Спершу я не розуміла, як урізноманітнити своє меню. Прочитала чимало кулінарних сторінок на тему корисної їжі, знайшла багато гарних порад. І от що усвідомила: готувати треба з душею, тоді й страви виходять особливі! Важлива гарна подача. Адже красиве не може не бути апетитним та смачним!» — ділиться Катерина уже з власного досвіду, бо каже, що її сильній половинці дуже подобаються її кулінарні пошуки. «До знайомства зі мною він не так уже й чітко розумів, як можна смачно їсти та при цьому щоб ця їжа була корисною», — ділиться Катя.

Цим вона розвінчує міф про те, що чоловікам подавай лише м’ясо, бачите, головне — це загалом подача, душа і бажання! 

Хочу ще!

Так сказав чоловік Катерини Скрябіної, коли вперше скуштував кабачкові котлетки з курячим філе. Кабачкові — хочеться наголосити, а не лише з м’яса!
 
«Поєднання ніжного курячого філе та соковитого кабачка не залишить нікого байдужим. А основна перевага цієї страви — філе готується швидко, не вимагає тривалого тушкування. Тож спробуйте, адже це дуже смачно і просто!» — наголошує кулінарна майстриня Катерина.
 
Візьміть: 500 г курячого філе, невеликий молодий кабачок, цибулину, яйце, столову ложку крохмалю, 2 столові ложки сметани, сіль, чорний перчик за смаком.
Отож — куряче філе помити та порізати на невеликі кубики. Кабачок вимити, очистити і натерти на дрібній тертці. Очищену цибулю натерти на дрібній тертці або перемолоти на м’ясорубці. Філе та овочі змішати в ємності, додати яйце, крохмаль та сметану. Перемішати. Посолити та поперчити. Поставити в холодильник на 1-2 години. Готувати на невеликій кількості рослинної олії на середньому вогні. Викладати ложкою та смажити з обох сторін до золотистого кольору. 
 
Зелена запіканочка
 
Влітку зелене має бути в пріоритеті на обідньому столі, радить лікар Катерина. Смачна запіканка зі стручкової квасолі з твердим сиром та кмином за її рецептом — чудовий варіант такого пріоритету. Що додати? Смак цього зеленого смачного дива і справді незабутній. 
 
Інгредієнти: 500 г стручкової квасолі, 200 мл молока, 2 яйця,150 г твердого сиру, кмин, сіль, чорний перчик за смаком.
 
Квасолю очистити. Довгі стручки перерізати навпіл. Відварити 10 хвилин в підсоленій воді, з моменту закипання. Відкинути на друшляк. У глибоку чашу влити молоко, вбити яйця, додати сіль та чорний перчик. Збити вінчиком до однорідної маси. Твердий сир натерти на дрібній тертці. У форму для запікання викласти стручкову квасолю. Залити сумішшю молока та яєць. Зверху викласти твердий сир та притрусити кмином. Готувати 25-30 хвилин при температурі 180°С. 

Яйця пашот «Мішечки»

Яйця — продукт, просто необхідний людині! Про корисність яєць не знають хіба що немовлята. Тому їх треба включати у свій раціон часто, щедро і фантазійно! Катерина пропонує «Мішечки», і це, погодьтеся, — чудова пропозиція. 
 
Потрібно: яйце, сіль за смаком, оливкова олія.
 
Харчову плівку (приблизно 15х15 см) викласти на невелику піалу. Змастити плівку оливковою олією. В заглиблення вилити яйце. Посолити. Кінці плівки зібрати разом, обв’язати ниткою. У каструлі закип’ятити воду, зменшити вогонь і опустити мішечки. Варити 5-7 хвилин, у залежності від бажаної вами консистенції. Мішечки вийняти з води, обережно зняти плівку та викласти яйця пашот на таріль. 
 
Любите тортики? Спечіть печінковий!
 
«Обожнюєте печінковий торт, але не завжди вистачає часу, щоб його приготувати? Тоді ось мій вам рецепт. Простий, швидкий та неймовірно смачний!» — заохочує Катерина Скрябіна до ще одного чудового кулінарного шедевра, який готується швидше за шаровий торт, але від того не менш смачний.
 
Інгредієнти: 500 г курячої печінки, 2 середні цибулини, 2 морквини, 100 г манної крупи, 2 столові ложки рослинної олії, сіль, чорний перчик за смаком.
 
Для 200 г майонезу: яйце, 130 мл соняшникової олії, по 1/3 чайної ложки гірчиці, солі, цукру, оцту.
 
Свіжу, бажано попередньо не заморожену печінку пропустити через м’ясорубку. Змішати з манкою, посолити та поперчити. Поставити в холодильник на 20 хвилин.
 
Приготування майонезу. В ємності погружним блендером збити яйце з сіллю, цукром та гірчицею. Тонкою цівкою влити рослинну олію, постійно збиваючи до густої маси. Влити оцет, ще раз добре збити. 
 
Цибулю нарізати напівкільцями, моркву натерти на дрібній тертці. Пасерувати в невеликій кількості рослинної олії.
 
Форму змастити рослинною олією або вершковим маслом, посипати панірувальними сухарями. Викласти в форму половину печінкової маси. Змастити майонезом та викласти моркву з цибулею. На овочі викласти печінку. Змастити майонезом. Випікати при температурі 180°С 45-60 хв. 
Подавати, порізавши на порційні шматочки.

Матусин пиріг

Пироги — це щось дуже рідне, мамине, родинне… Напевне, у кожного пироги асоціюються лише з найріднішою людиною. 
 
«Найсмачніше завжди готує тільки мама! — підтвер­джує Катерина Скрябіна цю істину. — На жаль, оригінальних рецептів моєї рідненької збереглося дуже мало. Я намагаюсь їх відновлювати, спираючись на дитячі спогади. І от я довго не могла наважитись відтворити те, що матуся любила готувати найбільше — пироги. У неї випічка виходила найкраща в цілому світі — духмяна, смачна, легка, мов хмаринка!
 
Нарешті я наважилась. Підібрала, на мій погляд, найвдаліший рецепт. Готуючи, вкладала всю свою душу. І вийшов... матусин пиріг!
Малюнки на пирозі символічні — небо і земля з квітами (життя)».
 
Інгредієнти: 250 мл молока, 10 г дріжджів, 5 столових цукру, 450 г борошна, 50 мл соняшникової олії, 50 мл вершкового масла, 0,5 чайної ложки солі, 10 г ванільного цукру, яєчний жовток, 6 столових ложок варення.
 
Молоко підігріти та висипати сухі швидкодіючі дріж­джі і цукор. Залишити в теплому місці на 10 хвилин. Додати ванільний цукор, сіль, розтоплене вершкове масло і соняшникову олію. Добре перемішати. Невеликими порціями всипати просіяне борошно. Замісити м’яке та еластичне тісто. Покласти тісто в ємність, накрити рушником та залишити на одну годину. Об’єм тіста збільшиться мінімум удвічі. Тісто розділити на дві частини: 2/3 — основа, 1/3 — для оформлення пирога.
 
Більшу частину тіста викласти в форму для випікання, попередньо змащену соняшниковою олією або застелену пергаментом. Сформувати невисокі бортики. Викласти зверху варення (я використала сливову нутеллу). Іншою частиною тіста прикрасити пиріг. Змастити пиріг жовтком, накрити форму рушником та залишити на 15-20 хвилин. Випікати при температурі 180°С 35-40 хвилин.

Тартуємо!

Тобто печемо тарт за Катиним рецептом! Незвичайне поєднання заливки на основі ряжанки та ягід і вас приємно здивує. Спробуйте, на приготування такого тарту не потрібно багато часу!
 
Інгредієнти для тіста: масло вершкове — 100 г, борошно пшеничне — 150 г, жовток, столова ложка цукру.
 
Начинка: ожина свіжа — 100 г, малина свіжа — 100 г, ряжанка — 150 г, яйця — 2 шт., яєчний білок — 1 шт., крохмаль — 2 столові ложки, цукор — 100 г.
 
Охолоджене масло змішати з борошном і столовою ложкою цукру. Розтерти до однорідної маси. Додати до тіста жовток та замісити. Для еластичності при необхідності додати 1-2 столової ложки холодної води. У формі для тарта невеликого діаметра (приблизно 19 см) викласти дно і бортики тістом. В ємності змішати інгредієнти для заливки ягід (білок, яйця, цукор, ряжанку, крохмаль). Перемішати до однорідності. Заливку вилити в форму. Довільно розкласти ожину та малину. Випікати тарт з малиною і ожиною в духовці при температурі 180-190 градусів близько 40 хвилин. Готова начинка не повинна липнути.
 
«Ми є те, що ми їмо. Ми повинні любити себе і своє тіло! Показати своє ставлення до організму можна через гарну, корисну, смачну їжу. Спробуйте, це дуже легко!» — радить читачам полтавчанка Катерина. Спробуйте і — смачного!