Даяна Ястремська «пролетіла» на Уїмблдоні та тріумфівала на турнірі ITF у Римі

10.07.2018
Даяна Ястремська «пролетіла» на Уїмблдоні та тріумфівала на турнірі ITF у Римі

Даяна Ястремська виграла перший титул у сезоні. (Фото з сайта tennisua.org.)

Талановита українка Даяна Ястремська не змогла пробитись до основи Уїмблдона, який набирає обертів в Англії. Але уже через тиждень після поразки у другому раунді відбору трав’яного «шолома» 18-річна тенісистка перемогла на турнірі ITF у Римі з призовим фондом у 60 тисяч доларів.
 
Так, цей турнір — далеко не найпрестижніший, але, зважаючи на високі результати на змаганнях рівня ITF (три фінали у 2018 році) та поступовий прогрес у рейтингу, Ястремська може стати стабільним гравцем «топ-100» уже до кінця сезону.
 
У фіналі «60-тисячника» у столиці Італії Даяна розгромила росіянку Анастасію Потапову (якій два роки тому поступилась у фіналі юніорського Уїмблдона) — 6:0, 6:1. Завдяки тріумфу у Римі українка оновила власний рекорд, дебютувавши у «топ-115» табеля про ранги WTA.
 
А її досвідченішi колеги після не надто вдалого виступу в одиночному розряді на кортах Всеанглійського клубу лаун-тенісу та крокету (лише Цуренко і Стаховский пробились до другого кола) з перемінним успіхом грають і в парі. 
 
Покинула турнір Надія Кіченок, яка в дуеті з австралійкою Анастасією Родіоновою у другому раунді поступилась першим сіяним — Тімеї Бабош з Угорщини та француженці Крістіні Младеновіч — 3:6, 2:6. 
 
Не вдалося повторити нашій «парниці» свого минулорічного успіху (1/4 фіналу) і в міксті — спочатку тандем Кіченок/Деніел (Нова Зеландія) обіграв француза Уго Ніса та японку Суко Аояму (7:5, 6:7, 8:6), але потім програв десятим сіяним — колумбійцю Хуану Кабралю і американці Абігейл Спірс (6:7, 3:6).
 
Сестра Надії — Людмила — разом із росіянкою Аллою Кудрявцевою у першому ж матчі у двох сетах програла титулованим Бетані Маттек-Сендс зi США та чешці Люсі Шафаржовій — 6:7, 5:7. А у міксті дует Кіченок/Сітак (Нова Зеландія) у стартовому колі переміг аргентинців Леонардо Майєра і Марію Ірігойєн — 6:4, 7:5. Їх суперники в другому раунді — перша пара турніру хорват Мате Павіч і представниця Канади Габріела Дабровскі.
 
Лише один поєдинок у парному розряді зіграли Ольга Савчук, Катерина Бондаренко та Катерина Козлова. Чемпіонка Australian Open-2008 Бондаренко та сербка Александра Круніч нічого не змогли протиставити британкам Гарріет Дарт/Кеті Данн — 1:6, 3:6. Козлова та швейцарка Белінда Бенчіч поступились іспанському дуету Лара Арруабаррена/Аранча Парра-Сантоха — 3:6, 4:6, а екс-перша ракетка України Савчук і американка Елісон Ріск у трьох партіях програли канадсько-китайській парі Дабровскі/Сюй Іфань — 7:6, 2:6, 8:10.
 
Після провалу в «одиночці» успішно стартувала у міксті Еліна Світоліна — разом із чемпіоном «Роллан Гаррос» французом Ніколя Маю вона обіграла мексиканця Сантьяго Гонсалеса і американку Ракель Атаво — 7:6, 7:6. У другому раунді їм протистоятимуть шості сіяні — француз Едуар Роже-Васселен та чешка Андреа Сентіні-Главачкова.
 
А в жіночій сітці продовжують вилітати фаворитки — після третього матчу покинула турнір перша ракетка світу з Румунії Сімона Халеп (поразка тайванці Се Шувей — 6:3, 4:6, 5:7), а чинна чемпіонка Уїмблдона, іспанка Гарбіньє Мугуруса, у другому колі програла бельгійці Елісон ван Ейтванк — 7:5, 2:6, 1:6.
 
Таким чином, після ранніх невдач Світоліної, Халеп, Мугуруси, Стівенс, Возняцкі та Гарсії головною претенденткою на титул поки є восьма ракетка світу з Чехії Кароліна Плішкова.
Вистачає сенсацій і у чоловіків — у стартових раундах програли представники «топ-7» рейтингу — Звєрєв, Дімітров, Чіліч, Тім.
 
Перша ракетка планети та дворазовий тріумфатор Уїмблдона Рафаель Надаль вважає, що сіяні спортсмени рано вилітають через специфіку трав’яного покриття. «Це не зовсім так, що всі тут значно підвищують свій рівень. Уся справа в покритті, ми не так часто граємо на траві. На ґрунті у тебе є час, тут його немає, долю матчу можуть вирішити кілька подач», — розповів іспанець, який, щоправда, без особливих проблем пробився до 1/8 фіналу.
 
Судячи з турнірної сітки цього року, Надаль зможе зустрітися зі своїм принциповим суперником Роджером Федерером (у якого вісім титулів Уїмблдона) лише у фіналі. Швейцарець поки впевнено йде до очного поєдинку, подолавши три кола.