Глава МВС Німеччини Хорст Зеєхофер подає у відставку через конфлікт між партіями ХСС та ХДС

03.07.2018
Глава МВС Німеччини Хорст Зеєхофер подає у відставку через конфлікт між партіями ХСС та ХДС

Глава МВС Німеччини і глава баварського Християнсько-соціального союзу (ХСС) Хорст Зеєхофер учора після закінчення засідання партії у Мюнхені підтвердив журналістам, що подає у відставку.
 
Конфлікт між партіями ХСС та ХДС, очолюваної канцлером Ангелою Меркель, iз питання врегулювання міграційної кризи загрожує розпадом правлячої в ФРН коаліції, на створення якої знадобилося три місяці й яка на цей час пропрацювала також лише три місяці. 
 
Баварські консерватори з ХСС раніше відвели Меркель термін до 1 липня на пошук вирішення проблеми біженців, нагадує «Євроньюс». В іншому випадку Зеєхофер загрожує застосувати національні запобіжні заходи, значно підсиливши контроль на німецькому кордоні, і не пропускати мігрантів на територію країни. 
 
Глава МВС Німеччини Зеєхофер та його однопартійці вважають досягнуті на саміті ЄС у Брюсселі домовленості з питання міграції недостатніми. Водночас у неділю пізно ввечері Християнсько-демократичний союз (ХДС) Меркель ухвалив резолюцію, якою підтримав її позицію на саміті ЄС iз питань міграції. От і найшла коса на камінь...
 
Від рішень щодо міграції на саміті в Брюсселі залежало не лише майбутнє уряду Німеччини, а й єдність усього ЄС, зазначає «Німецька хвиля». Лідерам вдалося досягнути компромісу, хоча ніч переговорів без драми не минула. За «круглим столом» лідери ЄС упродовж ночі з 28 на 29 червня шукали компроміс у міграційній політиці. І таки досягли його. Результати саміту ЄС у Брюсселі задовольнили навіть уряд Австрії за участі правопопулістів.
 
Певно, задовольнили також і прем’єра Джузеппе Конте, який на початку червня очолив уряд Італії, сформований популістським «Рухом п’яти зірок» і правою «Лігою Півночі». Конте вперше брав участь у самітах ЄС і, як тільки прибув до Брюсселя, заявив про можливість блокування підсумкового документа саміту, якщо не побачить «конкретних дій». Мабуть, таки «конкретні дії» розгледів, адже до блокування не вдався. 
 
Утім, коли компромісне рішення задовольнило Рим, гальмувати процес почав уже інший учасник — прем’єр Угорщини Віктор Орбан. Йти на поступки Орбану означало підбурити до аналогічних дій Італію. Тож ніч пошуків «загального задоволення» була важкою. І все ж ближче до 5-ї години ранку п’ятниці лідери погодили спільну заяву, зокрема і щодо міграції, написав у «Твіттері» президент Європейської Ради Дональд Туск.
 
Водночас на саміті не схвалили комплексну реформу системи притулку, яка мала б створити перешкоди для вторинної міграції (з однієї країни ЄС до іншої). Із семи пунктів запропонованого два роки тому пакета змін компроміс знайшли поки що лише по п’яти. Багато з пого­джених на саміті ініціатив ще потребуватимуть згоди країн Африки.
 
Це й не влаштовує Зеєгофера, який є жорстким критиком Меркель у питанні імміграції, особливо вторинної міграції (коли біженці кочують з однієї країни ЄС до іншої). Так Ангела Меркель виявилася своєю серед чужих і чужою серед своїх. 
 
Відставка Зеєгофера викличе питання про виживання всього уряду Меркель. Але досвідчений баварський політик усе ж залишив щілину для компромісу, оскільки одночасно з відставкою з міністерської посади також пішов і з посади голови партії. Християнсько-соціальний союз може обрати іншого лідера та визначитися: залишитись у коаліції з ХДС чи розірвати альянс між двома партіями, який тривав багато десятиліть.