Зловили фрагмент щастя: у Вінниці завершився другий мистецький пленер «Кращий художник»

26.06.2018
Зловили фрагмент щастя: у Вінниці завершився другий мистецький пленер «Кращий художник»

Володимир Козюк, Жанібек Суйунбеков і Валерій Шматько. (Фото надане агенцією «Дель Арте».)

Другий мистецький пленер «Кращий художник» завершився у Вінниці. Цьогоріч конкурс набув статусу міжнародного, адже участь у ньому взяли художники не лише з України, а й з Грузії, Китаю, Киргизстану, Таджикистану, Узбекистану та Вірменії.
 
Загалом на участь у пленері подали заявку 540 художників, серед яких журі відібрало двадцятку кращих. За умовами конкурсу, впродовж п’яти днів художники повинні були намалювати п’ять полотен із пейзажами, історичними місцями та архітектурними пам’ятками Вінниччини й області, адже метою пленеру є, зокрема, й формування іміджу Вінниці як європейського міста.
 
Художників возили по мальовничих селах та містах — доставляли на певні локації, а потім кожен із митців шукав власне місце для душі, свій мотив для написання.
 
«У Вінниці мені дуже сподобалася історична вулиця Соборна — там багато гарних будівель, а також Вінницькі Мури із залишками стін. Дуже мальовниче село Печера. Писали й у Барі. Окрім цього, у Вінниці прекрасна набережна, писала звідти один мотив», — розповідає «Україні молодій» студентка Архітектурно-художнього інституту в Одесі, художниця з Ізмаїла Злата Шишман.
 
— Я відкрила для себе Вінниччину і вражена нею! Під час роботи найскладнішим, мабуть, був пошук мотиву. Якщо ти знайшов мотив і він тебе не залишив байдужим, то, можна сказати, що зроблено половину роботи. Тому першого дня я півтори години ходила містом, поки знайшла таке місце».
 
Злата Шишман працює у техніці олійного живопису, найчастіше у жанрі імпресіонізму. На пленері у Вінниці Злата вперше, але свою майстерність зуміла підтвердити одразу: за рішенням журі  (до скаду якого ввійшли, зокрема, міністр культури України Євген Нищук, ініціатор пленеру, народний художник України Володимир Козюк, голова Вірменської національної спілки художників Карен Агамян),  дівчина посіла друге місце в головній номінації «Кращий художник 2018».
 
Цьогорічна церемонія нагородження художників була напружено хвилюючою не лише через очікування результатів, а й через різке погіршення погодних умов. Під час виставки робіт вітер поскидав із мольбертів картини, які, втративши рівновагу, падали, мов доміно. Хтось із численних гостей одразу пожартував: «Падають, значить швидко продадуться!». А сильна гроза раптово вивела з ладу все технічне спорядження й світлову мережу і «зіпсувала» ідею проведення церемонії, як і годиться пленеру, — open air. Прийшлося переїхати під дах, але, попри всі пригоди, святкова частина відбулася на найвищому рівні й переможці отримали свої нагороди. Нагородження проходило у двох рівноцінних між собою номінаціях: «Кращий художник» серед учасників з України та The best artist — серед художників з інших країн.
 
Українським «Кращим художником» став Валерій Шматько з Харкова. Митець працює у жанрах тематичної картини, пейзажу, натюрморту. Найбільше на створення картин його надихає краса природи.
 
«Однією з головних умов пленеру була робота з натури разом з іншими художниками. Ми слідкували за тим, щоб усі працювали чесно, у рівних умовах. Ніхто не намагався їх порушити. Зібралася дуже хороша команда, всі художники відповідально ставилися до роботи», — розповідає Валерій Шматько.
 
Першим у The best artist став художник із Киргизької Республіки — 28-річний Жанібек Суйунбеков. Митець в Україні вперше. І хоч приїхав на пленер із запізненням на один день, встиг намалювати навіть не п’ять полотен, встановлених умовами конкурсу, а вісім.
 
«Цей пленер багато значить для мене, для моєї особистої творчості та зростання. Я приїхав і для того, щоб побачити себе серед інших країн, порівняти свої роботи з роботами інших художників. Мені дуже близькі міські пейзажі. Оскільки я люблю їх писати, то дуже сподобалася Вінниця, бо тут багато цікавої архітектури та історичних місць, а ще дуже ввічливі та гостинні люди», — ділиться враженнями з «Україною молодою» художник. Єдині труднощі, які виникали у митця — це пристосування до кліматичних умов у спекотні дні.
 
Також у рамках пленеру було вручено спеціальну премію імені Валерія Гегамяна — нагороду за високий художній і смисловий рівень полотен. Її отримав заслужений художник України Антон Ковач із міста Ужгород.
 
Ініціатор пленеру, художник із Вінниччини Володимир Козюк, наголошує, що не важливо, хто є переможцем, хто скільки картин написав у рамках конкурсу, важливо, аби всі художники й надалі залишилися великою родиною, зловили фрагмент щастя і понесли те щастя по світу.
 
«Багато разів художники малювали один і той самий пейзаж, одну й ту ж архітектурну пам’ятку, але суперечок не виникало. Ще в перший день ми говорили митцям, що вони мають бути однією родиною, допомагати, вчити, підказувати і ні в якому разі не заздрити один одному, тому що, підтримуючи один одного, різні країни, всі наберуться досвіду і допоможуть один одному», — каже Володимир Козюк.
 
На думку художника, проведення подібних пленерів, конкурсів дає можливість популяризувати українських художників і їх картини у світі та рухатися до того, щоб вітчизняні роботи частіше з’являлися у світових музеях.
 
За умовами конкурсу, художники передають дві власні картини у фонд проекту «Кращий художник/The best artist». Одна з них стане експонатом у новоствореному Музеї історії Вінниці, іншу отримають меценати конкурсу. Окрім цього, заплановані виставки у вінницькій «Галереї ХХI» та на майдані Незалежності Вінниці на День міста.