Художника Андрія Бокотея нагородили угорським Лицарським хрестом

01.06.2018
Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень урочисто вручив високу угорську державну нагороду — Лицарський хрест Угорського ордену Андрію Бокотею, народному художнику України, колишньому ректору Львівської національної академії мистецтв.
 
«Ваш внесок у мистецтво двох країн є помітним і вагомим, — сказав Ерно Кешкень. — Із великою відповідальністю та радістю вручаю вам цю нагороду й посвідчення з підписом президента Угорщини Яноша Адера». 
 
Привітати Андрія Бокотея з високою нагородою прийшов фольклорний колектив «Тиса» Київського товариства угорців.
 
Добрим словом відгукнувся про колегу ректор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, президент Національної академії мистецтв Андрій Чебикін. 
 
Андрій Бокотей, народний художник України, академік НАМУ нещодавно відсвяткував своє 80-річчя.
 
З нагоди ювілею майстер гутного скла запросив колег і поціновувачів мистецтва на виставку однієї композиції, яка представлена у Львові в залах Національного музею ім. Андрея Шептицького. 
 
У рамках ювілею засновано першу премію професора Андрія Бокотея для молодих художників-склярів. Нагородження переможців відбулося під час відкриття виставки.
 
Лауреат І премії матиме змогу взяти участь у ІІ Міжнародній конференції художників-склярів у місті Нінгбо у Китаї.
 
«Я зворушений такою увагою і високою відзнакою, — сказав Андрій Бокотей. — Я народився на Закарпатті і,і коли ще навчався в першому класі, вивчав угорську мову. Звісно, вже трохи забув, але слова для подяки згадав. Це прекрасно й почесно, що наше мистецтво, митців помічають і відзначають».