VR, робот та гості з 31 країни: чим вражатиме восьмий «Книжковий Арсенал»

30.05.2018
Дві сотні українських письменників і близько 100 гостей з 31 країни світу — така арифметика VІII Міжнародниого фестивалю «Книжковий Арсенал», який проходить із 30 травня по 3 червня у Києві.
 
Кожен може зустріти віртуозів слів на свій смак: Івана Драча, Лесю Воронину, Івана Малковича, Юрія Іздрика, Андрія Кокотюху, Дмитра Лазуткіна, Зірку Мензатюк, Тетяну Сидоренко... У Мистецькому Арсеналі свої найкращі новинки представляють понад 150 видавництв і нішевих проектів. 
 
Серед закордонних гостей цього року — експерт ЮНЕСКО і директор Паризького інституту практичної філософії, один із найвідоміших у світі спеціалістів з дитячого розвитку Оскар Бреніф’є (Франція), поет, перекладач і правозахисник, один із засновників Литовської Гельсінської групи, професор слов’янських мов і літератур в Єльському університеті Томас Венцлова (Литва), яскравий представник водночас хорватської та боснійської літератур Міленко Єрґович (Боснія і Герцеговина), президент Американської асоціації літературних перекладачів Арон Ажі (США), президент ісландського PEN-клубу, знаний ісландський письменник Сйон, провідний ізраїльський автор Меїр Шалєв (Ізраїль), одна з найпомітніших італійських письменниць Франческа Меландрі (Італія), всесвітньовідома письменниця, есеїстка і журналістка Славенка Дракуліч (Хорватія—Швеція).
 
Спеціальний гість «Книжкового Арсеналу» — Братиславський книжковий фестиваль (BRaK). За кураторства Петера Міхалека (Словаччина), BRaK презентує в межах фестивалю унікальну програму читань, публічних розмов і заходів.
 
Серед учасників програми — один із найпомітніших письменників молодого покоління Словаччини Міхал Гворецьки, його найновішу книгу «Троль» готують до видання в українському перекладі.
 
Фокус-тема книжкового фесту — «Проект майбутнього». Поєднання сторітеллінгу (розповідей історій), VR (віртуальної реальності) й ілюстрації будуть втілені у проекті Out of Sight (Нідерланди). Goethe-Institut в Україні та Франкфуртський книжковий ярмарок презентують «Перевтілення» Франца Кафки у віртуальній реальності.
 
А екскурсія віртуальним приміщенням модернізованої київської бібліотеки імені Миколи Костомарова за допомогою VR-окулярів надасть можливість уявити публічні простори майбутнього.
 
Однією з помітних локацій є «Кафе майбутнього» (спільно з науково-популярним журналом «Куншт»), де каву для відвідувачів готує... робот.
 
Вперше на фестивалі секція «Дитяча книга» представлена автономно — у правому крилі Старого Арсеналу, де працюватимуть стенди видавництв дитячої та підліткової літератури і відбудуться події Дитячої програми. Її спеціальні гості — Ева Суссо, Емілія Дзюбак, Гжегож Касдепке, Ґюдрун Скреттінґ. 
 

КАСА

Кожному бажаючому безкоштовно потрапити на книжковий фестиваль можна у будні: у четвер 31 травня та у п’ятницю 1 червня — з 10:00 до 12:00.
 
Усі дні безкоштовний вхід для дітей до 12 років, осіб з інвалідністю 1-2 групи, військовослужбовців строкової служби, учасників АТО, музейних працівників (за наявності посвідчення).
 
Ціна повного разового квитка — 70 грн., пільгового — 35 грн., сімейного (2 дорослих+1-3 дитини) — 150 грн. На всі дні фестивалю вхідний квиток можна придбати за 250 грн.