Протягом тижня в харківському екопарку випустять на волю рекордну кількість кажанів

17.04.2018
У харківському Центрі реабілітації рукокрилих уже шосту весну поспіль випускатимуть після зимівлі врятованих від холоду кажанів.
 
Днями з рук біологів випурхнула перша тисяча «підопічних», але це тільки початок.
 
черзі на виліт — ще 1,5 тисячі мініатюрних червонокнижних тваринок, яких цієї зими звозили до екопарку не лише з Харкова.
 
Найбільша партія рудих вечірниць — 979 ссавців — потрапила сюди у січні. Ця величезна зграя примудрилася втиснутися у шпарини старого балкона в одному з харківських будинків.
 
Ідея господарів замінити дерев’яні рами на пластикові склопакети обернулася для непроханих сусідів трагедією, але дзвінок до Центру врятував їм життя.
 
Тваринок спочатку відгодували, а потім помістили в бавовняні мішечки й залишили зимувати у спеціальних приміщеннях.
 
Така ж історія трапилася і з кажанами, знайденими у Карлівській школі, що на Полтавщині; в селі Друга Іванівка, Барвінківського району Харківської області та в одному з житлових будинків Запоріжжя.
 
Так в екопарку за зиму зібралося 2,5 тисячі рудих вечірниць, які успішно дожили до весни. 
 
Перший і єдиний в Україні Центр реабілітації рукокрилих був відкритий майже п’ять років тому. За цей час біологи та волонтери зберегли й випустили на волю понад 10 тисяч кажанів.
 
Ці тваринки дуже тендітні і вразливі, тому потребують особливого захисту.
 
«Рукокрилих у нашій культурі пов’язують з усілякими забобонами, — розповідає кандидат біологічних наук Олена Прилуцька. — Ми намагаємося розвіяти їх за допомогою науково-популярних заходів, що знайомлять відвідувачів із нашою роботою. У підсумку до нас приєдналося багато волонтерів, а кількість врятованих небайдужими людьми кажанів зростає з кожним роком».