Дар’я Мустафіна: «Вірю, що наші випускниці змінять на краще не лише Україну, а й світ!»

04.04.2018
Дар’я Мустафіна: «Вірю, що наші випускниці змінять на краще не лише Україну, а й світ!»

Дар’я Мустафіна.

Кінець березня ознаменувався подією, яка справила надихаюче враження, принаймні на кілька десятків підприємливих українських жінок.

 

Але вже за рік-два її наслідки, не сумніваюся, приємно вразять сотні, а може, й тисячі їхніх співвітчизників у різних куточках України.

 

Бо випуск стартового курсу Академії жіночого лідерства та підприємництва таки багатообіцяючий.

 

Судячи з неймовірно креативних, але при цьому суто практичних і надзвичайно актуальних презентацій, — його фарватер підхопить чимало супутніх ідей та планів, які досі зависали в сором’язливій невизначеності. 

Отже, перші півсотні підтриманих експертами бізнес-проектів у галузях освіти, логістики, туризму, медицини, екології, легкої та харчової промисловості і багатьох інших сфер економіки почали втілювати жінки.

Жінки з міст і сіл України віком від 20 до 70 років, які ще вчора не надто й вірили у власну спроможність самостійно реалізувати власну мрію.

Але яким принаймні вистачило духу заповнити в інтернеті анкету загадкової Академії жіночого лідерства та підприємництва, що «вискочила» на екрані комп’ютера з пропозицією спробувати разом. Так, був серйозний конкурсний відбір.

Але в підсумку виграли всі його учасниці, — отримавши можливість долучитися принаймні до онлайн-прослуховування курсу побудови власної справи «з нуля».

Про те, як проходило навчання в експериментальній Академії, і, власне, чому і для чого Академія створена — наша розмова з її ініціаторкою, директором Інституту партнерства та сталого розвитку Дар’єю Мустафіною.

 
— Дашо, як виникла сама ідея бізнес-академії для жінок?
 
— Уже впродовж багатьох років я вивчаю проблеми участі жінок у соціально-економічному й політичному житті України та світу. В першу чергу — з точки зору наявності рівних можливостей для розвитку, незалежно від соціального походження, національності, віку і статі особи. Часто представляю Інститут партнерства та сталого розвитку та беру участь як спікерка чи експертка на форумах, конференціях, панельних, експертних дискусіях, дослі­дженнях на тему гендерної рівності та участі жінок.
 
Ми слідкуємо за міжнародними рейтингами та дослідженнями, аналізуємо глобальний вимір жіночого лідерства та підприємництва та місце України в процесах трансформаційних змін щодо участі та прав жінок. Мабуть, для багатьох стане відкриттям, що наша країна досі не згадується в низці світових досліджень. Наприклад, в Індексі жіночого підприємництва. Бо збір статистичної інформації в Україні не враховує розподіл за статтю серед власників і власниць, керівників і керівниць приватного сектору.
 
Лише минулого року презентовано перше дослідження в рамках проекту Програми розвитку ООН в Україні «Зміцнення бізнес-об’єднань малих і середніх підприємств». Експерти Українського центру суспільних даних у співпраці з Лігою ділових та професійних жінок України вивчали гендерний розподіл серед керівників підприємств та ФОП-ів, розглянувши ситуацію в цілому, а також у розрізі регіонів та видів діяльності.
 
Експерти дослідження здогадались здійснити аналіз на основі «по батькові» особи. А якби на державному рівні запровадили вказування статі при реєстрації компанії, похибка була б значно меншою і дані по Україні можна було б використовувати для порівняння в рамках міжнародних рейтингів та досліджень. Виявилося, що серед керівників юридичних осіб в Україні лиш 30 відсотків жінок. За даними Всесвітнього звіту про гендерну рівність (його ще називають Індекс гендерного розриву), Україна зайняла у 2017 році 61-ше місце серед 144 країн.
 
Гендерна асиметрія особливо очевидна в сфері керівних посад в державному та приватному секторах, політиці та економіці. Спостерігається суттєве відставання числа жінок на керівних посадах, а їхні заробітні плати в середньо­му на 30 відсотків нижчі, ніж у чоловіків, контракти з працевлаштування коротші. Також серед жінок значно вищий рівень безробіття, знижений доступ до правосуддя.
 
Жінки в Україні не можуть істотно впливати на прийняття важливих рішень, як на місцевому, так і на загальнодержавному рівні через низьке представництво в керівних органах, що несе ризики зниження якості та ефективності управлінських рішень. Жінки — одна з найуразливіших груп населення, які стали жертвами АТО на сході, вони ж склали 70 відсотків безробітних переселенців. При цьому вітчизняні ЗМІ і високопосадовці дуже часто підсилюють гендерні стереотипи...
 
Під час експертних виступів на тематичних конференціях та «круглих столах» я отримувала шалену підтримку присутніх, багато жінок з різних регіонів України звертались iз запитаннями, як змінити ситуацію. Пропонували організувати освітню програму з підтримки жінок та дівчат в Україні, — як в економічному, так і в соціально-політичному житті країни на різних рівнях. Неодноразово чула: жінки готові долучатися, брати на себе відповідальність, але не знають як і не мають досвіду. По суті, на цей запит і виникла ідея створити Академію.
 
Ми з командою Інституту партнерства та сталого розвитку розробили дуже амбітну програму підтримки та розвитку жінок України. Метою «Програми розширення прав і можливостей жінок» є збільшення можливостей українських жінок і дівчат у реалізації своїх прав, визначенні життєвих пріоритетів та ефективної участі в соціально-економічному й політичному житті країни.  Незалежно — з міста ти чи з села, якого ти соціально-економічного статусу, чи маєш кошти на бізнес-школу, — ти зможеш отримати безкоштовну навчальну та менторську підтримку й реалізувати свою креативну бізнес-ідею. Колись школяркою в Умані я могла лише мріяти про існування подібної програми, відкритої для кожного, програми, де найважливіше — це твоя ідея.
 
— Це перший ваш досвід організації подібних форумів, чи вже мали подібну практику?
 
— У квітні минулого року відбувся Міжнародний жіночий бізнес-форум «БізнесWoman 2017». Він став унікальною за масштабом, наповненням та ціннісним підходом подією для всього світу, яка відбулась у столиці України. Метою його стала консолідація жінок бізнесу, політики та соціальної сфери для налагодження тісної співпраці, обміну досвідом, репрезентації України в світі та сприяння розвитку малого і середнього бізнесу.
 
Були гості з Бельгії, Греції, Грузії, Великої Британії, Естонії, Іспанії, Канади, Литви, Люксембургу, Молдови, Німеччини, Румунії, Словенії, США, Угорщини, Фінляндії, Франції, Хорватії, Чехії, Швейцарії, інших країн. На запрошення Ганни Крисюк, генерального директора Журналу «БізнесWoman», я мала честь координувати минулорічний форум, модерувати його першу секцію та працювати разом з неймовірною командою.
 
Секція «Політика. Міжнародна дипломатія. Безпека» розглядала теми сприяння гендерній рівності, розширення прав і можливостей жінок, еволюції економічної дипломатії та лобіювання в міжнародному підприємництві, роль жінки в українському та міжнародному політикумі, участь жінок у встановленні миру та запобіганні конфліктам. Ще тоді я пообіцяла учасницям, що наша організація і я особисто будемо і надалі працювати задля реалізації цілей форуму та розвитку жінок України та світу. Особливо приємно, що черговий Міжнародний бізнес-форум «БізнесWomen» відбудеться в Києві і в цьому році — 23 квітня.
 
Тоді представниці з Краматорська подали ініціативу провести подібну зустріч на Донбасі. І вже за місяць відбувся форум «Роль жінки в зоні АТО». Цей унікальний захід відбувся безпосередньо в зоні АТО, в селищі Волноваха Донецької області, та був яскравим прикладом солідарності жінок України. Захоплює їхня сила духу, незламність, віра в мирну успішну країну... Низький уклін і подяка людям, які виборюють свободу, виявляючи безумовний героїзм і самопожертву!
 
Це люди, які вірять у незалежну високорозвинену Україну, сміливо дивляться небезпеці в очі, зрощують у палких вільних серцях такий бажаний образ країни, в якій ми будемо жити! Інколи цей образ тьмянішає, стає примарним і здається ледь досяжним, але знов і знов спалахує яскравим вогнем і лине догори іскрами надії і мрій!.. Я вірю, що відбудеться зміна поколінь і нова генерація українців творитиме майбутнє.
 
Звичайно, в історії кожного суспільства були епізоди, коли ті, хто керував країною, призводили до сваволі й жорстокості. Але ворог демократії — це не обов’язково некомпетентний бюрократ, а й пасивність, байдужість, зневіра громадян. Маємо бути активними, бо лише ми самі відповідаємо за успішне чи недолуге функціонування влади. Ми повинні виконувати роль найактивніших охоронців власної свободи і знаходити власні шляхи до ідеалів. Працюючи разом, вільні люди здатні правити самі собою. Це виклик — адже успіх лежить на наших плечах і нікого більше. 
 
— За яким принципом проходив відбір учасниць? Які фахівці входили у журі конкурсу?
 
— Ми переглянули величезну кількість заявок. Коли прийшов день оголошення результатів відбору учасниць Академії жіночого лідерства та підприємництва Inspiring Women, хотілось щиро дякувати кожній з апліканток за неймовірні заявки, креативні ідеї, щирість, бажання змінити своє життя, допомогти іншим, критичність, небайдужість, чітку життєву позицію, незламність, силу і волю... Ми зрозуміли, що до нас на проект подавались дійсно Inspiring Women — жінки, які надихають i дарують віру в щасливе майбутнє та успішну Україну. Ми зрозуміли, що будемо дуже старатись, аби кожна бізнес-ідея стала реальністю, а кожна жінка знайшла своє покликання та реалізувала потужний потенціал.
 
Надзвичайно надихає те, скільки жінок України виявили бажання змінити своє життя, заснувати власну справу, здійснити мрію, покращити світ навколо. Безмежна вдячність за довіру та неймовірне натхнення. Загалом отримали 1 тисячу 267 заявок. Але розуміли, що організаційні можливості дозволять запросити до участі лише п’ятдесят учасниць.
 
Пережили момент щастя і момент розпачу водночас, оскільки не могли надати можливість участі усім, дійсно достойним. Вірю, що перший набір стане лише початком повноцінної сталої програми розвитку жіночого лідерства та підприємництва в Україні, обов’язково запросимо на наступні модулі та заходи тих, хто не потрапив цього разу. Аплікантки настільки нас вразили, що команда Інституту партнерства та сталого розвитку не змогла просто написати відмову.
 
І ми вирішили надати всім жінкам-аплікантам, які фізично не потраплять на школу, можливість безкоштовно пройти Онлайн Академію жіночого лідерства та підприємництва Inspiring Women! Вона включала прямі трансляції та записи всіх лекцій та тренінгів. Підтримку ж участі переважно здобули ті учасниці, які мали чітку креативну і реалістичну бізнес-ідею і вже розуміли шлях до її втілення.
 
Серед заявників було чимало бізнес-леді, які справді вражають своїми реальними успіхами. Для них хочемо створити окрему програму, — саме для розвитку вже існуючої власної справи, відповідно до потреб. Чимало заявок було пов’язано з консалтинговими, освітніми послугами, — надзвичайно професійні жінки, для яких плануємо запустити окрему профільну програму.
 
Виокремилися дві чіткі категорії ідей у сфері ресторанного бізнесу та медицини — також є задум організувати прокачку скілів таких аплікантів. До сліз вражали жінки, які допомагають іншим: хворим діткам, людям похилого віку, ветеранам АТО, ВПО, людям з особливими потребами, тваринам, засновують ініціативи для захисту навколишнього середовища... Величезна Вам подяка за щоденну справу, постараємося організувати окрему школу, щоб кожна з вас могла взяти участь.
 
Над відбором заявок працювала комісія у складі Лори Апасової, власниці та керівника компанії «Інвестиційні стратегії», членкині Ліги ділових та професійних жінок України та BPW, Андрія Забловського, голови секретаріату Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України, Хіленка Олександра, контролера компанії «Новий Стандарт», Закутньої Юлії, експерта Інституту партнерства та сталого розвитку, Заровної Катерини, незалежного експерта, економіста-маркетолога. 
 
— Хто став менторами програми і чому саме вони?
 
— Це — Наталія Нетовкіна, засновниця Ювелірного Дому ZARINA, Лора Апасова, керівниця компанії «Інвестиційні стратегії», Тетяна Абрамова, засновниця та виконавчий директор бренду «RITO», Анна Крисюк, генеральний директор журналу «БізнесWOMAN», Кобилянська Розалія,президент «Української академії iнтегративної медицини», Скоморохова Аліна, генеральний директор спеціалізованого металургійного переробного підприємства ТОВ «Тін ІМПЕКС», Подлєсна Світлана, керівник «Міжнародного бізнес-об’єднання», Гончаренко Тетяна, директор European Profiles S.A. Ukraine, Олєйнікова Світлана, власниця та генеральний директор Synergy Development Consulting, та Ксенія Ланчак, засновниця Леді-спільноти New Persona. Наші ментори, експерти — моя особлива любов. Кожен iз них так багато зробив, щоб наш задум став реальністю! Це десять жінок, які справді надихають та захоплюють своїми досягненнями, життєвим шляхом, ціннісним наповненням власної справи.
 
— Чи задаволені ви підсумками роботи? Якими бачите перспективи для подальшої реалізації ідей своїх студенток в Україні?
 
— У рамках комплексної програми півсотні учасниць iз різних регіонів України вчилися, як започатковувати власну справу, в найкращих українських та міжнародних експертів та бізнес-тренерів. Ще більше тисячі трьохсот учасниць долучилися до нашої онлайн-академії. Відпрацювали три освітні практичні модулі від провідних експертів, особисті зустрічі, отримали менторську підтримку жінок-власниць та керівників компаній, засновників успішних стартапів та соціальних підприємств. Перший модуль став базовим для розуміння економічної участі жінок в Україні.
 
Дав розуміння, як розпочинати власну справу (основи підприємництва/заснування стартапу) завдяки зустрічам із жінками-власницями та керівниками компаній. Його основними темами стали відповідальне лідерство, мотивація для започаткування бізнесу, стратегування, місія та цінності нової компанії, інноваційний підхід у веденні бізнесу. На другому модулі освоювали бізнес-планування, побудову команди, основи нетворкінгу, операційний менеджмент, маркетинг, основи фінансового обліку, юридичні аспекти.
 
Третій модуль охопив можливості залучення фінансування проектів, знайомство з українськими та міжнародними програмами, фондами підтримки малого та середнього бізнесу, підприємництво серед внутрішньо-переміщених осіб. Також розглядали можливості інвестицій, експорту та інтернаціоналізації створюваного бізнесу. Підсумком навчання стали підготовлені слухачками Академії презентації своїх трансформованих і відшліфованих бізнес-проектів.
 
Чесно зізнатись, вислуховуючи їхні зрілі, аргументовані виступи, була неймовірно горда прогресом дівчат. І розчулена, адже зрозуміла, що наші зусилля не були даремними, що Україну чекає щасливе майбутнє з такими свідомими, працьовитими, креативними, дійсно Inspiring-жінками! Бо найкращий внесок у розвиток країни та суспільства — реалізація креативних ідей та талантів українського народу! Вірю, що наші випускниці змінять на краще не лише Україну, а й світ! 
 
Проект здійснено за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні.