Фахівці заявляють про техногенну катастрофу у Лозовій через аварію водяного колектора

03.04.2018
Із середини березня у Лозовій та приміському селищі Домаха, де разом проживає 45 тисяч людей, невідворотно руйнується старий каналізаційний колектор.
 
Перша аварія тут сталася ще 18 березня, і з того часу фахівці регулярно фіксують нові обвали, тріщини та пробоїни.
 
Ветха залізобетонна конструкція, схоже, відпрацювала свій вік і більше не піддається ремонту.
 
Місцевим жителям доставляють воду цистернами, але рішення, яке б допомогло запустити централізовану систему, й досі не прийнято. 
 
Минулого тижня у місті почали складати технічне обґрунтування аварії. Стало відомо, що об’єкт вийшов із ладу в шести місцях.
 
За попередніми даними, заміни труб потребували дві дільниці.
 
Утім, чим далі тривало руйнування, тим страшнішими ставали прогнози.
 
Зрештою, в неділю секретар міськради Сергій Коба назвав ситуацію у Лозовій справжньою техногенною катастрофою.
 
За його даними, на ділянці, що з’єднує міський мікрорайон зi згаданим селищем, колекторна труба згнила повністю, тому фрагментарний ремонт лихові не зарадить.
 
Він також повідомив, що міськрада планує зібратися на позачергову сесію, де спробують знайти гроші для заміни всієї системи.  
 
За попередніми підрахунками, на ремонт потрібно виділити 1,5 мільйона гривень. Цю цифру міський голова Лозової Сергій Зеленський уже озвучив чиновникам облдержадміністрації, але на регіональному рівні з розміром допомоги поки що не визначилися. 
 
Як стало відомо, двокілометровий колектор «Південний» збудували в Лозовій у 1978 році, і з того часу його жодного разу капітально не ремонту­вали.