Ядро успіху: Херсонщина стає базою підготовки олімпійського резерву

30.03.2018
Ядро успіху: Херсонщина стає базою підготовки олімпійського резерву

Після анексії Криму Україна втратила не лише популярні курорти та туристичні об’єкти.
 
Недоступними для наших спортсменів виявилися і багато спортивних об’єктів найвищого рівня, розрахованих на відпочинок та тренування олімпійських чемпіонів та майстрів спорту.
 
Це і спортивні бази, й оздоровчі комплекси, й унікальний за своїми можливостями реабілітаційний центр для паралімпійців у Євпаторії. 
 
Чотири роки сподівань на те, що все якось владнається і Крим знову буде наш, виявилися марними. Та й успіхи наших спортсменів-олімпійців останнім часом виявляються більш ніж скромними. А сподіватися на реальну підтримку державою усіх проектів просто нереально — тут би з іншими проблемами якось розгребтися.
 
У Міністерстві молоді і спорту зізнаються, що стан спортивної інфраструктури наразі є критичним. Досі цим питанням ніхто системно не займався: вводилися певні об’єкти, як до Євро-2012, але це не рятувало ситуації.
 
Та й, якщо бути відвертими, вводилися десятки об’єктів, а руйнувалися сотні й тисячі. А на відновлення інфраструктури потрібно десятки мільярдів гривень.
 
Але там, де держава не справляється, може допомогти бізнес. На Херсонщині взялися впроваджувати модель державно-приватного партнерства.
 
Тут місцеві інвестори вирішили взяти на себе витрати з розбудови сучасного спортивного комплексу для підготовки спортсменів-олімпійців та олімпійського резерву.
 
Натомість держава гарантуватиме якнайширшу популяризацію цієї ідеї серед спортивних товариств та окремих спортсменів, аби сучасна тренувальна база була максимально задіяна. 
 
Контроль за будівництвом і експлуатацією комплексу здійснюватимуть і громадські спортивні організації.
 
Це передбачає чотиристоронній Меморандум про співпрацю в будівництві та модернізації спортивної інфраструктури, який днями підписали в Херсоні представники Мінмолодьспорту, Федерації легкої атлетики, Херсон­ської ОДА та інвесторів.
 
Комплекс має з’явитися на базі спортивно-оздоровчого табору «Прибережний» у селищі Лазурне біля Скадовська.
 
Тут уже завершується будівництво спортивного ядра, збудованого за найвищими європейськими стандартами.
 
Це — сучасні легкоатлетичні доріжки, майданчики для гри у баскетбол та волейбол, сектори для стрибків (у тому числі — і для потрійного), футбольне поле зі штучним покриттям, яке дозволить тренуватися за будь-якої погоди. Спорткомплекс буде розрахований і на тренування спортсменів-паралімпійців.
 
Ініціатором цієї справи і головним інвестором став Херсонський механічний завод, який увійшов до складу засновників «Прибережного».
 
«До нас неодноразово зверталися різні спортивні організації з проханням прийняти їхніх спортсменів. Але, на жаль, на Херсонщині досі не було відповідної інфраструктури, хоча кліматичні умови у нас нічим не поступаються Криму. Тому ми вирішили виправити цю ситуацію», — зазначив голова правління Механічного заводу Андрій Путілов, який зізнався, що переймав досвід приватно-державного партнерства у Нідерландах. 
 
Очікується, що перших спортсменів оновлена база зможе прийняти вже влітку. Основне завантаження «спортивних змін» припадатиме на період «міжсезоння», на весну-осінь, а влітку тут, як і раніше, відпочиватимуть переважно школярі.
 
Загалом комплекс розрахований на одночасне оздоровлення і тренування тисячі школярів та дорослих.