У Польщі дисидент встановив на власному подвір’ї пам’ятник Небесній сотні

02.03.2018
У Польщі дисидент встановив на власному подвір’ї пам’ятник Небесній сотні

Александр Калиновський та пам’ятник, яким він вшанував героїв Майдану. (Фото з сайта zbruc.eu.)

На знак вшанування Героїв Небесної сотні у польському селі Шимбарк (Горлицький повіт, Малопольське воєводство) відкрили пам’ятний знак Небесній сотні та Революції гідності.
 
Пам’ятник встановлено з ініціативи та за кошт польського дисидента та інтелектуала Александра Калиновського на території його приватної садиби, повідомляє портал zaxid.net.
 
В урочистостях iз нагоди відкриття пам’ятного знаку взяли участь також гості з України.
 
«Це моя маленька лепта на пошанування великого чину і великої жертви тих людей. І моя велика вдячність тим людям, які так по-лицарськи боронили честь і гідність людини», — зазначив під час відкриття пам’ятника пан Калиновський.
 
Говорячи про нинішній стан польсько-українських відносин, Александр Калиновський наголосив, що не втрачає надії щодо розвитку польсько-українського діалогу на політичному рівні.
 
«Політична кон’юнктура живе короткими каденціями, а наше прагнення до миру, гідності і братер­ства — вічні. Ні для гідності, ні для братер­ства не потрібно санкцій політиків чи урядовців. Справжнє братер­ство виходить із серця і долає упередження, ворожість та кордони», — сказав Александр Калиновський.
 
Александр Калиновський походить із давнього русько-­литовсько-польського шляхетського роду ­Ка­линовських.
 
У 1970-х роках він перебував під слідством та був ув’язнений польським комуністичним режимом.
 
Після виходу з в’язниці емігрував до Західної Європи. Після повернення незалежності Польщі він повернувся на батьківщину й оселився у Шимбарку.