Чоловіча збірна з баскетболу вийшла в лідери свого квартету у відборі на ЧС-2019

28.02.2018
Чоловіча збірна з баскетболу вийшла в лідери свого квартету у відборі на ЧС-2019

Центровий збірної України В’ячеслав Кравцов максимально корисно зіграв під кошиком у нещодавніх матчах планетарного відбору проти Латвії та Швеції. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

На чемпіонат світу чоловіча збірна України їздила лише одного разу, коли після сенсаційного виступу на ЧЄ-2013 отримала пряму перепустку на  «мундіаль» 2014 року, котрий проходив в Іспанії.
 
Новий регламент відбору на ЧС не передбачає такого роду преференцій для кращих колективів Євробаскету. Віднедавна путівки на «мундіаль» на континентальних форумах не розігруються.
 
Загалом, автоматичне право на участь у наступному чемпіонаті світу отримала лише одна команда — збірна Китаю, котра на ЧС-2019 виступатиме у статусі господаря.
 
У боротьбі за глядача, задля підвищення інтересу до баскетболу — а бувало так, що окремі збірні роками не проводили перед своїми уболівальниками офіційні матчі, — Міжнародна федерація баскетболу (ФІБА) в 2015 році вирішила організувати, майже  як у футболі, повноцінні регіональні кваліфікації на «мундіаль» — iз домашніми та гостьовими поєдинками. 
 
Від Європи участь у планетарному відборі бере 32 кращі за рейтингом збірні, котрі перед стартом турніру розділили на вісім квартетів.
 
Утім виграш своєї «пульки» аж ніяк не гарантує найсильнішій команді квартету потрапляння на планетарний форум, оскільки для цього потрібно опинитися в числі трьох кращих колективів кожного з секстетів, що утворяться на другому етапі кваліфікації шляхом злиття з представниками визначеної під час жеребкування перехресної «четвірки».
 
Водночас безслідно доробок першого раунду відбору нікуди не зникне й результати поєдинків між трьома кращими збірними квартету будуть зараховані до протоколу наступної кваліфайн-стадії.
 
Для збірної України перша частина відбору на ЧС-2019 складається вельми непогано. Під час другого кваліфікаційного «вікна» «синьо-жовті» відсвяткували подвійний успіх. Перегравши в гостях Латвію, а вдома — Швецію, та скориставшись несподіваними осічками головних фаворитів «пульки» — команди Туреччини — в матчах з тими ж суперниками, підопічні Мурзіна одноосібно очолили групу В.
 
Регламентовані ФІБА дев’я­тиденні паузи в національних чемпіонатах зробили можливим приїзд до табору збірної України практично всіх найсильніших вітчизняних виконавців.
 
Разом з В’ячеславом Кравцовим та Сергієм Гладирем на матчі проти Латвії та Швеції прибув і натуралізований американець Пух Джетер, появі котрого в українському баскетболі слід завдячувати колишньому наставнику «синьо-жовтих» — американцю Майку Фрателло.
 
За великим рахунком, саме успішна гра Джетера й дозволила українській збірній днями відсвяткувати подвійний успіх у відборі на ЧС-2019.
 
Євген Мурзін визнав, що поява Пуха, як і іншого новачка — Володимира Геруна, котрий виступає за другу команду іменитої каталонської «Барселони», додала збірній нової енергії. «Дякую всім хлопцям за ту роботу, яку ми разом провели. Було дуже приємно працювати з таким дружнім колективом. Ми виконали завдання зі здобуття перемог у двох поєдинках. Сподіваємося на подальше підсилення команди. Федерація постійно над цим працює», — наголосив очільник української збірної.
 
А бажання Мурзіна мати у своєму розпорядженні всіх можливих зірок українського баскетболу зрозуміле.
 
На наступному етапі планетарної кваліфікації на тріо з квартету В чекатимуть найсильніші представники групи А, де серед лідерів перебувають чинні чемпіони Європи — словенці та тріумфатори ЧЄ-2009, 2011, 2015 — іспанці.
 
Як видно, здобути одну з трьох перепусток від секстету на «мундіаль» нашим баскетболістам буде вельми непросто. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат світу-2019. Кваліфікація. Група В. Латвія — Україна — 68:82 (Блумс (24) — Кравцов (22); Джетер (20). Швеція — Туреччина — 59:58. Україна — Швеція — 77:66 (Зайцев (13); Гладир (11), Джетер (11) — Массамба (13)). Латвія — Туреччина — 79:70.
Турнірне становище: Україна — 3 перемоги/1 поразка, Туреччина, Латвія — 2/2, Швеція — 1/3.