Активісти пропонують нагадувати у кожному українському фільмі про ув'язнення Олега Сенцова

22.11.2017
Представники Української кіноакадемії та компанія 2Flame створили відео на підтримку незаконно ув’язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова.
 
Фотоматеріали для цієї роботи надали журналісти «Радіо «Свобода».
 
Кіноактивісти пропонують покази кожного українського фільму, який виходить на українській та міжнародній арені, починати з ролика про політв’язня Кремля Олега Сенцова.
 
До речі, днями фільм «Процес» російського режисера Аскольда Курова про Сенцова, який був показаний на фестивалі документального кіно про права людини в Будапешті, отримав приз глядацьких симпатій.
 
— Заарештовувати та судити людину за свободу думки абсолютно неприйнятно й повністю суперечить основним цінностям життя в демократичному суспільстві, — впевнений голова правління Української кіноакадемії Михайло Іллєнко. — Наше завдання — постійно нагадувати про те, що кінорежисер Олег Сенцов постраждав суто за свої погляди та любов до України.
 
Нагадаємо, що після анексії Криму в 2014 році кінорежисер родом із Сімферополя отримав 20 років тюрми за сфабрикованою справою про підготовку до теракту.
 
Зараз Олег Сенцов перебуває у штрафному ізоляторі СІЗО Іркутська, куди його перевели за «погану поведінку» та непокору адміністрації колонії суворого режиму країни-агресора.
 
Тим часом у Франції діячі культури закликають Путіна звільнити Сенцова до початку Чемпіонату світу з футболу, який відбудеться в Росії влітку 2018 року.
 
Газета Libеration оприлюднила відритий лист під заголовком: «Негайно звільніть Олега Сенцова».
 
Свої підписи під зверненням поставили такі відомі кінорежисери, як Мішель Хазанавічюс, Таверньє, Тоні Маршалл, а також філософи Славой Жижек, Володимир Єрмоленко, письменники Андрій Курков, Юрій та Софія Андруховичi, Шанталь Тома та ще багато інших.
 
Підписанти звертаються до всіх, «хто любить кіно, футбол та демократію». У листі йдеться про те, що зараз у Росії, де панує корупція та тотальна цензура, сотні митців потрапили під слідство або в місця позбавлення волі.
 
Пишуть: «Противників режиму Путіна в Росії переслідують або вбивають так, як це сталося із Борисом Нємцовим у лютому 2015 року. Нинішній президент Росії готується до четвертого мандата і, швидше за все, він виграє ви­бори. Таким чином, Путін залишиться лідером величезної країни аж до 2024 року. Що ж стосується Олега Сенцова, то його кинули до в’язниці, звідки він вийде не раніше, аніж у 2034 році...»
 
Олег Сенцов у своєму листі до журналістки та правозахисниці Зої Свєтової констатує, що репресивна машина Кремля знає багато методів, як зламати людину морально та фізично.
 
Український кінорежисер висловив надію, що допомога правозахисників та колег з усього світу допоможе йому швидше вийти на свободу. 
 

А ТИМ ЧАСОМ

Ще один політичний в’язень, власний кореспондент Національного агентства «Укрінформ» у Франції Роман Сущенко, якому загрожує тюремний термін у 20 років позбавлення волі, зміг уперше зустрітися зі своєю родиною.
 
Відомий журналіст перебуває у стінах московського СІЗО «Лефортово» вже більше року, але дружина Анжела та дочка Юлія змогли відвідати його вперше.
 
За словами адвоката Марка Фейгіна, незаконно ув’язнений у Росії український журналіст є жертвою політичних репресій проти України.
 
Кореспондента з багаторічною бездоганною репутацією затримали співробітники ФСБ за звинуваченням у шпигунстві.
 
Спецслужби Росії заявили, що Сущенко нібито є кадровим співробітником Головного управління розвідки Міністерства оборони України. На даний час правозахисники та Роман Сущенко вивчають 10 томів кримінальної справи, а перші слухання в суді відбудуться не раніше січня 2018 року.