І ворогів не треба: влада Польщі продовжує курс на конфронтацію з Україною

14.11.2017
І ворогів не треба: влада Польщі продовжує курс на конфронтацію з Україною

Вітольд Ващиковський на Личаківському цвинтарі «зробив оцінку місцевої ситуації».

У  номері польської газети «Дзєннік Газета Правна» за понеділок, 13 листопада, з’явилося інтерв’ю з міністром закордонних справ Польщі Вітольдом Ващиковським, у якому він коментує заборону на право в’їзду до Польщі окремим посадовим особам із України.
 
На запитання про те, хто з українського боку потрапив під заборону в’їзду та чи йдеться, зокрема, про главу українського Інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича, глава МЗС Польщі відповів: «Ми не висловлюємося на тему того, хто, яка кількість осіб і на які терени потрапили під заборону в’їзду».
 
Тобто міністр визнав, що заборону запроваджено, але хто і куди не буде допущений, оприлюднювати не бажає.
 
Він лише додав у згаданому інтерв’ю, що список «є занадто коротким, що демонструє нашу далекосяжну толерантність щодо української сторони і рішучість у пошуку шляхів прогресу у взаємних контактах та небажання до подальшої ескалації». 
 
На запитання про правові підстави заборони на в’їзд до Польщі міністр заявив, що вона стосується осіб, які «пропагують глибоко антигуманні та антиєвропейські цінності».
 
На думку Ващиковського, заборона на в’їзд не суперечить засадам функціонування Шенгенської зони. І підтвердив, що він як міністр приймає подібні рішення. 
 
Ващиковський також зазначив, що перспективи запланованого візиту президента Польщі Анджея Дуди до Харкова залежатимуть «від готовності української сторони до врахування наших конструктивних пропозицій». 
 
На запитання про причини погіршення польсько-українських відносин Ващиковський відповів, що «в рамках широкого історичного діалогу до довгого списку віддавна не вирішених постулатів і прохань останнім часом додалося загострення, спричинене незрозумілим рішенням Києва про заборону пошуків та ексгумації залишків польських жертв воєн та репресій на території України та випадки явного фальшування історії Другої Жечі Посполитої і періоду Другої світової війни під аспіраціями Української держави». 
 
«Ми не маємо впевненості, чи залишається надалі стратегічне партнерство з Польщею метою Києва. Я нещодавно відвідав Львів, робив оцінку місцевої ситуації і не побачив прогресу навіть у найпростіших справах. Зокрема, йдеться про інформаційну дошку на музеї «Тюрма на Лонцького», де одним залпом говориться про польську, нацистську та радянську окупацію. Маємо 2017 рік, а у Львові костьоли надалі використовуються як концертні зали», — додав міністр Ващиковський.
 
І зазначив, що ці питання можна було б легко вирішити за бажання української сторони. 
 
На зауваження журналіста, що за такої ситуації у виграші може виявитися Росія, Ващиковський заявив, що це питання потрібно скерувати українській стороні, «чому вона за умов збройної агресії відштовхує від себе одного з останніх союзників».
 
На ці слова український медіапростір відгукнувся коротко й однозначно: з такими союзниками і ворогів не треба. А Україні давно слід розраховувати лише на власні сили...