«Комуналка» в законі: Верховна Рада взялася за реформу житлової сфери

10.11.2017
У четвер Верховна Рада звернулася до болісної для багатьох проблеми житлово-комунальної сфери.
 
Парламентарії ухвалили у повторному другому читанні нову редакцію закону, який регулює дану царину.
 
За ново­введення проголосували 262 народні обранці. Перед голосуванням парламент розглянув кілька сотень поправок до закону, який лежить у Раді з лютого 2015 року.
 
Виступаючи перед нардепами, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко пояснив, що новий закон забезпечить населення якісними комунальними послугами за справедливою ціною.
 
Він наголосив, що це перший крок і треба буде ще попрацювати над додатковими інструментами, які дозволять посилити контроль за постачальниками послуг.
 
«Але без цього кроку, на жаль, ми не зможемо перейти до можливості управління своєю власністю», — додав Зубко.
 
Отож, що нового у законі? Він змінює порядок укладення споживачами договорів на отримання житлово-комунальних послуг, тобто договорів на управління, водопостачання, вивезення відходів, постачання газу та електрики.
 
У документі передбачається, що мешканці багатоквартирних будинків мають окремо укладати договори про отримання тепла.
 
Крім цього, тарифи на тепло з систем автономного опалення формуються і встановлюються окремо для кожного багатоквартирного будинку.
 
Також виводиться в окрему послугу поводження з відходами, запроваджується перевірка якості житлово-комунальних послуг. Встановлюється, що власники, користувачі та орендарі джерел утворення побутових відходів повинні будуть укладати договори з виконавцем послуг щодо їх вивезення, здійснювати оплату послуг та забезпечувати відповідне роздільне збирання.
 
Новий закон «дає можливість кожному з нас залишити управителем свого будинку ЖЕК, передати це право приватній компанії чи людині або самоорганізуватися із сусідами та укласти прямі угоди з постачальниками тепла, води та інших послуг», — зазначив народний депутат Єгор Соболєв.
 
В цілому новим законом встановлюється у багатоквартирних будинках три форми управління: безпосередньо співвласники, об’єднання співвласників та управитель.
 
При цьому форму управління можна буде змінювати, виходячи з побажань співвласників.
 
Права та обов’язки компаній, які надають послуги, а також користувачів, які ці послуги споживають, новий закон містить також.
 
Він же передбачає й відповідальність за відсутність послуг або неякісне їх надання.
 
Ініціатори нововведень переконані, що завдяки цим нормам у споживачів з’явиться механізм захисту своїх прав.
 
Плюс буде здійснено демонополізацію ринку житлово-комунальних послуг. 
 
Нагадаємо, що 14 травня 2015 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку».
 
За цим документом, спільне майно не може бути поділене між співвласниками багатоквартирного будинку, визначаються права співвласника, нормуються обов’язки і питання відповідальності.
 
Крім того, законом нормується компетенція зборів співвласників і порядок прийняття ними рішень з управління багатоквартирним будинком, уточнюється правовий статус ОСББ, яке не може займатися підприємницькою діяльністю, змінюються принципи створення ОСББ. Закон набрав чинності 1 липня 2015 року. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Поки народні депутати переймалися «комуналкою», представник Опозиційного блоку Нестор Шуфрич виявив бажання влитися у лави партії «За життя».
 
Так, принаймні, стверджує лідер партії Вадим Рабинович. «Сьогодні ми вирішили це питання позитивно», — заявив він.
 
Чи означає це автоматичний вихід Шуфрича з Опоблоку — незрозуміло. Сам нардеп ситуацію не коментує. 
 
Та якщо Шуфрич тільки починає новий етап у своєму політичному житті, то народний депутат від фракції «Самопоміч» Олена Бабак, схоже, його завершує.
 
Принаймні, від депутатського мандату вона вирішила відмовитися. Депутатка заявила у четвер, що проситиме Раду затвердити складання нею повноважень парламентарiя.
 
Нагадаємо, що Олена Бабак пройшла до Верховної Ради 8-го скликання за списком партії «Самопоміч» під 8-м номером. У Раді працює заступником голови Комітету Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства.