Щоб не хворіти: яким має бути харчування восени

11.10.2017
Щоб не хворіти: яким має бути харчування восени

Напої восени мають бути теплими і збагаченими вітамінами.

Восени організм потребує більш зваженого підбору раціону, ніж коли-небудь.
 
 
Адже в міжсезоння зменшується опірність організму, зростає ймовірність підхопити вірусне захворювання.
 
 
Отже, варто звертати більше уваги на щоденне харчування. Воно має бути якомога природнішим, містити корисні мікроелементи.
 
 
«Усе, що засмічує їжу («покращувачі», «підсилювачі», транс-жири, цукор, додана фруктоза, всілякі додатки у солодких напоях, рум’яна шкірочка при смаженні та грилі) — усе це підточує, руйнує резерви здоров’я», — каже столичний лікар-дієтолог Оксана Скиталінська. 
 
Їжа восени має включати широкий спектр незамінних компонентів (тобто таких, які не синтезуються в нашому організмі і без яких він дає збої, і надходити вони мають з їжею): омега-3 жири (як рибного, так і рослинного походження), мононенасичені жири, які стійкі до окислення (авокадо, оливкова олія), незамінні амінокислоти (джерела білку мають бути різноманітними), водорозчинні вітаміни (продукти, багаті вітаміном С та вітамінами групи В), а також жиророзчинний вітамін Д, фітонутрієнти (кольорові пігменти ягід, листя, коренеплодів), клітковина, пребіотики (цикорій, топінамбур, банан, буряк, цибуля, часник).
 
У раціоні мають бути присутні всі макронутрієнти (тобто ті групи поживних речовин, яких потрібно найбільше) — білки, жири та вуглеводи повинні бути найвищої харчової цінності, без нездорових доповнень (консервантів, емульгаторів, підсилювачів смаку, наприклад, глутамату, транс-жирів, надмірного вмісту омега-6 жирів).
 
Тобто, уникайте всього, чим засмічені промислові ковбаси, паштети, майонези, «легкі» масла, готові солодощі.
 
Оксана Скиталінська наголошує, що продукти повинні мати низький глікемічний індекс та не допускати постійно високого інсуліну.
 
Адже часті підйоми рівня інсуліну в крові ведуть до інсулінорезистентності (нечутливості тканин до інсуліну), і, як наслідок — до ризику запалень, прискореного старіння, пошкоджень внутрішніх стінок судин, серцево-судинних захворювань, цукрового діабету другого типу, багатьох видів раку (молочної залози, кишечнику, простати).
 
«Невисокий глікемічний індекс їжі, яку ми споживаємо, має ще один позитивний бонус — нам менше хочеться їсти і ми спокійно обходимося триразовим харчуванням», — зазначає фахівець.
 
Також пані Оксана наголошує, що їжа восени обов’язково повинна містити вітамін Д.
 
Навіть найменший його дефіцит погіршує настрій, провокує депресію та безсоння, головні болі, послаблює імунітет, викликає слабкість.
 
Тому яйця з рідким жовтком, жирна морська риба, печінка тріски, трошки вершкового масла і додатковий прийом вітаміну Д з жовтня по квітень має стати нормою.
 
І ще один важливий момент: тепла їжа та напої. Чим ближче до температури тіла температура їжі, тим краще вона засвоюється, каже лікар. Тому «перекоси» з напоями з льодом чи чай з окропом жодної користі не дадуть.