У музеї Йогана Пінзеля у Львові завершується реставрація

10.10.2017
Реставраційні роботи в музеї скульптури Йогана Пінзеля, які були розпочаті ще в серпні 2016 року, перебувають на завершальній стадії.
 
Капітальний ремонт вітражів, фасаду і даху проводять на замовлення управління охорони історичного середовища Львівської міської ради за кошт міського бюджету.
 
Загальна вартість робіт — понад 6 млн. грн.
 
Наразі в музеї Пінзеля закінчують реставрувати п’ять вітражів. Відновлює історичну пам’ятку ПП «Володар-Маркет».
 
Угоду з ним укладено на суму близько ­трьох млн. грн. (3 млн. 5 тис. 799,60 грн.). Фірма станом на сьогодні отримала понад 2 млн. грн. за виконані роботи.
 
Чотири з п’яти вітражів уже встановлено, останній, найбільш пошкоджений, встановлять за два тижні.
 
Реставраційними роботами керує Марія Шумська. За її словами, вітражі були в жахливому стані: рамки повигиналися через перепади температур, скло потріскалося, тому довелося замінювати металевий каркас, а понищене скло підклеїти.
 
Під час виконання робіт реставратори намагалися залишити якомога більше автентичних фрагментів, тому процедура відновлення трішки затягнулася в часі.
 
Однак ремонт фасаду вже закінчили, але ще ведуть роботи на даху. Помітне відставання від запланованого графіку було спровоковане тим, що з покрівлі музею сакральної барокової скульптури Йогана-Георга Пінзеля, де проводять реконструкцію, неодноразово викрадали мідну бляху.
 
Окрім цієї, існує ще одна нагальна проблема: на оновленому фасаді можна побачити плями, які утворюються внаслідок окиснення міді.
 
Сама вежа не є рівною: догори вона звужена й окиснена мідь капає донизу, утворюючи на стіні зелені плями. Як повідомили під час брифінгу в міськраді виконавці робіт, через три роки плями зійдуть.
 
Начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко зауважила, що об’єкт планують завершити до кінця листопада.
 
«Вже відкрито головний фасад, на бокових ще стоять риштування. Над основною навою перекрито дахи, зроблено сигнатурку, відреставровано хрести. Вітражі за два-три тижні також плануємо закінчити повністю».
 
Тарас Возняк, генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького, акцентував увагу на плідній взаємодії установи з владою міста.
 
«Пінзель є знаковою фігурою для Львова, як Моцарт — для Відня. Реставраційні роботи в цьому музеї — це приклад доброї співпраці з Львівською міською радою. Вона працює ефективно: відремонтувала площу перед музеєм і зараз, за кошт міста, майже доробили фасади музею».
 
Але, окрім похвали, він прокоментував під час останнього брифінгу нещодавно озвучену ним у власному блозі проблему — відсутність туалету для охоронців у музеї:
 
«Баталія за туалет триває. Охоронці музею Пінзеля досі не мають вбиральні. Я іронізував, що це має дійти до Володимира Гройсмана. Але ми шукаємо обхідні шляхи», — повідомляє пан Возняк.
 
Також генеральний директор Льві­вської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького зазначив, що наразі в музеї Пінзеля реставрують лише зовнішній фасад, про фрески всередині споруди говорити зарано.