Вчені з’ясували, як зріст впливає на здоров’я

15.09.2017
Вчені з’ясували, як зріст впливає на здоров’я

Високий зріст (у розумних межах звичайно), здавалося б, має лише плюси. Це гарно, модно і, зрештою, практично.
 
 
Та високий зріст, як показало нещодавнє дослідження вчених, — це ще й чималі проблеми.
 
 
Як пише видання «Тайм», високі люди частіше мають серцево-судинні проблеми та більше схильні до деяких видів раку. 
 
 
І ось чому. Як з’ясували вчені, у високих частіше утворюються тромби та згустки крові.
 
У групі, яка складалася з більш ніж 2 мільйонів шведських братів і сестер, чоловіки, не вищі за 161 сантиметр, на 65% менше ризикували отримати венозну тромбоемболію, ніж ті, чий зріст перевищує 183 сантиметри.
 
А венозна тромбоемболія, як відомо, є однією з основних причин інфарктів та інсультів.
 
Вчені також проаналізували групу вагітних жінок (вагітність провокує утворення згустків крові). Виявилось, що жінки, нижчі за 155 сантиметрів, на 69% менше ризикували, ніж вагітні, вищі за 180 сантиметрів. Причина цих проблем — у гравітації.
 
«Вищі люди мають довші вени на ногах. Тобто у них є більша площа, де проблеми можуть виникнути», — пояснює професор Бент Зьоллер. Збільшений гравітаційний тиск у венах збільшує ризик того, що потік крові почне сповільнюватись і тимчасово зупинятиметься. Крім того, вищі жінки майже втричі частіше мають миготливу аритмію — небезпечну недугу серцевого ритму. 
 
Також із кожними 6,3 сантиметра зросту зростає й ризик раку. Високий зріст може бути маркером надлишкового харчування — особливо висококалорійних тваринних білків — упродовж різних періодів росту і розвитку, навіть перед народженням.
 
Це може активувати процеси, що роблять клітини вразливими до мутацій. Також високий зріст і вага у чоловіків підвищує ризик розвитку агресивних форм раку передміхурової залози, а у високих жінок збільшується ризик розвитку меланоми, раку грудей, яєчників, ендомерію та товстої кишки.
 
Водночас високі люди менше ризикують захворіти на діабет. Те ж таки надмірне харчування може мати й позитивний ефект: збільшити виробництво гормону, який допомагає організму контролювати рівень цукру в крові та рівень холестерину.