Троє товаришів і аферистка: у кінотеатрах стартує показ української комедії «Dzidzio Контрабас»

30.08.2017
Троє товаришів і аферистка: у кінотеатрах стартує показ української комедії «Dzidzio Контрабас»

Михайло Хома (крайній ліворуч) під час зйомок комедії. (Фото з сайта kino-teatr.ua)

Українських фільмів стає більше. Збільшується і жанрове різномаїття. В останній день літа у 247 кінотеатрах стартує комедія «Dzidzio Контрабас».

Контрабас — це не лише найбільший струнний смичковий музичний інструмент, що має форму скрипки й найнижче звучить серед своїх «родичів».

У сучасній мові таку скорочену назву має процес незаконних перевезення і продажу, українцями зокрема, цигарок у Польщі та інших сусідніх країнах.

А «Дзідзьо»? Наш поп-гурт, створений у 2009-му, за задумом і при підтримці Андрія Кузьменка та його товариша — Олега Турка (Лесика).

Головний у ньому Dzidzio — комедійний персонаж, якого придумав і постійно грає Михайло Хома, хлоп iз Новояворівська, що на Львівщині.

У «Dzidzio Контрабас» відсутня какофонія звуків і кадрів. Кінематографічними засобами створено яскраву і смішну пародію на життя у прикордонній частині України, яка в одному моменті точно пробиває на сльозу.
 
Мама головного героя заробляє гроші у Португалії, щоб син будував на Львівщині дивовижу-хату круглої форми.
 
А хлоп хоче мати славу відомого артиста, машину, сек’юріті (охоронця) й шофера.
 
Мрії у прямому значенні розбиваються: «попав» мрійник, комедійне зіткнення авто ввімкнуло лічильник на 3 тисячі баксів. Щоб знайти їх — є лише три дні. 
 
Західна Україна, де відбуваються дії комедії, — завжди з Богом.
 
Навіть митники його там бояться. А головному герою він і поїсти допомагає, і дає підказки у найскрутніші хвилини: то заголовком у газеті про те, як швидко заробити на контрабанді; то придорожнiм вказівником…
 
Взагалі, ряси молоді люди — до головного приєднався сек’юріті-водій в одній особі та син священика — вдягають, щоб без проблем перетнути кордон для швидкого збагачення.
 
А по дорозі до них несподівано приєднується зваблива незнайомка: чи то внучка, чи жертва, чи аферистка...
 
Західноукраїнського пародійного колориту стрічці надає мова героїв. У кадрі — і напис на футболці кобіти: «не для тебе мамка квітку ростила».
 
Не можуть не викликати посмішки фрази на кшталт: «Ми їдемо по справах божих, а вас де викинути, перепрошую?».
 
Епізодичні, але дуже колоритні ролі у «Dzidzio Контрабас» зіграли українські зірки Римма Зюбіна, Володимир Горянський, Ігор Кондратюк, Олексій Вертин­ський.
 
За словами Михайла Хоми, він найбільше переживав за сцену, коли перед ним на знімальному майданчику на коліна мав стати народний артист Олексій Вертинський. Усе вийшло комедійно.
 
Бюджет комедії тримають у таємниці. Головний продюсер Сергій Лавренюк віджартовується, що запрошували у фільм знайомих, щоб зекономити.
 
Телеведучому Ігорю Кондратюку запропонував зіграти Михайло Хома неначе просто за суддійським столом восьмого сезону проекту «Україна має талант!»
 
Робота над стрічкою тривала 1,5 року. Режисером став Олег Борщевський. У якийсь момент відмовився від зйомок Любомир Левицький (найвідоміші фільми «Штольня» і «Тіні незабутих предків»).
 
Бо сконцентрувався на роботі над масштабним містичним трилером «Егрегор» (продюсує картину відомий український кінопродюсер Сергій Лавренюк, кінокомпанія Solar Media) й очікував затвердження в якості режисера в голлівудському молодіжному трилері Black Friday (продюсуванням стрічки займатиметься американська студія; у фільмі зіграють молоді американські зірки жанру горрор).
 
У команди «Dzidzio Контрабас» великі плани на закордонні покази. Вже є домовленість iз прокатниками в Італії.
 
Михайло Хома каже, що жалкує, що не запросив на прем’єру маму з Португалії. І переконує, що узяв у неї гроші на виробництво комедії; закликає допомогти повернути борг — купивши квиток на «Dzidzio Контрабас».