Цілющі смаколики: найкращі рецепти квашених овочів

16.08.2017
Цілющі смаколики: найкращі рецепти квашених овочів

Квашені помідори. (Фото Тамари НЕДОЇДОК.)

Квашені овочі — це те, що треба кожному організму. Науково доведено, що вони поліпшують імунітет, сприяють хорошому травленню, додають вітамінів, знижують рівень цукру в крові й виконують iще чимало корисних для людини функцій. 

Під час квашення починається процес бродіння і в овочах виробляється молочна кислота, яка розщеплює клітковину, роблячи її краще засвоюваною для організму. Утворені молочнокислі бактерії підсилюють роботу кишечнику, насичуючи його мікрофлору.

При квашенні нейтралізуються всі нітрати, які містяться в овочах, а всі вітаміни і корисні речовини повністю зберігаються.

Дуже корисний розсіл, що утворюється при квашенні, він оздоровлює організм, а протирання ним обличчя омолоджує шкіру.

Але навіть ці величезні переваги такого способу приготування овочів нівелюються в порівнянні зі смаком квашених овочів: запашні, хрусткі, барвисті, вони будуть чудовою закускою що влітку, що взимку, смачним додатком до каш, відвареної картопельки чи запеченого м’яса або рибки. 

Помідорки: приготуйте — не пошкодуєте!

Так називає квашені помідори Тамара Недоїдок зi Старокостянтинова і пропонує свій рецепт. Каже, що помідорки вкисають за 2-3 дні і дуже-дуже смачні. 
 
Отже, варимо маринад: 3 л води, склянка цукру, 2 столові ложки солі. Коли все це закипить, обережно вливаємо склянку оцту.
 
Маринад, який закипів, відставляємо, щоб прохолов. На дно посудини, в якій будуть кваситись наші помідорки, кладемо петрушку та різану кільцями-півкільцями цибулю.
 
Помідори надрізаємо і кладемо всередину давлений часник, складаємо їх, пересипаючи різаною цибулею.
 
Зверху прикриваємо петрушкою та цибулькою, заливаємо холодним маринадом (я прикрила меншою кришечкою і притиснула помідорки зверху) і залишаємо, щоб прокисло 2-3 дні. Зберігаємо в холодильнику.
 
Огірки, квашені в капусті й моркві, — це не просто огірки, це огіркове диво! Практично не знайдеться того, кому воно не сподобається. 
 
Отож на 5 кг капусти потрібно 800 г моркви, 2 кг огірків, 25 г солі на 1 кг овочів і букетик парасольок iз кропу. 
 
Нашаткувати моркву і капусту. В емальовану або дерев’яну діжечку вкласти шарами спочатку капусту з морквою, потім огірки, впритул один до одного, і продовжити так викладати шари, чергуючи шар капусти і шар огірків, пересипаючи сіллю і кропом, доверху.
 
Зверху все накрити чистою тканиною, покласти дерев’яний кружок і встановити гніт.
 
Залишити на 2-3 дні при кімнатній температурі до утворення розсолу.
 
Якщо соку буде недостатньо, можна додати трохи готового розсолу (з 50 г солі, 200 г цукру на 1 л води). Зберігати в холоді. 

Щоб хрустіти

Тема квашення капусти — практично невичерпна. З чим тільки господині не квасять хрустку і корисну капусточку, і щоразу отримують від цього лише похвалу і пошану.
 
Якщо ще не готували капусту з яблуками, то якраз дозріли яблука! І капуста — також!
 
Потрібно 1 кг капусти, цибулина, яблуко, 15 г солі і половина чайної ложки кмину. Для розсолу — літр води і 15 г солі. 
 
Яблуко натріть на тертці, цибулю дрібно поріжте. Капусту нашаткуйте, змішайте з сіллю і кмином, яблуком і цибулею.
 
Покладіть капусту в посуд, утрамбуйте, накрийте кружком, покладіть гніт і залиште при кімнатній температурі для бродіння. Через два тижні капуста буде готова.
 
При необхідності можна підливати солону воду (на 1 літр води 15 г солі). Час від часу слід промивати гніт.
 
Квашена капуста з болгарським перцем, яблуками і виноградом також не залишить байдужим ні вас, на ваших рідних чи гостей. 
 
На 3 кг капусти потрібно буде 800 г моркви, 5 перчин, 3 яблука, 800 г винограду без кісточок і сіль за смаком. 
 
Тонко нашатковану капусту перетерти з сіллю. Моркву натерти на крупній тертці, солодкий перець порізати соломкою.
 
Все перемішати, додати виноград і яблука, нарізані на часточки.
 
Перекласти овочеву масу в емальовану посудину, накрити кришкою і покласти гніт. Залишити при кімнатній температурі на 2-3 дні для закисання.
 
Двічі на день протикати капусту паличкою. Готову квашену капусту розкласти по банках і зберігати в прохолодному місці.

Перець — солодкий і...

Ще — барвистий, бо для квашення перцю колір також має значення. 
 
Потрібно: соковитий кольо­ровий перець і розсіл (на літр води — 80 г солі). 
 
З перцю вирізати серцевину з плодоніжкою, видалити насіння. Поскладати в банки і залити холодним або теплим розсолом так, щоб весь перець був повністю покритий.
 
Банки зав’язати пергаментним папером і встановити приблизно на тиждень у місце з температурою близько 20°C, потім переставити в місце з температурою близько 15°C.
 
Перець заквашується приблизно за 3 тижні. Після заквашування пергаментний папір добре затягують і банки поміщають в прохолодне місце. 
Синенькі-ситненькі. 

Бо квашені та фаршировані

І дуже смачненькі. Та що там коментувати — судіть самі хоча б з інгредієнтів. А потрібно: 5 кг баклажанів, невеликий качан капусти, 5 болгарських перчин, 5 стебел селери, 3 морквини, головка часнику, пучок кропу, половина склянки солі. Для розсолу — на літр води 90 г солі. 
 
Для квашення краще брати пізні сорти баклажанів. Плоди миють у теплій воді, звільняють від плодоніжок, бланшують 5 хвилин і охолоджують.
 
Охолоджені баклажани розрізають уздовж, але не повністю, а так, щоб біля основи вони були цілими.
 
Моркву, капусту, кріп, селера і перець болгарський очищають, миють, нарізають у вигляді тонкої локшини, додають товчений часник, пересипають сіллю і гарненько перемішують.
 
Потім баклажани фарширують готовою овочевою сумішшю.
 
Фаршировані баклажани перев’язують гілочками селери (або ниткою) і рівними рядами укладають у ретельно промиту й ошпарену окропом діжечку, дно якої попередньо вистилають листям капусти.
 
Потім баклажани накривають листям капусти, шматочком чистої тканини і заливають розсолом (3 склянки солі на 10 л води). Залишають на добу для бродіння.
 
Після цього доливають розсіл, що залишився (розсіл краще завжди залишати про запас) і ставлять баклажани в холодне місце для остаточного бродіння (на місяць).

Квашений часник — ароматна приправа

Хоча багато хто полюбляє його не лише як приправу, а й як окрему страву. Пікантна, нічого не скажеш, але враження справляє чудове!
 
На 1 кг часнику потрібно 0,6 літра води, по 30 г солі й оцту. 
 
Часник очищають від луш­пиння, миють і, витримавши години три-чотири в воді, ополіскують.
 
Тепер залишилося укласти головки в банки і залити попередньо приготовленим і процідженим холодним розсолом.
 
Щоб соління вийшло ще ароматнішим, добре покласти зверху пучок кропу разом зi стеблами і суцвіттями.
 
Часник треба залишити при кімнатній температурі на два тижні, а потім винести на холод.
 
І різноманітні смаки ще довго нагадуватимуть вам і вашим рідним про літо. Аж до наступного літа! 
 
Смачного!