На чемпіонаті світу «Акватік-2017» українці виграли вже три бронзові медалі

18.07.2017
На чемпіонаті світу «Акватік-2017» українці виграли вже три бронзові медалі

Анна Волошина та Єлизавета Яхно. (Фото з сайта: www.fina.org.)

Успішний виступ українських стрибунів у воду на домашньому європейському форумі (10 медалей та 1-ше командне місце) вселяв оптимізм і перед чемпіонатом світу з водних видів спорту, котрий днями стартував у Будапешті. 
 
Про обґрунтованість медальних надій на «Акватік-2017» свідчили і результати попередніх планетарних турнірів — на трьох останніх чемпіонатах наші стрибуни вигравали, як мінімум, одну нагороду.
 
Тоді головним героєм української команди був Ілля Кваша (в його активі — два «срібла» на метровому трампліні ЧС-2013 і ЧС-2015).
 
Чекали від титулованого миколаївця, який місяць тому на неолімпійському «метрі» виграв уже сьоме за ліком європейське «золото», медальних звитяг у коронній дисципліні й цього разу.
 
Проте не обійшлося без сенсацій зі знаком «мінус» — Кваша залишився поза фіналом, показавши у кваліфікації лише 16-й результат. 
 
«На жаль, я провалив найскладніший стрибок — з 23-а балами за спробу важко розраховувати навіть на топ-12. Але у мене ще є змагання на трьох метрах — «синхрон» із Колодієм та «індивідуалка». Постараємось там «взяти» медаль», — після провалу на коронному снаряді 29-річний спортсмен з Миколаєва пообіцяв виправитися.
 
І вже наступного дня український дует Кваша/Колодій підтвердив слова ділом — шосте місце у відборі та підсумкова «бронза» у фіналі!
 
Цікаво, що Колодій та Кваша йшли шостими і перед вирішальним стрибком, але чудова остання спроба та помилки конкурентів «підняли» їх на третє місце.
 
«Ми неймовірно щасливі, адже почали стрибати разом лише перед чемпіонатом Європи у Києві. Після четвертих місць на Олімпіаді-2012 та ЧС-2015 хотілося зробити крок уперед і нарешті увійти до трійки призерів. Дуже раді, що все вдалося», — поділилися враженнями українські стрибуни, котрі на п’єдесталі склали компанію росіянам та китайцям.
 
Ще дві «бронзи» у скарбничку збірної на початку «Акватік-2017» додали представниці синхронного плавання.
 
Пригадується, на ЧС-2015 українки у боротьбі з сильними командами Росії, Китаю та Японії завоювали  лише одну «бронзу» (дует Ананасова / Волошина).
 
А через неоднозначне суддівство наші грації тоді ще чотири рази опинялися за крок від п’єдесталу.
 
Не принесла нагород і Олімпіада-2016: знову спірні оцінки, і вкотре — два четвертих місця.
 
Зважаючи на це, результат підопічних Світлани Саїдової у перші дні будапештського чемпіонату — дві бронзові медалі — уже можна назвати тріумфальним.
 
Так, на рівних «тягатися» з росіянками та китаянками українки ще не можуть, але вже «обганяють» представниць Японії: спочатку Анна Волошина посіла третє місце в особистому фіналі технічної програми, а потім виграла нагороду і в парі з Єлизаветою Яхно, котра в «бронзовому» дуеті замінила Лоліту Анансову. 
 
«Медаль індивідуального фіналу була моєю головною метою форуму в Будапешті. Мріяла про неї, адже раніше була на подіумах лише в групі та в дуеті. Я дуже щаслива», — заявила Волошина після церемонії нагородження.
 
До речі, в активі 25-річної спортсменки тепер п’ять нагород на ЧС, усі — бронзові.
 
«Я вперше виступаю на такому серйозному турнірі в дуеті з Анною, тому потрапляння на п’єдестал — велике досягнення для нас», — додала Єлизавета Яхно.
 
Окрім здобутих медалей, наші грації можуть розраховувати ще максимум на п’ять нагород: у довільних дисциплінах соло і дуетом, двох видах групових змагань та у командній комбінації. Фінал технічних змагань у групі — вже сьогодні.