На Херсонщині з’явиться четвертий парк національного значення

11.07.2017
Уже відомо, що історичний об’єкт розташовуватиметься на березі Каховського водосховища та вздовж узбережжя затоплених у нижній частині Каменської та Софіївської балок.
 
Місце для нього вибрали невипадково: адже саме тут у XVIII столітті була Запорозька Січ.
 
Під зелену зону, що охороняється законом, виділять понад вісім тисяч гектарів землі, з яких близько 800 га вилучать із загального користування.
 
З метою відродження фауни та флори у рекреаційній зоні введуть заборону на полювання, а от риболовля дозволяється.
 
Облаштуванням заповідника займуться працівники з сіл Качкарівка, Новокаїри та Милове (Каховський район), а наукові співробітники з Херсонського державного університету допоможуть раціональнiше використовувати природні ресурси.
 
— Найближчими днями з Держгеокадарстром узгодимо кордони Національного парку «Кам’янська Січ», — розповів депутат обласної ради Ігор Йосипенко. — Було б добре знову побачити на Херсонщині зграйки оленів. Адже ще 20 років тому вчені фіксували у цьому південному районі до 300 особин оленів, які проживали однією групою. Та за останні два роки цей вид тварин у нашому регіоні не зустрічали взагалі.
 
Цікавий факт: при виборі лісових угідь під облаштування Національного парку науковці Херсонського державного університету представили розробникам своє обґрунтування, в якому дали детальний опис рослин, занесених до Зеленої та Червоної книг України.
 
Саме цей факт і став вирішальним при затвердженні кордонів території під історично значущий об’єкт. 
 
— Зараз тривають завершальні роботи з уточнення картографічних матеріалів, — розповів заступник директора Департаменту екології та природних ресурсів Херсонської ОДА Микола Мартиненко.
 
— Після процедури узгодження в місцевих підрозділах, а також затвердження паперів профільним відділенням Мінекології документи про створення Національного природного парку «Кам’янська Січ» передадуть до Кабінету Міністрів для підготовки указу Президента.
 
Херсонська область вже має чотири об’єкти природно-заповідного фонду, два з яких широко відомі в Україні та за її межами.
 
Перше місце за популярністю займає найбільший центр екологічного туризму «Асканія-Нова», другий за своєю значущістю — Чорноморський біосферний заповідник.
 
А ось такі куточки дикої природи, як Кінбурнзький півострів, найбільший безлюдний острів у Центральній Європі Джарилгач та Азово-Сиваський національний природний парк у літній сезон традиційно стають місцем паломництва туристів із різних куточків світу.
 
Облаштування парку національного значення «Кам’янська Січ» виведе Херсонську область у лідери України за кількістю заповідних земель.
 
Адже після розширення рекреаційної зони територія зелених зон, що охороняються законом, становитиме не менше 13 відсотків від загальної площі причорноморського регіону.