У Каневі відкрилась мандрівна виставка акварелей Анатолія Марчука

05.07.2017
«Моя персональна вис­тавка акварелей тут, на Тарасовій горі у Каневі, — це важливий, але все-таки етап всеукраїнського мистецького проекту «Земля із небом гомонить», — уточнює Анатолій Марчук. — Така вже назва лягла на душу.
 
Я чекав цієї події щонайменше п’ять років. Чекав, навіть не дуже сподіваючись, що відкриття виставки буде приурочено до знакової для всіх українців дати — Дня Шевченкового повернення до України. І зовсім уже несподіванкою стало для мене повне співзвуччя моїх скромних робіт і Кобзаревих слів, адресованих у листі братові Варфоломієві: «І мені — і вдень, і вночі — сниться ота благодать над Дніпром, що ми з тобою оглядали».
 
Не дивно, що процитовані заслуженим художником України рядки стали чимось на кшталт лейтмотиву виставки.
 
А споглядали роботи серед інших і віце-прем’єр-міністр України, і голова «Просвіти», екс-депутати, і видатні митці Іван Марчук та Анатолій Гайдамака.
 
Усі не тільки висловлювали захоплення картинами Анатолія Марчука (навіть не вельми швидкий на похвали його знаменитий колега по цеху і однофамілець цього разу не скупився на компліменти.
 
«Славетний майстер акварелі», — таке почути з вуст корифея багато чого важить! «Це мистецтво і ностальгія, пов’язані в один вузол», — додав Іван Марчук, маючи на увазі вже олійні твори пана Анатолія), а й відзначали його активну громадянську позицію і те, що навіть недруги іменують невгамовністю.
 
Віце-прем’єр В’ячеслав Кириленко оцінив попередню виставку акварелей у Чернігові, а також намір художника показати благодать у рамках згадуваного проекту у великих і не дуже містах України — передусім Черкасах, а далі — Сумах, Вінниці, Одесі, Білій Церкві... 
 
Ще сталося на Тарасовій горі своєрідне відновлення кобзарського «поста №1».
 
Колишній голова Спілки кобзарів України, відомий бандурист Володимир Горбатюк, який був на відкритті виставки Анатолія Марчука, зустрічав гостей канівської святині натхненним співом і грою на народному інструменті.