Блискавки-вбивці, потопи і руйнівний вітер: що принесла Україні «Тінь Путіна»

04.07.2017
Блискавки-вбивці, потопи і руйнівний вітер: що принесла Україні «Тінь Путіна»

Руйнівний шторм, який у народі влучно прозвали «Тінь Путіна», прийшов до нас із Росії, пронісся по Західній Україні, зачепив центральну частину нашої країни та подався далі у південно-східному напрямку.
 
За два дні були знеструмлені понад 800 населених пунктів у 10 районах України.
 
Найбiльше від погодних примх постраждали мешканці Закарпатської, Во­линської, Черніве­цької та Львівської областей.
 
Прес-служба ДСНС інформує, що дощ, пориви вітру та розряди блискавок призвели до обривів дротів, падіння дерев та руйнування дахів будівель.
 
Трагедія сталася у селі Поступель Ратнівського району, що на Волині, де від удару блискавки загинуло відразу двоє дітей 12 та 15 років.
 
Ще два життя ураган забрав безпосередньо у місті Львів, біля Левандiвського озера.
 
Постраждали люди, які сховалися від грози під деревами.
 
Рятувальники ДСНС припускають, що раптовий удар блискавки спровокував мобільний телефон, по якому розмовляв у момент грози загиблий 30-річний чоловік.
 
Сила розряду була настільки сильною та масштабною, що відразу чотири людини потрапили в радіус його руйнівної дії.
 
У підсумку, 30-річний чоловік та 9-річна дівчинка померли на місці події, а ще двох постраждалих — молодого чоловіка та його 10-річного сина — відвезла до лікарні «швидка допомога».
 
За життя дитини наразі борються медики реанімаційного відділення опікового центру 8-ї міської лікарні, а її батько госпіталізований із серцевим нападом.
 
Хлопчик усе ще перебуває у важкому стані, отже, лікарі не поспішають робити прогнозів на майбутнє.
 
— Блискавка пронизала дерево від верхівки до самого коріння у той момент, коли під ним сховалося від дощу семеро осіб, — розповіла заступник начальника Залізничного відділу поліції Марта Василькевич. — Разом із загиблою дівчиною під деревом були її батько та бабуся, але, на щастя, вони не постраждали… 
 
Добряче пройшовся ураган і Київщиною, де серйозні травми отримали відразу восьмеро людей, а у Баришівському районі вітер зірвав покрівлю з 18 багатоповерхових будинків, 7 шкіл та 230 приватних будинків.
 
У селі Богданівка випав град розміром із тенісний м’яч.
 
Потужна гроза наробила лиха й у столиці України, де під воду пішла навіть площа, яку реконструювали напередодні «Євроба­чен­ня» поряд зі станцією метро «Лівобережна».
 
Силь­на злива зі шквалистим вітром валила дерева та підтоплювала легкові автомобілі.
 
А буквально за кілька годин до початку «урагану року» біля Десятинної церкви без видимих причин частина дерева впала просто на голову громадянину Туреччини.
 
Чоловіку викликали «швидку допомогу», він був доправлений до відділення реанімації із серйозними пошко­дженнями хребта та черепно-мозковою травмою.
 
А ось на Чернігівщині у селищі Березне місцеві жителі бачили справжній смерч, який підняв у повітря двох дітей, проніс на відстань у декілька метрів та жбурнув на землю.
 
Діти залишилися живі, але отримали травми, тому їх у терміновому порядку госпіталізували до районної лікарні.
 
Стихійне лихо вирувало на Чернігівщині майже добу: від негоди серйозно постраждали люди та врожай.
 
Налякала літня гроза й мешканців Сумської області, де четверо осіб отримали травми, зокрема й чотирирічна дитина.
 
Ураган завдав проблем і автомобілістам: просто на гаражі звалився 75-тонний кран, придавивши собою  споруди, та особистий транспорт городян.
 
Шквальний вітер викорчовував дерева з корінням, ламав електроопори та сипав град розміром із перепелине яйце.
 
Негода застала багатьох людей на дачах і городах.
 
За добу на Сумщині без електрики залишилося 300 населених пунктів, пошкоджено десятки дахів, включаючи  митницю.
 
На думку синоптиків, липнева аномальна злива — далеко не остання в цьо­му літньому сезоні.
 
Після того як циклон пронісся по Росії, Україні та цілій низці країн Центральної Європи, очікувати спекотної погоди не слід.
 
Швидше за все, максимальний температурний показник у липні-серпні 2017 року триматиметься на позначці у 25-28 градусів вище нуля.