Пампушки для закордону: інвестори виведуть Україну у світові лідери за експортом часнику

12.04.2017
Пампушки для закордону: інвестори виведуть Україну у світові лідери за експортом часнику

Стратегiчнi українськi продукти.

У найближчі кілька років пріоритетним напрямом для фермерів Херсонської області стане вирощування помідорів, малини та часнику.
 
Інвестори міжнародної компанії Phoenix Commodities DMCC вже отримали під посів часнику 500 га землі на території Херсонської області.
 
Отже, вже найближчим часом іноземні покупці зможуть додавати міцний український часник до європейських салатів, ковбас, консервів, а також використовувати при виробництві різних спецій.
 
— Україна має всі шанси вийти на світовий рівень з експорту часнику вже у най­ближчі п’ять років, — заявив віце-президент компанії Нікундж Кумар.
 
— Саме Херсонщина має настільки вигідне географічне розташування, що тут можна додатково вирощувати таку дорогу продукцію, як малина, а також популярні у всіх країнах світу помідори.
 
Іноземні інвестори особливо підкреслили, що спекотний клімат півдня України вигідно доповнюється можливістю використовувати для поливу річкову воду, а також великі обсяги вологи з Північно­кримського каналу.
 
Зазначимо, що в останні два роки фермери Херсонщини зазнавали істотних збитків через блокаду продажів помідорів та іншої сільськогосподарської продукції у напрямку окупованого півострова Крим.
 
Головною проблемою при виробництві сільськогосподарської продукції, яка не на жарт зіпсувала плани вітчизняних фермерів, стала суцільна відсутність спеціалізованих сховищ для збереження гарного врожаю.
 
Восени минулого року фермери відкрито заявили про помідорну кризу, адже на ринках півдня України ціна за кілограм помідорів не перевищувала двох гривень.
 
При цьо­му середня собівартість продукції була більшою, аніж півтори гривні за кілограм.
 
Та селяни були раді продавати свій врожай оптовим покупцям навіть по одній гривні двадцять копійок за кілограм, аби позбутися надлишку продукції.
 
Через неможливість зберегти зібрані на полях помідори, баклажани та кабачки, їх довелося відправити на корм худобі.
 
Через торішні проблеми у нинішньому сезоні фермери Херсонщини скоротили посіви овочевих культур майже втричi.
 
Тому відкриття нових ринків у країнах Європи та Азії стане безумовним досягненням для фермерів півдня України.
 
— Фермерськi господар­ства планують переорієнтуватися на вирощування зернових та олійних культур, — каже віце-президент Асоціації фермерів України, керівник ФГ «Зоря Каховщини» Леонід Кириченко.
 
— Така ринкова тенденція сформувалася через те, що овочі на Херсонщині перестали користуватися попитом, а ось ціни на пшеницю та соняшник  зросли.
Крім традиційного «борщового» набору, фермери Херсонщини в поточному році стали вирощувати й досить примхливий батат. Попит на цю сільськогосподарську продукцію виріс у Великобританії, де наші аграрії планують зайняти вагомий фрагмент ринку збуту. А ось бізнесмени з Ірану уклали договір оренди землі у Херсонській області строком на найближчі п’ять років з метою вирощування екзотичних для нашої країни оливок.
 
Блокування Росією ввезення українських овочів змусило херсонських експортерів шукати нові ринки збуту вітамінної продукції.
 
За даними Херсонської митниці, у 2016 роцi постачальники південної аграрної області відправили за кордон 13,5 тисячі тонн овочів iз «борщового набору» (морква, цибуля, часник, томати та картопля) на загальну суму близько 62,9 мільйона гривень.
 
Їх експортували до 24 країн світу, в тому числі й у такі віддалені, як Ліберія та Лівія, Беліз, Віргінські, Сейшельські та Маршаллові острови.
 
Цікаво, що максимальним попитом користувалися не знамениті херсонські помідори, а саме цибуля та часник.
 
Обсяги їх вивезення склали дві третини всього експорту — 8 тис. 779,5 тонни на суму 35,6 мільйона гривень.
 
Фахівці асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» підрахували, що у 2016 році Україна експортувала 195 тонн часнику, і це найбільший показник за останні шість років.
 
Середня вартість часнику на експорт складає 1467 доларів за тонну.
 
Відзначимо, що щорічно у світі виробляється близько 15 мільйонів тонн часнику.
 
Основний виробник часнику для споживачів Європи — це Іспанія, дві наступні позиції досі займали фермери з Китаю та Індії.
 
Виробники часнику з України вже встигли зацікавити покупців у всьому світі гарною якістю продукції та конкурентоспроможними цінами.
 
Залишилося тільки наростити ообсяги виробництва цієї сільськогосподарської культури та дочекатися рекордних врожаїв.