Подвійне дно

07.03.2017
Фірма, що спеціалізувалася на оптовій закупівлі продовольчих товарів для подальшої реалізації їх через міські торговельні мережі, щомісяця віддавала щедрий  відсоток для підтримки боєздатності лідерів терористичної організації. Ватажки «ДНР» закуповували на гроші своїх таємних пособників сучасну зброю, а також проводили вербування нових членів для поповнення лав бандитських угруповань, які орудують у зоні АТО на Донбасі.
Як розповіли у прес-службі СБУ Херсонської області, правоохоронцям вдалося довести тісний зв’язок між бізнесменами та терористами  й вилучити золоті злитки, комерційна вартість яких складала 3,5 мільйона гривень. Крім того, здобиччю оперативників стали об’ємні сумки, у яких кур’єр уже збирався вивезти на машині за межі Херсонщини солідну кількість пачок грошей на загальну суму понад 3 мільйони гривень.
У ході оперативно-слідчих робіт співробітникам СБУ довелося провести 17 обшуків на складах, у житлових та офісних приміщеннях, а також оглянути власні автівки осіб, причетних до протиправної діяльності на території Херсонської, Запорізької та Дніпропетровської областей. Крім грошей та золота, в аферистів відібрали 15 печаток фіктивних фірм та заблокували два сервери, які були підключені до IP-адреси Donetsk, Russian Federation. Більшість фінансових махінацій бандити здійснювали через iнтернет, а також при особистих зустрічах із терористами на нейтральній території.
Також з’ясувалося, що лідери організованого угруповання, які співпрацювали із ватажками «ДНР», тривалий час свідомо приховували від фіскальних служб України солідну частину виручки, щоб не платити податки до державної казни.
Правоохоронці вже повідомили затриманим керівникам комерційної структури із «подвійним дном» та їх співучасникам про підозру за статтею 258 КК України («Фінансування тероризму»). Слідчі дії з виявлення всіх учасників кримінальної схеми фінансування лідерів «ДНР» ще тривають. Рішення про обрання запобіжного заходу для раніше затриманих зловмисників винесе Херсонський міський суд.