«Рибокопам» додали швидкості

07.03.2017
«Рибокопам» додали швидкості

Від рибоохоронного патруля на швидкісних човнах браконьєрам утекти стало складніше. (Фото з сайта zn.ua)

Минулої п’ятниці Київський рибоохоронний патруль уперше вирушив на патрулювання акваторій Київщини на новій сучасній техніці: 24 човни та 13 автомобілів придбали за кошти, призначені для розвитку державного агропромислового комплексу. Оснащення «пілотного» патруля коштувало 15 мільйонів гривень.
Закуплені човни було вироблено в Україні, вони мають різні технічні характеристики та потужність двигуна від 15 до 150 кінських сил, повідомила прес-служба Мінагрополітики.Це важливо для роботи на водоймах від малих річок до великих водосховищ при будь-якій погоді. Автівки Ford Ranger та Renault Duster є потужними позашляховиками, що дозволять оперативно діставатися до акваторії будь-яких водойм навіть в умовах поганої якості доріг.
За словами голови Держ­рибагентства Яреми Коваліва, відбір підрядників та закупівля човнів та автомобілів проводилися через систему ProZorro, що дозволило зекономити більше мільйона гривень. Зекономлені кошти пішли на придбання додаткового оснащення, вкрай необхідного для роботи патруля на воді — ехолотів, приладів нічного бачення, станцій зв’язку.
Начальних рибоохоронного патруля Київщини Володимир Мухін розповів, що ехолоти допоможуть в оперативній роботі патрульним для безпеки патрулювання та орієнтації на водоймі в темний час доби та в туман. А прилади нічного бачення сприятимуть оптимізації використання людського ресурсу: патрульні зможуть швидко та ефективно відслідковувати інформацію на водоймі, не витрачаючи час, щоб дістатися з одного берега на інший.
Під час першого ж патрулювання «рибокопи» затримали двох браконьєрів на моторних човнах без номерів. Склали адміністративні протоколи та передали браконьєрів поліції для подальшої конфіскації риболовної техніки. Окрім того, патрульні затримали 3 березня й кількох дрібних правопорушників та провели з ними роз’яснювальні бесіди. За дев’ять місяців від початку роботи новостворений патруль уже провів 747 рибоохоронних рейдів, вилучив майже тисячу незаконних знарядь лову та більше 7 тисяч кілограмів водних біоресурсів, а також виявив правопорушення, що завдали збитків державі на суму 1,2 мільйона гривень.