Бурштинові війни: на Волині триває боротьба за надра

23.02.2017
Бурштинові війни: на Волині триває боротьба за надра

Поки держава зволікає, старателі працюють.

Упродовж минулого року волиняни з цікавістю спостерігали, як владна еліта у будь-який спосіб намагалася добратися до ласого шматка пирога, що не дає спокійно спати багатьом в Україні.

Йдеться про видобуток бурштину. 

Одні створювали підприємства, другі вже потирали руки від задоволення й рахували майбутні мільйони та мільярди, що потечуть у їхні кишені.

Треті малювали райдужні перспективи волинській громаді, яка от-от стане володаркою усіх надр та отримає свою частку з цього багатства попри те, що надра в Україні поки що є власністю народу, а не окремої територіальної громади.

Чого тільки не наобіцяєш, аби дорватися до золотої жили. Та несподівано ця сон-мрія завершилася минулого тижня, коли в обласну раду нагрянули люди з автоматами і в масках...

Бурштин і не тільки

Як виявилося, представники Генпрокуратури приїхали провести санкціонований обшук i вилучити документи, пов’язані з діяльністю створеного комунального підприємства «Волиньприродресурс», яке й мало видобувати на території Волині бурштин і не тільки.
 
Поки у Верховній Раді ніяк не спроможуться прийняти відповідний закон, який врегулював би видобуток сонячного каменю в нашій державі, волиняни вирішили всіх перехитрити і створили комунальне підприємство, хоча багато хто сумнівався у спроможності цієї затії.
 
Та й виконавча влада на чолі з головою облдержадміністрації Володимиром Гунчиком не зовсім поділяла оптимізм обласної ради, ситуативну більшість у якій має «УКРОП» на чолі з Ігорем Палицею.
 
Ще зов­сім недавно, 2 лютого, на сесії облради Ігор Палиця браво рапортував, що задумана ним та його командою справа таки вдалася і КП «Волиньприродресурс» отримало ліцензії на розробку не лише родовищ бурштину, а й торфу та міді.
 
Державна служба геології та надр видала йому спецдозволи на 20 років на видобуток покладів бурштину на 51 тисячі гектарів земель, торфу — на 9 тисячах гектарів і розробку родовищ міді — на 3,1 тисячі гектарів. 
 
На цій же сесії депутати дали чітко зрозуміти очільнику ОДА, хто сьогодні в області господар і не прийняли річний звіт пана Гунчика про діяльність облдержадміністрації.
 
«УКРОП» тріумфував на всіх фронтах, бо, окрім цього, депутати ще й висловили недовіру роботі начальника управління Державного геокадастру області та керівнику обласного управління лісового і мисливського господарства, рекомендувавши профільним міністрам їх звільнити.
 
Бо для безперешкодного доступу до бурштиноносних лісових та земельних ділянок потрібні свої довірені люди на цих посадах. 

Китайці їдуть по мідь

А керувати комунальним підприємством «Волиньприродресурс» рада доручила голові постійної комісії з питань екології, раціонального використання природних ресурсів, відомому бізнесмену Василеві Столяру, який не приховував свого зацікавлення бурштиновим бізнесом.
 
Він неодноразово в 2016 році намагався отримати дозволи на геологорозвідку і розробку бурштинових родовищ для створених ним фірм, але депутати кілька разів завалювали голосування.
 
Врешті пішли обхідним шляхом і створили комунальне підприємство, а Столяр, який укотре потрапив до обласної ради (цього разу під прапорами «Батьківщини»), швидко зорієнтувався, з ким треба дружити, і помахав однопартійцям ручкою.
 
Відтак отримав і депутатську комісію відповідну, і посаду в КП «Волиньприродресурс».
 
Свого часу саме він продав Палиці футбольний клуб «Волинь» разом із міським стадіоном, купленим у міста за смішні гроші. Тепер же вирішили впритул зайнятися бурштином і не тільки.
 
Бо голова облради озвучив далекосяжні плани того, що вони хочуть видобути із волинських надр.
 
Навіть до міді добралися, довкола якої ведуться розмови вже 25 років, але ніхто не відважувався всерйоз цим питанням займатися.
 
Бо мідне родовище на Волині вивчене недостатньо, особливо в частині його впливу на екологічну ситуацію в регіоні й можливого зниження рівня підземних вод та обміління річок і озер.
 
А тут очільник Волиньради «порадував» волинян, що китайці вже готові будувати на Поліссі свої заводи з виробництва виробів із міді, тільки свисни. 

Генпрокуратура, яка не дає наповнити обласний бюджет

Та довго радіти цій перемозі не довелося, бо вже через кілька днів після тріумфальної сесії, а саме 8 лютого, у Києві було порушено кримінальне провадження проти посадових осіб Державної служби геології та надр за зловживання службовим становищем та незаконну видачу дозволів на видобуток бурштину у Волинській області.
 
У рамках цього прова­дження слідчі зі спецпризначенцями приїхали до Луцька, щоб вилучити оригінали рішень сесії щодо створення та діяльності «Волиньприродресурсу». 
 
Голова Волинської обласної ради Ігор Палиця прокоментував обшуки в приміщенні облради на своїй сторінці у «Фейсбуці» (можливо, зі Швейцарії, де він ча­сто перебуває у паузах між сесіями).
 
На його думку, вони організовані тими, хто кришує незаконний видобуток бурштину і хто не хоче ділитися з народом своїм незаконним заробітком:
 
«Генпрокуратура, яка не спромоглася конфіскувати статки Януковича, Арбузова, Клименка та інших зрадників, прийшла захистити чиїсь інтереси і не дати наповнити обласний бюджет! Генпрокуратура, яка не спромоглася посадити чиновників, які розкрадають Державний бюджет та кришують торгівлю та контрабанду з терористами, вирішила налякати людей, щоб вони навіть і не думали зазіхати на виведення чорного бізнесу в легальну площину! 
 
До кінця цього року волинський бюджет має додатково отримати мінімум мільярд гривень від видобутку бурштину, й обов’язково отримає, хоч як би і хто нам заважав! «Шановні» представники правоохоронних органів, невже ви не зробили висновків з подій Революції гідності?! Невже ви думаєте, що народ повторить помилку, і вам дадуть втекти, як вашим попередникам при режимі Януковича?! Може, ви зупинитеся та задумаєтеся, поки не пізно!»

...І обов’язково — державний контроль 

Зрозуміло, замовником обшуків назвали голову облдержадміністрації Володимира Гунчика, який у той час перебував у Києві.
 
На що той в одному з інтерв’ю пояснив:
 
«У нас обшуки проходили в агентстві лісових ресурсів. Дуже часто представники правоохоронних структур приходять в ОДА, щоб вилучити відповідні документи. Приблизно кожен тиждень. Але чомусь ніхто не робить із цього надзвичайної події. Можливо, вплинула присутність озброєних людей. Але для цього теж є відповідна мотивація. Ми з вами бачимо, яким чином відбуваються відповідні заходи під час сесії: скільки присутньо сторонніх людей, які носять у сумках не бутерброди. Тому прокуратура прийняла рішення вжити відповідних заходів безпеки, щоб не створити прецедент якогось силового протистояння».
 
Керівники облдержадміністрацій Волині, Рівненщини та Житомирщини взяли участь у спільному брифінгу, що проходив у Києві якраз того дня, коли у Волиньраді був великий «шмон».
 
Вони прокоментували прийняту нещодавно постанову Кабінету Міністрів України, в якій виписано механізм рекультивації — відродження знищених бурштинокопачами ділянок лісу, а також контролю за видобутком сонячного каміння. Пріоритетне право на рекультивацію та видобуток бурштину закріпили за державними підприємствами «Бурштин України» та ДП «Укрбурштин».
 
Усі роботи мають проводитися під контролем держави та за результатами відкритих конкурсних процедур. Хоча залучати до них можна буде і комунальні підприємства. Але саме держава має відігравати головну скрипку у цьо­му питанні.
 
Отож боротьба за бурштин триває. Чи зможе держава врешті навести лад із видобутком корисних копалин? Чи й надалі наші надра по-варварськи спу­стошуватимуть українські олігархи, яких зовсім не цікавить, що буде з цією землею через двадцять-тридцять років? Бо тут жити вони навряд чи планують. Тут вони вміють лише заробляти свої мільйони і мільярди та грабувати народ...  
 

ДО РЕЧІ

Штрафи за завдані збитки через незаконний видобуток бурштину значно зростуть, а відповідальність за це посилять.
 
Державна служба геології та надр України спільно з Державним геологорозвідувальним інститутом розробляють нову методику визначення розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок самовільного користування надрами, повідомляє прес-служба Державної служби геології та надр України.
 
«Прикро, та нині самовільно заволодіти надрами і заплатити штраф за їхнє незаконне використання дешевше, ніж проходити всю процедуру отримання спецдозволів, — зазначають у Держгеонадрах.
 
— Нова ж методика обрахування збитків дозволить не тільки відшкодувати ринкову вартість копалин, а ще компенсувати витрати на рекультивацію земель після незаконного, найчастіше варварського, методу видобутку корисних копалин».
 
Новація дозволить правоохоронцям оперативніше притягувати до відповідальності порушників. 
 
Як зазначає «ZIK», сьогодні через нелегальний видобуток бурштину бюджет України недоотримує мільярди гривень. За даними експертів, ця сума коливається від 1,5 до 3 млрд. грн. в рік. А варварські методи видобутку знищили значну частину лісів на Житомирщині, Рівненщині та Волині.