Оживають звірі: до Києва завітає Черкаський академічний театр ляльок і не лише

25.01.2017
Оживають звірі: до Києва завітає Черкаський академічний театр ляльок і не лише

«Бабуся і Ведмідь». (Фото надане Черкаським театром ляльок.)

Історія Черкаського театру ляльок налічує вже понад 50 років і більше 160 постановок.
 
Його сьогоднішні керівники — директор Любов Величко та художній керівник Ярослав Грушецький — за останні роки зробили заклад доволі популярним та пізнаваним: із провінційного закутку перетворили театр на неформальний культурний осередок міста.
 
Колектив є учасником численних міжнародних фестивалів, а головний художник театру Каріна Чепурна 2011 року стала відкриттям і фаворитом Всеукраїнської виставки художників-сценографів театру ляльок.
 
У жовтні 2016-го на ІV Всеукраїнському фестивалі театру ляльок «Лялькова веселка», що проходив у Запоріжжі, за містичну казку «Чарівна скрипочка» Ярослава Грушецького колектив був відзначений одразу в чотирьох номінаціях: «Краща вистава», «Краще художнє оформлення», «Глядацька симпатія» і «За виконавську майстерність». 
 
Окрім «Чарівної скрипочки», столичній публіці черкасці представлять упродовж двох днів — 28 і 29 січня — ще 5 вистав для дітей (від трьох рочків) та одну — для дорослого глядача.
 
Найменші зможуть поринути у пригоди разом iз героями казок «Лисичка, Котик та Півник», «Бабуся і Ведмідь», «Йшла собака через міст», «Таємниця лялькового дому» та «Один день з життя тітоньки Марини».
 
А їхнi батьки матимуть змогу побачити оригінальне перепрочитання відомого твору Івана Котляревського «Наталка Полтавка».
 
Хто сказав, що українська п’єса ХІХ століття не європейська, не сучасна? — Творці вистави упевнені: «Навпаки. Для нашої «Наталки» музику писав синьйор Джузеппе Верді, разом із Rammstein... Спроба побачити і прочитати те, що зазвичай не бачилось і не читалось. Це може вас налякати, розсмішити, змусити вас піти з великою кількістю питань, а може, з новими відповідями».
 
Гастролі відбудуться в рамках Всеукраїнського проекту «Лялькова родина єднає країну», ціллю якого є популяризація мистецтва театру ляльок, культурне і духовне виховання дітей різних вікових категорій, презентація кращих вистав провідних професійних театрів ляльок України.
 
Його засновниками є Київський академічний театр ляльок і Всеукраїнська ГО «Unima-Україна».
 
Кожного місяця в рамках проекту до столиці запрошуються з кращими виставами один-два театри з регіонів країни.
 
Перевага надається постановкам за п’єсами класиків української літератури та за мотивами народного фольклору. 
 
— Започатковуючи проект «Лялькова  родина єднає країну», наш театр як один iз провідних професійних театрів ляльок України прагне створити умови для об’єднання лялькарів країни у велику родину, якою, власне, ми завжди є, яку підтримуємо, плекаємо — кожен iз нас у своєму місті, регіоні, театрі, майстерні, кабінеті, сцені, — розповідає Ірина Чернікова,  директор Київського академічного театру ляльок.
 
— А завдяки чудовому, виразному, неповторному світу театру ляльок сприяти духовному відродженню, культурному вихованню дітей України. Ми хочемо представити нашим глядачам цілий спектр різноманітних вистав театрів ляльок, які можна вважати «золотим фондом» лялькового мистецтва України. Це унікальна можливість не лише для глядачів переглянути неповторні спектаклі, що йдуть на сценах театрів ляльок інших міст України, а й для професіоналів. Адже наш театр перетворюється на таку собі творчу майстерню, лабораторію для обміну досвідом, поширення інформації, зараження своїм натхненням та завзятістю. А цього лялькарям України (сміється) точно не позичати. Творча співпраця — це завжди розвиток, це завжди рішучі кроки вперед».
 
У рамках проекту на сцені Академічного театру ляльок вже відбулися гастролі Закарпатського, Полтавського і Житомирського театрів ляльок. У лютому очікують на гостей з Чернігова і Харкова.
 
Далі заплановані покази вистав театрів iз Тернополя, Хмельницька, Івано-Франківська, Львова, Херсона, Кропивницького і Рівного.
 
А завершиться проект святкуванням 90-річчя від дня заснування Київського академічного театру ляльок, яке відбудеться на початку осені.
 
До цієї події колектив планує випустити прем’єру за одним із творів знаного українського класика для дорослої публіки.