Домашня екзотика: аграрій з Херсона навчився вирощувати гігантські банани та апельсини

13.01.2017
Домашня екзотика: аграрій з Херсона навчився вирощувати гігантські банани та апельсини

Дочка Романа Гненія 10-річна Ліза допомагає вирощувати екзотичні фрукти.

Аграрій-ентузіаст із Херсона Роман Гненій на цей Новий рік пригощав дітвору та сусідів «домашніми» бананами, апельсинами й лимонами просто гігантських розмірів.

А ось садівник із Миколаєва Інна Токарева добре знає, як із маленьких цибулинок тюльпанів виростити вдома до Різдва справжні букети запашних квітів, майже як у казці «Снігова королева».

Гіганти на святковому столі

Відомий у Херсоні експериментатор Роман Гненій розповів, що розпал збору врожаю лимонів та апельсинів він очікує у лютому.
 
Але, незважаючи на це, вже до новорічних свят чоловікові вдалося зібрати у своїй теплиці лимони, кожен із яких мав вагу 700-800 г!
 
— Це лимони наші, українські, тому й ростуть у мене дуже добре, — розповідає Роман Гненій. — Сорт цей називається «Київський», і щорічно я збираю зі своїх дерев понад 40 кілограмів лимонів-гігантів. Я маю намір у майбутньому трохи вдосконалити цей сорт, якщо все вийде добре, то дам йому наз­ву «Херсонський лимон». Аромат від такого лимона буде такий сильний, що, якщо його нарізати скибочками, цитрусовий запах моментально заповнить усі без винятку кімнати у квартирі.

Цитрусові з магазину та з домашньої «грядки»

Розглядаючи яскраво-жовті та блискучі лимони, вирощені в домашніх умовах, я мимоволі згадую, як ходила по базару та з тугою розглядала апельсини з цвіллю, лимони з плямами, а також м’яті та зіпсовані мандарини.
 
Продавці, які були дуже зацікавлені у тому, щоб усе швидко продати, активно мили свої екзотичні фрукти перед продажем так, що з них аж вода текла. Але товар це рятувало мало: все одно було видно, що він зіпсований.
 
«Це все тому, що до України привозять мандарини й апельсини так званих «технічних» сортів, — роз’яснює Роман Гненій. — Такі сорти швидко дозрівають, їх зростає багато, але при цьому вони мають не дуже високі смакові показники. Намагаючись потім усе це добро реалізувати, продавці просто змушені використовувати хімікати, щоб не викидати товар на смітник. А ось цитрусові більш дорогих сортів до нас просто не завозять, бо це економічно не вигідно: смачніші плоди й зріють довше, та й загальна кількість їх не така вже й велика, а ось за ціною вони набагато дорожчі».
 
Зазначимо, що лимон «Київський», який вивів наш земляк, Анатолій Патій, дійсно дуже смачний саме тому, що це суто український сорт, пристосований до життя у наших кліматичних умовах. Аромат особливо відчувається, коли п’єш пахучий чай.

Аромат домашнього врожаю 

...Вдихаючи цитрусовий аромат, змішаний із терпким запахом хвої (традиційний для України аромат новорічних свят), я з ностальгією згадую, як ми ще школярами на новорічні свята поїдали у величезних кількостях мандарини та лимони.
 
А потім обов’язково зберігали насіння від цитрусових «на щастя» та навіть намагалися його проростити. Деякі небезуспішно експериментували з насінням фініків та інших екзотичних плодів, але дочекатися плодів ні в кого не вистачило терпіння.
 
«Я з насіння лимона за сім-вісім років виростив пристойний саджанець, заввишки він уже майже в мій зріст, — розповідає Роман Гненій, — але плодів на ньому аж до цих пір так і не бачив. Чекаю з інтересом, коли це деревце буде плодоносити. Думаю, що ще пройде не менше ніж п’ять років. Це правда, що з кісточки звичайного купленого лимона або апельсина можна саджанець виростити, можна навіть і фінікову пальму, але ось плодоносити вона, на жаль, не буде ...»
 
За словами Романа Гненія, якщо з насіння намагатися виростити апельсинове деревце, наприклад, то знадобиться не менше  10-12 років.
 
При цьому знавець своєї справи категорично не рекомендує новачкам починати з апельсинів або мандаринів. За його словами, набагато  невибагливіший лимон, ось із нього й можна розпочинати свої домашні експерименти.
 
«Набагато продуктивніше купити на ринку готові саджанці, — переконаний Роман. — Але тут теж є свої секрети. Наприклад, якщо на саджанці всього лише до 10 листочків, то у найближчі роки плодів ви не дочекаєтеся. Аби отримати фрукти швидше, треба вибирати такий саджанець, на якому вже є від 40 до 50 листочків.
 
Деякі вважають, що купити саджанець із плодами — краще рішення. Виявляється, така думка хибна. Річ у тім, що цей саджанець почав плодоносити у тих кліматичних умовах, до яких довго звикав ще до того, як ви його придбали. А ось у вашій квартирі або теплиці йому може не сподобатися, саджанець може або захворіти, або просто припинити рости. Отож найкращий варіант — купити саджанець, на якому є достатньо листя, та чесно дочекатися своїх плодів».

І буде дерево-сад! 

Сам аграрій-експериментатор добре знає, що для того, щоб проростити насіннячко, потрібно знати ще чимало нюансів.
 
Наприклад, краще за все воно проросте, якщо відразу покласти його до маленького горщика із землею та поливати не частіше, аніж один раз на тиждень (це взимку, а от влітку можна поливати й частіше).
 
По мірі зростання потрібно пересаджувати саджанець до більш відповідного горщика.
 
Не варто пророщувати його без ґрунту, просто у воді, бо саджанець, може, й проросте, але буде дуже маленьким через те, що закисне, а коренева система не розвиватиметься так, як належить.
 
—Я ось чула, що українці навіть справжні дерева-сади вирощують, а ви змогли б так?
 
— До речі, таким чином можна перевірити, яка у вас енергетика, чим більше приживеться різних відростків на одному деревці — тим краща аура в людини, — погоджується Роман Гненій. — Виростити дерево-сад, на якому будуть одночасно рости лимони, апельсини та мандарини, не так уже й складно, тому що цитрусові — це все родичі між собою, приживлюваність у них дуже висока.
 
Прищеплюють живці до дерева лимона, адже воно найбільш міцне та життєздатне. Я хочу зробити своє екзотичне дерево-сад: буду прищеплювати до лимона, який уже вимахав у висоту 2-2,5 метра заввишки, мандарин сорту «Клементін». Мені його привезли з-за кордону, я його адаптував до умов життя на півдні України, й тепер хочу на його базі створити своє дерево-сад.

Перевірено: нітратів немає

Роман Гненій розповідає, що не так давно відвідував свого знайомого у  розпал епідемії грипу. Той уже хворів кілька днів.
 
Так ось, ентузіаст із Херсона дав хворому кілька своїх домашніх лимонів та розповів, як їх можна вживати з цукром та чаєм.
 
Через пару днів зателефонував, щоб довідатися про самопочуття знайомого, а той уже був абсолютно здоровий і дуже вдячний своєму рятівникові. 
 
Отож у розпал вірусної інфекції лимони дійсно рятують від хвороб та підвищують імунітет. Ще один кумедний випадок стався якраз тоді, коли під Новий рік Роман пригощав дітей та сусідів своїми гігантськими лимонами.
 
Один із знайомих отримав у подарунок 700-грамовий екзотичний фрукт та задумався, чи можна його їсти. Адже у нас усі знають: якщо плід великий, то це означає, що або нітратами напханий, або радіація на нього так вплинула.
 
Тому чоловік, перш ніж пригощати таким гігантським лимоном дружину та дітей, відніс плід на експертизу до спеціальної лабораторії.
 
Результат його просто приголомшив: кількість нітратів у ньому виявилася нижчою норми, не кажучи вже про повну відсутність інших шкідливих зовнішніх впливів.
 
Експерти видали свій вердикт: у цих лимонах-гігантах не тільки міститься величезна кількість вітаміну С, а й також у достатній кількості присутній вітамін Р, що не дає руйнуватися всьому вітамінному ланцюжку.
 
«Я взагалі не користуюся добривами через те, що це погано впливає на кореневу систему деревця, i воно може загинути, — продовжує свою розповідь Роман Гненій. — А мій сусід після того, як дізнався, що гігантські лимони абсолютно безпечні, пообіцяв навіть їх купувати, адже на ринку таких лимонів не знайдеш.
 
На жаль, поки що я вирощую екзотичні плоди тільки для себе, адже розміри теплиці не дозволяють висаджувати багато дерев. Особливо чудовий момент, коли лимони цвітуть, це дуже красиво, та й аромат екзотичний наповнює все приміщення».

Тюльпани для коханих 

А ось садівник із Миколаєва Інна Токарева підказала, як можна в домашніх умовах виростити справжні тюльпани.
 
«Для того щоб устигнути до свят, треба підготуватися заздалегідь, — розповідає Інна Токарева. — Починати «виганяти» саджанці тюльпанів з цибулини бажано за два місяці до передбачуваного періоду цвітіння. Цибулинам тюльпанів для вигонки дійсно не потрібна земля — можна саджати їх просто в пісок та каміння.
 
Дуже часто їх поливати не слід, щоб не було загнивання. Сама цибулина містить у собі все необхідне для гарного росту саджанця тюльпана. А ось дотримуватися температурного режиму й великої кількості світла — для них життєво важливо.
 
Аби бутон дозрів та не зів’яв завчасно, потрібне хороше освітлення, сонячне місце. Оскільки у нас в Україні взимку це рідкість на будь-якому вікні, можна скористатися підсвіткою, а також спеціальною конструкцією з фольги, яка буде концентрувати світло саме на саджанці».
 
За словами Інни Токаревої, для експериментів найкраще брати низькорослі сорти тюльпанів. Для тих, хто зважиться на експеримент, радимо більше дізнатися про тюльпани та цибулини у продавців.
 
Адже попереду — найбільш зворушливі свята для всіх закоханих. Щоб порадувати своїх подруг, матерів та коханих — є цілком доступний для кожного українця спосіб, досить докласти лише трохи праці та фантазії.